Quantcast

Antrasis paramos paketas labiausiai nukentėjusiems verslams – 70 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Vyriausybė patvirtino Ekonomikos ir inovacijų ministerijos (EIM) parengtą subsidijų labiausiai nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms koncepciją. Verslui vienkartinių išmokų forma bus paskirstyta 70 mln. eurų, pranešė EIM.

„Matome labiausiai nukentėjusias verslo sritis, tokias kaip restoranai, kavinės, barai, sporto klubai, kino teatrai, renginių organizavimas, apgyvendinimo paslaugos, turizmas ir daugybę kitų, kurių veikla karantino metu buvo praktiškai paralyžiuota. Šie verslai gaus dosnesnes subsidijas, kad galėtų padengti dalį patiriamų nuostolių. Darome viską, kad išsaugotume tiek žmonių, tiek valstybės ekonominę sveikatą“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Išmokos apskaičiavimą labiausiai nuo pandemijos nukentėjusios įmonės galės rinktis pagal dvi alternatyvas.

Pirmuoju atveju išmokos bus apskaičiuojamos įmonėms, kurių apyvarta kritusi 60 proc. ir daugiau. Būtų vertinama vidutinė vieno mėnesio veiklos apyvarta nuo 2020 m. lapkričio 1 d. iki 2021 m. sausio 31 d., lyginant ją su 2019–2020 m. tuo pačiu laikotarpiu. Subsidijų dydis bus apskaičiuojamas pagal 2019 metais sumokėtą su darbo santykiais susijusių pajamų GPM ir sudarys ne mažiau kaip 60 proc. GPM. Vienkartinė subsidija sieks ne mažiau kaip 500 eurų, didžiausia galima jos suma – 100 tūkst. eurų.

Antroji alternatyva skirta įmonėms, kurios jau yra išnaudojusios 800 tūkst. eurų valstybės pagalbos limitą. Paramos intensyvumas priklausys ne nuo apyvartos sumažėjimo, o nuo neapmokėtų pastoviųjų išlaidų, tokių kaip sąskaitos už patalpų nuomą, komunalinius mokesčius ir kt. Subsidija negalės viršyti 70 proc. nepadengtų pastoviųjų sąnaudų, o labai mažoms ir mažoms įmonėms ji neturėtų viršyti 90 proc. nepadengtų pastoviųjų sąnaudų. Turi būti apskaičiuojamos minėtos 2021 m. vasario 1 d.– 2021 m. balandžio 30 d. laikotarpio išlaidos. Maksimali subsidijos suma taip pat galės siekti 100 tūkst. eurų.

Šią priemonę dar reikės suderinti su Europos Komisija.

Be šios priemonės, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos parengtame antrajame paramos verslui pakete yra numatytos dar trys priemonės: parama individualiai dirbantiesiems, darbuotojų testavimo ir turgavietės mokesčio kompensacijos, kurioms Vyriausybė jau yra pritarusi.

Paramai individualiai dirbantiesiems skiriama 30 mln. eurų. Ši subsidija sudarys 100 proc. 2019 metais sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Mažiausia paramos suma sieks 100 eurų, o subsidijos viršutinė riba – beveik 22 tūkst. eurų.

Išmoka bus vienkartinė ir skiriama papildomai prie dabar Užimtumo tarnybos pervedamos 260 eurų išmokos.

Smulkiojo ir vidutinio verslo atstovams testuoti dėl koronaviruso bus skiriama 30 mln. eurų. Numatoma kompensuoti 12 eurų už vieną greitąjį serologinį antikūnų tyrimą arba greitąjį antigeno testą. Šia priemone siekiama, kad verslo atstovai greičiau ir sklandžiau grįžtų dirbti įprastu režimu. 

Turgavietės mokesčio kompensacijai numatyta 2 mln. eurų, o parama vienam ne maisto prekėmis prekiaujančiam asmeniui sieks 300 eurų. Skaičiuojama, kad ši vienkartinė išmoka turgaviečių prekeiviams leis padengti dviejų mėnesių prekybos vietos nuomos kainą.

Bendra šiam paketui numatyta suma – 150 mln. eurų. Šiuo metu verslas gali naudotis pirmojo pagalbos verslui paketo priemonėmis – subsidijomis ir lengvatinėmis paskolomis, kurioms atitinkamai skirta 150 ir 30 mln. eurų. Sudėjus pirmojo ir antrojo pagalbos verslui paketus, iš viso verslui padėti Ekonomikos ir inovacijų ministerija skirs solidžią sumą – 330 mln. eurų.

Antrojo paketo parama bus skirstoma iki 2021 m. birželio 30 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa portretas
Nuomos po1200 eu už mėn. Esame prastovose , kur dar mokesčiai, atlyginimai.Su tokia parama tyčiojatės?svarbiausia milijonus testavimui,pinigų plovimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių