Quantcast

A. Unikauskas: suvartojamo maisto kiekį matuokite delnu

  • Teksto dydis:

Dažnai suvalgome daugiau, negu mums reikia, todėl svarbu ne tik rinktis įvairų maistą, bet ir tinkamai pamatuoti jo kiekį, pataria gydytojas Alvydas Unikauskas. „Yra keturios produktų grupės, kurių rekomenduojamas dienos kiekis gali būti matuojamas delnu“, – sako jis.

„Pirmas produktas, kurio suvartojamą kiekį galime matuoti delnu, yra mėsa – baltymų ir geležies šaltinis. Moterims rekomenduojama vienas delno dydžio mėsos gabaliukas, vyrams – du“, – teigia A. Unikauskas.

Beje, mėsos gabaliuką, pastebi gydytojas, galima suvalgyti ir ne per vieną kartą.

Dar vienas produktas, kurio suvartojamą kiekį rekomenduojama matuoti delnu, anot A. Unikausko, – žuvis. Moterims skiriamas vienas delno dydžio gabaliukas, vyrams – du.

Trečias produktas – virtos ankštinės daržovės, kurios yra augalinių baltymų, mineralų ir vitaminų šaltinis. O ketvirtas – kiaušinis.

Taip pat, anot A. Unikausko, yra keletas produktų, kuriuos matuoti reikia pirštais. „Medicinoje falanga vadinamas vienas piršto narelis. Rekomenduojamą kiekį riešutų, aliejaus, sviesto ir šokolado kiekį galime pamatuoti vienu piršto nareliu. Ir vyrams, ir moterims rekomenduojamas kiekis toks pat. Fermentinio sūrio kiekį pamatuokime dviem (antru ir trečiu) pirštais“, – aiškina gydytojas.

A. Unikauskas sako, kad galime suvalgyti kumščio dydžio kiekį varškės ir vaisių. „Moterims galima suvalgyti keturis kumščius daržovių, o vyrams – net šešis. Sauja galima matuoti visus angliavandenius – įvairias košes (avižų, grikių). Svarbu rinktis įvairų maistą ir tinkamai pamatuoti jo kiekį“, – pataria medikas.

Plačiau apie maisto kiekio matavimą delnu – LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ ištraukoje.


Šiame straipsnyje: Alvydas Unikauskasmaistasdelnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių