Quantcast

Praregėjo po unikalios operacijos

"Tik buvęs aklas žmogus gali suprasti, ką reiškia atgauti regą", – sakė retai visame pasaulyje naudojamą būdą gelbėti regėjimui pirmą kartą Lietuvoje pritaikęs Kauno medicinos universiteto Akių ligų klinikos vadovas profesorius Vytautas Jašinskas.

Sukeitė ragenas

Lietuvoje ragenų persodinimo operacija – ne naujiena. Tačiau žmogui tokia operacija, po kurios jis atgauna regėjimą, pakeičia gyvenimą. 78 metų V.Celiešienė viena akimi dėl prieš daugiau kaip trisdešimt metų atšokusios tinklainės nematė visai, kita – ėmus vis labiau drumstėti ragenai tik skyrė šviesą nuo tamsos. Pastaruosius dešimt metų viena gyvenusi moteris buvo labai priklausoma nuo kitų pagalbos ir operacijos laukė kaip išganymo. Tačiau tinkamo donoro kaip nebuvo taip nebuvo. Tuomet profesorius V.Jašinskas ėmė ieškoti išeities. Dar kartą ištyręs abi moters akis jis nusprendė operuoti.

"Palyginti skaidrią rageną persodinome į šiek tiek matančią akį. Drumstą rageną perkėlėme į nematančią akį, kuri bet kokiu atveju nebegalėjo matyti. Šitokiu labai retai visame pasaulyje naudojamu būdu akla pacientė atgavo regėjimą viena akimi. Dabar ji regi tiek, kad gali būti savarankiška", – pasakojo V.Jašinskas.

Nemėgsta dejuojančių žmonių

Apsilankę pas ką tik iš ligoninės namo grįžusią ponią Vandą radome optimizmo kupiną moterį. "Oi, kaip nemėgstu persenusių žmonių. Apie ligas kai pradeda šnekėti..." – kalbėjo moteris. Ji įsitikinusi, kad piktam, tikinčiam tik blogiausiu scenarijumi žmogui nepadės net ir geriausi gydytojai. "Tikėjau, kad dar matysiu. Ir operacijos nebijojau", – kalbėjo V.Celiešienė. Ji tikino nekaltinusi likimo dėl atsitikusių nelaimių. O bėdų bėdelių jai netrūko. Nuo jaunystės kamuojanti stuburo išvarža (jau vien dėl jos buvo pripažinta neįgalia), infarktas, viena po kitos užgęsusios akys, vyro mirtis.

Bet apie tai ponia Vanda užsiminė tik puse žodžio. Ir kalba vėl sukosi apie be galo nuoširdžius ir savo darbą puikiai išmanančius Kauno medicinos universiteto klinikų medikus, savo turiningą laisvalaikį, į pagalbą vis ateinančią kaimynę Onutę Žukauskienę, jai kambarį Palangoje kas rudenį nuomojančius Daivą ir Arvydą, Marijampolėje gyvenančią draugę ir daugelį kitų.

Nustebino baltos užuolaidos

Ponia V.Celiešienę vadiname ne tik iš mandagumo. Ponišką gyvenimą bent jau kuriam laikui jai paskyrė gydytojai. "Aš dabar – tikra ponia. Man negalima nieko dirbti, rankų į viršų kelti", – vardijo moteris. Dar jai reikia vengti karštų garų ir staigių galvos judesių.

"Aš ne tik optimistė, bet dar ir aukštos kvalifikacijos dainininkė. Kai apima liūdnoka nuotaika, išsiverdu kavos, kartais dar ir 30 g ko nors stipriau įsipilu, įsijungiu televizorių, kartu padainuoju, būna, kad ir pašoku", – juokėsi pensininkė.

Būdama beveik akla V.Celiešienė pati viena ir troleibusu nuvažiuodavo, kur reikia, ir iki parduotuvės nueidavo: orientuodavosi pagal jai vienai suprantamus šešėlius, kuriuos sugeneruodavo dešinioji akis.

"Prie pėsčiųjų perėjos palaukdavau, kol ateis žmogus, ir su juo pereidavau. Neatskirdavau, vyras ten ar moteris", – prisiminė V.Celiešienė.

Grįžusi namo po operacijos ji stebėjosi, kokios baltos užuolaidos. Anksčiau jos atrodė lyg suodinos. Moteris juokėsi, kad ir baldus naujus kažkas supirko, nes dabar jie spalvoti.

Tragiškai trūksta donorų

Pirmoji ragenos persodinimo operacija pasaulyje atlikta 1905 m. Per metus Lietuvoje atliekama 40–50 ragenos persodinimo operacijų. Tačiau tokios operacijos eilėje laukia 200 žmonių, nes trūksta donorų.

"Net nežinau, kaip reikėtų prašyti, kad žmonės neatsisakytų padovanoti savo ar mirusių artimųjų ragenų. Juk jos kitiems žmonėms suteiktų akių šviesą", – sakė profesorius V.Jašinskas. Ragenos persodinimas daugumai regėjimo netekusių žmonių yra vienintelė išeitis jį atgauti. Tokia operacija kartais būtina net ir vaikams.

Ragena – ilgiausiai gyvybingas išliekantis organas. Jis tinkamas persodinti net po donoro mirties praėjus 10–12 valandų. Be to, rageną galima konservuoti. Tokia ji bus tinkama naudoti dar 10 dienų.


Ragena

Ragena padeda išlaikyti akies obuolio formą, praleidžia į akį šviesos spindulius ir juos laužia maždaug 43 dioptrijų galia. Ragena yra priekinė skaidrioji skaidulinio akies obuolio dangalo dalis, užimanti vieną šeštadalį jo ploto, kraujagyslių ji neturi, maitinasi difuzijos būdu iš aplink esančių kapiliarų tinklo, kameros skysčio ir ašarų plėvelės.

Dažnesni ragenos sutrikimai yra įvairūs uždegimai: keratitai, formavimosi ydos (pavyzdžiui, maža ragena, didelė ragena, kūgiška ragena) ir degeneracijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių