Quantcast

Podagra, kadaise vadinta ponų liga, gali susirgti kiekvienas

  • Teksto dydis:

Podagra iki šiol kartais pavadinama ponų liga, nes kai kuriose knygose minima, kad skausmo priepuoliai užklupdavo pasiturinčius žmones. Mat šie galėjo sau leisti be saiko valgyti daug mėsiško ir riebaus maisto, užgerdami jį vynu. Dabar tai seniai nebėra socialinį statusą rodantis negalavimas.

Klaidinantys simptomai

„Ši negalavimas klastingas tuo, kad skausmingi podagros priepuoliai iš pradžių gali būti nedažni ir dėl to ignoruojami. Tačiau negydoma ir nekontroliuojama liga gali negrįžtamai pakenkti sąnariams“, – perspėja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Konsultacijų poliklinikos reumatologė Joana Dambrauskienė.

Podagros priepuoliai dažniausiai užklumpa vyresnio amžiaus žmones, tačiau į medikus vis dažniau kreipiasi ir jaunesni. „Pastebime ir tai, kad anksčiau šia liga daug dažniau sirgdavo vyrai. Dabar podagra vis labiau plinta ir tarp moterų“, – pastebi J. Dambrauskienė.

Joana Dambrauskienė. / LSMU Kauno ligoninės archyvo nuotr. 

Podagrai dažniausiai būdingas netikėtas kurio nors sąnario, dažniausiai kojos nykščio, skausmas. Atsiranda patinimas, sunku vaikščioti. Gali kamuoti kitų pirštų, pėdų, čiurnų, kelių, plaštakos sąnarių, alkūnių skausmai.

Anksčiau šia liga daug dažniau sirgdavo vyrai. Dabar podagra vis labiau plinta ir tarp moterų.

Ligos pradžioje žmogus gali pagalvoti, kad tokie uždegimo procesai atsirado dėl išorinių sąlygų – peršalimo, sutrenkimo. Juo labiau kad iš pradžių šie simptomai pranyksta savaime ir gali pasikartoti tik po gana ilgo laikotarpio. Nemažai pacientų pas reumatologus atvyksta su ortopedų traumatologų siuntimu, kai paaiškėja, kad sąnario tinimas ir skausmas sukeltas netrauminių priežasčių.

Delsti pavojinga

Podagra iš pradžių gali užklupti retai, tik vieną ar porą kartų per metus. Ignoruojant šiuos simptomus, priepuoliai dažnėja. Nieko nedarant, kyla grėsmė, kad tai taps nuolatine lėtine liga, ir tada pagelbėti pacientui tampa sudėtinga. Blogiausias padarinys – negrįžtamai šlapimo rūgšties kristalų pažeisti sąnariai, o tai gali sukelti netgi neįgalumą.

„Kai kuriems žmonėms, sergantiems podagra, atsiranda baltų mazgelių po oda, kartais – ant ausų kaušelių. Tai ženklas, kad liga įsisenėjusi, šlapimo rūgšties perteklius kaupiasi ne tik įprastinėse vietose. Tada reikia intensyvaus gydymo“, – tvirtino J. Dambrauskienė.

Podagros priepuolius sukelia perteklinis šlapimo rūgšties kiekis kraujyje. „Šios rūgšties aštrūs mikroadatėlių formos kristalai kaupiasi sąnariuose, ten sukelia mechaninę trintį ir uždegimą“, – aiškino J. Dambrauskienė.

Priežastys įvairios

Šlapimo rūgšties pagausėjimą lemia įvairūs veiksniai. Dažiausiai – antsvoris, nesaikingas nesveiko maisto ir alkoholio vartojimas. „Podagra susijusi ir su kitomis ligomis – diabetu, kuris pažeidžia inkstų funkciją, inkstų akmenlige, padidėjusiu kraujospūdžiu, lėtiniu širdies nepakankamumu ir dar daugeliu kitų ligų. Šlapimo rūgšties koncentracijos didėjimą kraujyje skatina kai kurie vartojami vaistai“, – kalbėjo medikė.

Verta pastebėti, kad atsitiktinai rasti pakitę laboratoriniai kraujo tyrimai dar nėra ligos įrodymas. „Būna, kad žmonės į mus kreipiasi ir nepatyrę priepuolių, o po kraujo tyrimų, kurie parodo padidėjusią šlapimo rūgšties koncentraciją. Tokiais atvejais pakanka sureguliuoti gyvenseną ir mitybą“, – teigė J. Dambrauskienė.

Pacientams, kuriems diagnozuota podagra, patariama periodiškai apsilankyti pas reumatologus, atlikti šlapimo rūgšties koncentracijos tyrimus, po kurių medikai nuspręs, ar reikia keisti vartojamų medikamentų dozes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

baisiai

baisiai portretas
skausminga liga.Tiesiog neįmanoma gyvent. Skausmas toks kad apie nieką daugiau negali galvot

Anonimas

Anonimas portretas
padagra nėra ponu liga nes yra trys poniškos ligos o tokios kaip padagra tuo laiku niekas nežinojo , tai ridikulitas kur sustvėrė ten ir susuko ,niežai kasais kasais ir dar norisi,ir viduriavimas krūmu rinktis nėr kada.

Edmundas

Edmundas portretas
Turėjau ir aš šią ligą , poliklinikoje ją tik konstatavo , ne daugiau , pradėjau kojų pėdas laikyti apykarščiame , stipriai sūdytame vandenyje ir podagros jau 12 metų kaip nebūta .
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių