Quantcast

Vaikų tuberkuliozė: liga išgydoma, bet persirgus imunitetas nesusidaro

  • Teksto dydis:

„Džiaugsmą, kad tuberkuliozės atvejų mažėja, slopina didėjanti atsparios vaistams tuberkuliozės banga“, – pastebi Santaros klinikų vaikų ligų gydytoja vaikų pulmonologė Laima Naskauskienė. Vaikai tuberkulioze užsikrečia nuo suaugusiųjų, sergančių aktyvia atvira tuberkuliozės forma.

Tuberkuliozės mikobakterijos – maži ir smulkūs 2–5 mikrogramų mikroorganizmai, labai lengvai patenkantys į aplinką: dalis jų nusėda ant žemę, dalis tvyro ore. Siekiant apsaugoti mažuosius nuo itin sunkių tuberkuliozės formų, Lietuvoje vykdomos profilaktinės programos: nuo šios ligos skiepijami 2–3 dienų naujagimiai. Santaros klinikų Vaikų konsultacinėje poliklinikoje vakcina nuo tuberkuliozės vaikai skiepijami ir iki dvejų metų amžiaus, jeigu tai nebuvo padaryta naujagimystės periodu, ir konsultuojami dėl įtariamos tuberkuliozės. Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta tvarka, profilaktiškai dėl užsikrėtimo tuberkulioze visoje Lietuvoje tikrinami priešmokyklinio, 6–7 metų, amžiaus vaikai, atliekant įodinį tuberkulino mėginį Mantu (Mantoux). Santaros klinikų vaikų ligų gydytoja vaikų pulmonologė L. Naskauskienė pabrėžia: ši liga sunki, tačiau išgydoma. Svarbu, kad būtų nepažeistas gydymo režimas, toleruojami medikamentai, nenutrauktas gydymo kursas. Persirgus tuberkulioze imunitetas nesusidaro, todėl ja galima susirgti ir vėl.

Patikslina: teigiamas Mantu mėginys dar nėra įrodymas, kad sergama tuberkulioze. Tai nustatoma papildomai atlikus imunologinį veninio kraujo tyrimą. / Santaros klinikų nuotr.

– Kaip vaikai užsikrečia tuberkulioze?

– Vaikų infekcijos šaltinis yra suaugusieji, sergantys aktyvia atvira tuberkuliozės forma – išskiriantys tuberkuliozės mikobakterijas. Jie kosėdami, čiaudėdami, skrepliuodami, kalbėdami šias bakterijas paskleidžia aplinkui, o šalia esantys gali jas įkvėpti, užsikrėsti ir net susirgti tuberkulioze. Vaikai yra imlesni infekcijai, nes jų imuninė sistema iki galo dar nesusiformavusi. Didžiausia rizika, kai yra artimas ir ilgalaikis kontaktas su ligoniu, uždaros, nedidelės ir blogai vėdinamos patalpos. Net iki 60 proc. vaikų užsikrečia šeimose. Dažniausiai tai socialinės rizikos šeimos. Pernai Santaros klinikų Vaikų ligoninėje buvo registruota 14 vaikų tuberkuliozės atvejų, iš jų 11 vaikų užsikrėtė nuo tuberkulioze sergančio šeimos nario.

Pasitaiko ir įgimtos tuberkuliozės, jeigu nėščiajai liga nebuvo išaiškinta. Įsivaizduokite: kūdikėlis visiškai mažas, jo imuninė sistema dar nesusiformavusi, o bakterija jau tūno jo organizme. Sudėtingiausia, kad liga plinta labai greitai, apima ir plaučius, ir nervų sistemą. Diagnozuoti sunku, nes kūdikis neturi tuberkuliozei būdingų požymių – nekosėja, neskrepliuoja ir pan. Karščiavimo epizodus, dirglumą, irzlumą galima priskirti ir kitoms priežastims. Įgimtos tuberkuliozės atvejai labai pavojingi, laimei, reti: per 10 metų Vilniaus apskrityje jų nebuvo registruota.

Didesnė tikimybė užsikrėsti tuberkuliozės bakterija ir susirgti tuberkulioze yra vaikams, neskiepytiems BCG vakcina (vakcina nuo tuberkuliozės), su sergančiu tuberkulioze asmeniu artimai kontaktuojantiems, dažnai sergantiems kvėpavimo takų ligomis, sergantiems lėtinėmis ligomis ir gydomiems imunosupresiniais vaistais, ŽIV infekuotiems, socialinės rizikos vaikams ir atvykusiems iš didelio sergamumo tuberkulioze šalių.

– Kokio amžiaus vaikai užsikrečia dažniausiai ir kaip tuberkuliozė diagnozuojama?

– Užsikrėtusiems tuberkuliozės bakterija susirgti didesnė rizika yra vaikams iki 5 metų, o 5–10 metų – mažiausia. Deja, šiame amžiuje neryški ligos išraiška: vaikai nei karščiuoja, nei per daug kosti, tik jaučiasi pavargę, tampa nelinksmi, tačiau šie kriterijai sunkiai įvertinami – jie galimi ir dėl kitų priežasčių. Paprastai konsultuotis atvykstama su keletą savaičių nedaug pakilusia, subfebrilia temperatūra (kūno temperatūra iki 37,8 °C – red. past.), lengvais pakosėjimais, sumažėjusiu apetitu. Iki 10 metų amžiaus susidūrusių su tuberkuliozės bakterija plaučių rentgenograma nepakankamai informatyvi. Tokiems vaikams dažniausiai pažeidžiami tarpuplaučio limfmazgiai, o rentgenologiškai tai įžvelgti sunku. Diagnozei tikslinti turime puikią diagnostikos priemonę – plaučių kompiuterinę tomografiją.

Vaikai yra imlesni infekcijai, nes jų imuninė sistema iki galo nesusiformavusi.

15–17 metų paauglių ligos išraiška – kaip suaugusiųjų: karščiavimas, kosulys, skrepliavimas, atsikosėjimas krauju, skausmai krūtinės ląstoje, svorio kritimas, padidėjęs prakaitavimas. Rentgeno nuotraukose matomi pakitimai kaip ir suaugusiųjų.

– Ką reiškia paraudusi Mantu mėginio vieta?

– Prieš pirmą klasę visiems vaikams atliekamas tuberkulino mėginys (vėliau daromas tik atrankos būdu). Jeigu jis teigiamas – parausta dūrio vieta ar stebimas odos iškilimas – pacientai sunčiami konsultuotis pas vaikų pulmonologą. Dažnai tėvai atskuba pas gydytoją nerimaudami: kas bus, kokie bus skiriami vaistai, ar galės lankyti vaikų kolektyvą ir pan. Reikia žinoti, kad teigiamas Mantu mėginys dar nėra įrodymas, kad sergama tuberkulioze. Papildomai atliekamas imunologinis veninio kraujo tyrimas, kuris patikslina, ar vaikas užsikrėtęs tuberkuliozės mikobakterija – tuberkuliozės infekcija. Tik nusilpusio imuniteto pacientams ar turintiems minėtų gretutinių rizikos faktorių, tuberkuliozės infekcija gali pereiti į ligą, tačiau ja suserga vos 5 proc. mažųjų pacientų. Jeigu imuninis atsakas geras, dalį mikobakterijų sunaikina pats organizmas, kitos tarsi apsnūsta ir liga nesivysto.

– Kaip vystosi atspari vaistams tuberkuliozė ir kokios jos grėsmės?

– Džiaugsmą, kad tuberkuliozės atvejų mažėja, slopina didėjanti atsparios vaistams tuberkuliozės banga. Dauguma ligonių, deja, yra socialiai neatsakingi, linkę nesilaikyti gydymo režimo, trukmės. Dalis žmonių nebaigia gydymo kurso ar netinkamai vartoja vaistus, todėl vystosi atsparumas medikamentams. Ši tuberkuliozės forma gali atkeliauti ir iš kitų šalių, kuriose sergamumas labai didelis. Atsparios vaistams tuberkuliozės gydymas daug sudėtingesnis, skiriami 5–6 vaistai nuo tuberkuliozės, ilgėja gydymo trukmė (iki 18 mėnesių), išauga gydymo išlaidos.

Klasikinės jautrios vaistams tuberkuliozės gydymas pagal standartus trunka 6 mėnesius. Pagal naujas PSO rekomendacijas, jei situacijos  nekomplikuotos, aptinkami gana maži pažeidimai plaučiuose, skiriamas 4 mėnesių gydymo kursas. Jeigu tuberkuliozė komplikuota, nustatoma ir kitų organų pakenkimų, gydymas gali tęstis net iki dvejų metų.

– Kaip gydoma vaikų tuberkuliozė? Ar jiems tinka suaugusiems ligoniams taikomas principas – ilgai ir reguliariai vartoti vaistus?

– Vaikai dėl tuberkuliozės tiriami stacionare. Paprastai mažieji retai kosti ar skrepliuoja, o pakitimai plaučių rentgenogramoje – nedideli. Ligoninėje atliekami išsamūs laboratoriniai, imunologiniai, mikrobiologiniai, kompiuterinės tomografijos tyrimai. Jei vaikas neatkosti skreplių, imamos skrandžio išplovos (zonduojamas skrandis), atliekamas bronchoalveolinis lavažas (bronchų ir alveolių nuoplovų paėmimas ištirti mikrobiologiškai), atliekama kompiuterinė tomografija (vaikams iki 5 metų taikoma bendroji nejautra).

Diagnozavus tuberkuliozę, pirmus 2 mėnesius mažieji pacientai gydomi stacionare. Tai intensyvi gydymo fazė, kai skiriami 4 vaistai nuo tuberkuliozės. Turime stebėti, kaip medikamentus toleruos vaiko organizmas. Po 2 mėnesių, jei ligos eiga palanki, gydymas tęsiamas ambulatoriškai. Svarbus niuansas – gydymo tąsa ir režimas.

Tuberkuliozei ambulatoriškai gydyti įsteigti DOTS kabinetai – tiesiogiai stebimas, nepertraukiamas, kontroliuojamas gydymas, pacientas kasdien atvyksta išgerti vaistų. Vis dėlto, jei atstumas iki kabineto 10–15 km, o tėvai yra socialiai pažeidžiami ir nesiruošia ieškoti būdų, kaip kiekvieną dieną atvežti vaiką, gydytojams tenka pasitelkti ir socialinio darbuotojo pagalbą, kurio akivaizdoje ligonis vaistus išgertų. Antraip atsirastų daugiau atsparios tuberkuliozės atvejų. Kai atvykti į DOTS kabinetą ypač sudėtinga, taip pat ieškoma išeičių – taikoma nuotolinė stebėsena kompiuterio ekrane, kaip vaistai išgeriami. Kai ambulatorinio gydymo užtikrinti neįmanoma, vaikai visą gydymo periodą būna stacionare.

Laima Naskauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

– Kokių patarimų turėtumėte tėvams, kad ši liga būtų laiku nustatoma ir tinkamai gydoma?

– Vaiko priežiūra – didžiulė tėvų atsakomybė. Jeigu užsitęsęs kosulys, pakilusi temperatūra, padidėjęs prakaitavimas, jei tėvai pastebi vaiko nuovargį, sumažėjusį apetitą, patartina kreiptis į gydytoją pulmonologą. Būtina ištirti visus vaikus, turėjusius kontaktą su sergančiu tuberkulioze suaugusiuoju. Būtina profilaktinė priešmokyklinė vaikų patikra tuberkulinu. Yra buvę atvejų, kai pagal vaiką, kuriam Mantu reakcija buvo teigiama, pavyko išaiškinti 4 suaugusiuosius, sergančius atvira tuberkuliozės forma.

Yra buvę atvejų, kai pagal vaiką, kuriam Mantu reakcija buvo teigiama, pavyko išaiškinti 4 suaugusiuosius, sergančius atvira tuberkuliozės forma.

Stacionare vaikai gydomi izoliuotoje aplinkoje, kol gauname mikrobiologinio tyrimo atsakymą, ar vaikas neišskiria bakterijų. Kitu atveju kyla pavojus užkrėsti bendraamžius, šeimos narius. Tik po patikros, kai yra mikroskopinio tyrimo atsakymai ir pasėlių augimu įrodoma, kad vaikas negali užkrėsti kitų, drąsiai jį išleidžiame į visuomenę. Beje, vaikų, kurie platina užkratą, yra mažai. Iš 11 praėjusiais metais sirgusių tokių buvo 3 paaugliai.

Kad vaikas sparčiau sveiktų, reikia kaloringesnio, gausaus vitaminų maisto, kokybiško miego, poilsio, dažnai vėdinti patalpas, kuo daugiau laiko praleisti gryname ore. Vyresniems vaikams svarbus psichoemocinis fonas, šeimos palaikymas, pasitikėjimą keliantis bendravimas su medicinos personalu, nes gydymas ilgalaikis, skiriama daug medikamentų, vaikai mėnesiams iškrenta iš savo socialinės aplinkos.


Mitai apie tuberkuliozę, kuriuos paneigia gydytoja L. Naskauskienė:

• Serga tik asocialūs žmonės. Iš tiesų susirgti gali įvairių socialinių sluoksnių asmenys. Tai infekcinė liga, kurią sukelia lašeliniu būdu per orą plintančios tuberkuliozės mikobakterijos.

• Galima užsikrėsti autobuse, parduotuvėje ar kitoje viešoje vietoje. Vis dėlto tokia tikimybė minimali, nes čia kontaktas trumpalaikis, ore tvyrančios bakterijos greitai išsisklaido, ypač jeigu diena saulėta, – ultravioletiniuose spinduliuose tuberkuliozės mikobakterijos žūsta labai greitai.

• Vaikas, užsikrėtęs tuberkuliozės bakterija, užkrės kitus. Tokie vaikai aplinkiniams nepavojingi. Jie užsikrėtę tuberkuliozės bakterijomis, bet neserga, t. y. bakterijų į aplinką neišskiria.

• Vaistus reikia pirkti patiems. Tuberkuliozės gydymas yra nemokamas, vaistai perkami centralizuotai.

• Tuberkuliozę galima išgydyti namų priemonėmis. Iš tiesų pasveikti galima tik gydant specialiais antibakteriniais vaistais, kurie veikia tuberkuliozės mikobakterijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jardai

jardai portretas
kur Stepukonis?

dulkia reforma veikia

dulkia reforma veikia portretas
o korona pervadinti i tuberkulioze matomai reformos dalis?

Laima

Laima portretas
Tai kas ir kodel panaikino tuberkuliozes ligonines?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių