Quantcast

A. Veryga apie dalijamus 4 mln. eurų kainavusius COVID-19 testus: kažin, ar pirkinys labai naujas

  • Teksto dydis:

Skelbiama, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pradėjo nemokamai dalyti COVID-19 savikontrolės testus ugdymo įstaigoms ir bendruomenėms. Šis pirkinys esą kainavo 4 mln. eurų. Žinia kaipmat sulaukė kritikos. Buvęs Sveikatos ministras Aurelijus Veryga spėja, kad pirkinys gali būti visai ne naujas.

Tokiais svarstymais A. Veryga pasidalijo feisbuko paskyroje:

„Kažin, ar tas pirkinys labai naujas. Kiek žinau, bent dalis institucijų gavo testus, kurių galiojimo laikas yra pasibaigęs“, – rašė parlamentaras.

Kainavo 4 mln. eurų

„Testai jau yra mokykloje, dabar tik priimsime sprendimą, kokiu būdu jie bus išdalyti tėvams“, – LNK žurnalistams sakė Šeškinės pradinės mokyklos direktorė Diana Slepakovienė.

„2,4 mln. yra savikontrolės testų ir 1 mln. taip vadinamų čiulpinukų ikimokyklinių įstaigų vaikučiams. Pirkimas buvo COVID-19 laikotarpio metu“, – aiškino SAM visuomenės sveikatos departamento direktorius Andrius Ščeponavičius.

Žmonėms dalijami nemokamai, tačiau toks pirkinys valstybei kainavo 4 mln. eurų. Testus galima gauti visuomenės sveikatos biuruose. Visoje Lietuvoje tokių biurų veikia 49. Vilniuje jis įsikūręs Vingio parke – iš čia testai vežami dėžėmis ir vilkikais.

„Daugiau nei 1 mln. testų apskritai duota, t. y. daugiau nei 500 ugdymo įstaigų tuos testus dalys. Vienam vaikui yra skirti penki testai, kad galbūt galėtų pasidalinti ir su artimaisiais“, – pasakojo „Vilnius sveikiau“ laikinoji direktorė Aurelija Šiautkulienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Pikas pernai buvo gruodžio mėnesį, tai kaip tik dabar laikas tuos testus padalyti. Savivaldybėse, kurios neturi biuro, mokyklos taip pat gaus testus“, – teigė A. Ščeponavčius.

Taip išvengs nuotolinio mokymo?

Ministerija sako, jog priemonė organizuojama ir tam, kad būtų galima išvengti nuotolinio mokymo.

„Kai serga daugiau nei 20 proc. moksleivių, tai būtent yra rekomenduojamas testavimas, kad visi mokiniai mokytųsi kontaktiniu būdu“, – kalbėjo A. Ščeponavčius.

Tikimasi, kad po rudens atostogų vaikai į klases grįš sveiki.

„Davė mūsų valiai, tai mes parsinešėme namo, norėsime – testuosimės, norėsime – ne, iš tikrųjų. Bus reikalas, pajausime, pasidarysime dėl šventos ramybės. Bet kokia panika buvo anksčiau ir kaip dabar – ne, nebėra. Tai man tolygus gripui, realiai, COVID-19 yra tolygus gripui. Sirgau abiem, sunkiau vis tiek gripas yra“, – teigė mokinio mama.

O gripas nuo COVID-19 neatsilieka.

„67 praeitą savaitę buvo registruoti susirgimų gripu atvejai. Jeigu kalbant apie COVID-19, gripą ir kitas kvėpavimo takų infekcijas, tai COVID-19 kol kas Europoje didesnį sergamumą sukelia negu kitos kvėpavimo takų infekcijos“, – aiškino NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Gyventojams COVID-19 testai bus dalijami ir savivaldybėse vykstančių renginių metu.

„Oi, net neįsivaizduoju. Gal ir testuosiuos, gal ir ne. Aš testuočiaus, tikriausiai“, – svarstė kalbintas praeivis.

„Man atrodo, jeigu bus nemokami testai, tai gal kai kuriems žmonėms būtų paskata tiesiog dažniau testuotis. Jeigu tu jauti peršalimo simptomus, tai galbūt iš karto ir pasitikrinti, kad būtų ramiau“, – sakė vyriškis.

Teiginiai skiriasi

Ar tai reiškia, kad dabar testų nemokamai gauti galės kiekvienas panorėjęs ir nebereikės skubėti į vaistinę ir mokėti kelių eurų?

A. Šiautkulienės teigimu, nebus galima tiesiog užsukti ir pasiimti testų. Tačiau ministerija kalba kiek kitaip, anot A. Ščeponavičiaus, eiliniai piliečiai gali ateiti į visuomenės sveikatos biurą ir gauti testų.

Įprastai gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sergamumo pikas stebimas sausio mėnesį. Pernai sergamumo pikas buvo registruotas gruodį.

„Iš principo, mes esame užkrečiami tada, kai turime ligos simptomus ir tą virusą platiname į aplinką“, – aiškino G. Gargasienė.

Net ir nepajutus simptomų, pamačius teigiamą testo atsakymą specialistai rekomenduoja kreiptis į gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

G

G portretas
Kartais net ir pakankamai išmintingi politikai praleidžia progą patylėti. Tokie pasisakymai tik sėja nepasitikėjimą Valstybe ir neatneša jokios visuotinės naudos.

tevas

tevas portretas
sitam veikejuj kalejimas uz genocida,ir korupcija,kur dinge vagonai?

JONAS

JONAS portretas
Maršistai tai šeimos tai dar nesudirbti tu iškrypėliu Per kara Hitleris visus gėjus pederastus pedofilus siuntė i duju kameras Ir neprieštaraukit tai yra istorijos vadovėliuose
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių