Quantcast

Armėnijoje elektrą gamins lietuvių įrengtos saulės jėgainės

Armėnijos regionuose įsikūrusias aštuonias viešąsias įstaigas – mokyklas, vaikų ir jaunimo centrus, muziejų – elektros energija aprūpins Lietuvos saulės energetikos bendrovės įrengtos saulės elektrinės. Bendra elektrinių galia – 110 kilovatų (kW).

Šiam projektui įgyvendinti iš Klimato kaitos programos buvo skirta 125 tūkst. eurų. Dar daugiau kaip 40 tūkst. eurų prisidėjo elektrines įrengusi Lietuvos saulės energetikos bendrovė „Solet Technics“ ir partneriai iš Armėnijos.

Skaičiuojama, kad įrengtos saulės elektrinės sugeneruos apie 163 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Tai aprūpins įstaigas reikiamu energijos kiekiu, sumažins jų išlaidas elektrai ir apie 115 tonų per metus sumažins į aplinką išmetamą anglies dioksido kiekį.

„Iki šiol mokyklos, muziejus, vaikų bei jaunimo centrai elektrą naudojo iš tinklo. Skaičiuojame, kad įrengtos saulės elektrinės Armėnijos įstaigoms padengs 100 proc. visos reikiamos elektros energijos. Tai padės įstaigoms sumažinti išlaidas bei efektyviau įgyvendinti jų švietimo ir bendruomenių plėtros tikslus, taip pat prisidės prie aplinkos tausojimo ir gyvenimo kokybės gerinimo“, – komentuoja „Solet Technics“ pardavimų vadovas Tomas Ridikas.

Gyvenimo sąlygos už Jerevano ribų nepalyginamai skiriasi nuo to, ką esame įpratę matyti mūsų šalyje.

T. Ridikas, ką tik su komanda grįžęs iš Armėnijos, sako, kad ši šalis turi daug potencialo investicijoms į verslo plėtrą, o ryškiausios galimybės matomos turizmo ir energijos sektoriuose.

„Gyvenimo sąlygos už Jerevano ribų nepalyginamai skiriasi nuo to, ką esame įpratę matyti mūsų šalyje. Kaip pavyzdys, Sarapat bendruomenės centras, įsikūręs Armėnijos šiaurinėje dalyje, kur temperatūra šaltuoju metų laiku siekia 20 laipsnių šalčio – įėjus į šias patalpas, iš karto krinta į akis pastato nesandarumas, o šildymo sistema tarši ir nepakankamai efektyvi. Vykstant Shoghakat vidurinės mokyklos link, pamatėme daugybę apleistų pastatų, o pačioje mokykloje šildymo sistema dujomis itin tarši, stipriai juntamas dujų kvapas. Tokie vaizdai ir potyriai tik patvirtina, kokią vertę mūsų šalis suteikia Armėnijos vaikams ir kitoms bendruomenėms, diegiant atsinaujinančius energijos šaltinius“, – įspūdžiais dalinasi T. Ridikas.

Įrengtos saulės elektrinės aprūpins elektros energija Hovhannes Shiraz memorialinį muziejų, Sarapat bendruomenę, Musayelyan, Shoghakat, Hovit ir Zovuni vidurines mokyklas, Vaikų ir jaunimo kūrybinį centrą „Kapan“.

Parama besivystančioms šalims iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos lėšų pradėta teikti 2011 metais. Šiomis lėšomis finansuojamas saulės elektrines „Solet Technics“ jau yra įrengusi ne tik Armėnijoje, bet ir Sakartvele, Moldovoje, Nigerijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ka be sakyti apie DEBILU saika ! savie SUDA kaip visa laika o viska kitie is MUSU MOKESCIU !! TFU !!!! VAGYS !!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių