Quantcast

Baltijos jūros kruizinis sezonas su rekordais

Jau kelintus metus iš eilės Baltijos jūroje skaičiuojamas rekordinis tiek kruizinių laivų, tiek jūrų turistų kiekis.

Kruizų kainos kyla

Daugumoje Baltijos jūros uostų jau pasibaigė kruizinės laivybos sezonas. Dalyje uostų jis dar vyksta. Pavyzdžiui, Kopenhagos uoste kovo 30 d. prasidėjęs kruizinės laivybos sezonas tęsis iki gruodžio 23 d. Per šį mėnesį numatyti net 3 kruizai.

Internetinėje prekyboje dar pristatomi lapkričio, gruodžio, o ypač kalėdiniai kruizai į Stokholmą, Helsinkį, Rygą. Čia ypatingai aktyvūs kruizų siūlytojai iš Rusijos Sankt Peterburgo uosto.

Taip pat jau siūlomi kruizai 2019 m. Dėl kruizų paklausos kainos auga. 12 parų kruizas aplankant 9 uostus, taip pat ir Klaipėdą vienoje prestižinėje kruizinės laivybos linijoje 2019 m. rugpjūčio-rugsėjo mėnesį kajutė laivo vidaus dalyje kainuos 2779 eurus su 6 nemokamomis kranto ekskursijomis, gėrimų paketu ir 600 JAV dolerių kreditine linija. Kajutės su laivo verandomis tame pačiame laive kainuoja nuo 4,2 iki 4,5 tūkst. eurų, o liukso numeriai nuo 5 iki 10 tūkst. eurų.

2018 m. kainos buvo maždaug 10 proc. mažesnės. Bet kruizuose, kaip ir lėktuvuose, kainos gali šokinėti. Kruiziniuose laivuose, kurie 2019 m. plaukios po Baltijos jūrą gegužės mėnesiui galima rasti bilietų vienam asmeniui parai ir už 96-120 JAV dolerių, su jūros vaizdu - už 111-150 JAV dolerių, su balkonu už 150-170 JAV dolerių. Bet tai tik už nakvynę be jokių papildomų paslaugų.

Taline – kruizų rekordas

2018 m. po Baltijos jūrą plaukiojo apie 390 laivų, kuriais keliavo apie 750 tūkst. kruizinių keleivių.

Talino uostas paskelbė, kad pas juos šį sezoną, kuris tęsėsi nuo balandžio 6 iki spalio 16 d.,  kruiziniai laivai lankėsi 338 kartus. Jais į Estijos sostinę Taliną atplaukė 635 tūkst. jūrų turistų.

Talino uoste šiemet lankėsi rekordinis jūrų turistų kiekis. Buvo net 70 tūkst. jūrų turistų 27 laivais daugiau nei pernai. Iš viso Taline lankėsi 170 šalių jūrų turistai. Iš jų apie 30 proc. vokiečiai, 21 proc. - amerikiečiai, 12 proc. - britai.

Didžiausias šiemet Taline apsilankęs laivas buvo 333 m ilgio „MSC Preziosa“. Bet ne jis, o 326 m ilgio „Norwegian Breakaway“ vienu reisu atgabeno daugiausiai - net 4732 keleivius. Iš viso per šiuos metus tas laivas Taline lankėsi 16 kartu ir atplukdė net 70 tūkst. keleivių. Daugiausiai, net 23 kartus šiemet į Talino uostą buvo užsukęs kruizinis laivas „Aidamar“.

Nė vienas iš šių laivų Klaipėdos uoste nesilankė.

Kasdien po 6-8 laivus

Sankt Peterburge kruizinis sezonas baigėsi spalio 17 d. Šiame uoste apsilanko beveik viso po Baltijos jūrą plaukiojantys laivai. Šiemet Sankt Peterburgas priėmė 372 kruizinius laivus. Tai 23 laivais daugiau nei pernai. 

Sankt Peterburge kruiziniai laivai stovi dažniausiai po 2 paras. Jiems priimti 6 vietos yra naujai pastatytame terminale „Morskoj fasad“ ir dar 2 vietos Sankt Peterburgo centre. Šiemet buvo keli atvejai, kai visos 8 kruizinių laivų krantinės buvo užimtos.

Šį sezoną Sankt Peterburge apsilankęs didžiausias kruizinis laivas buvo ne 333 m ilgio „MSC Preziosa“, kaip Taline, o 316 m. ilgio „MSC Meraviglia“. Jis gali priimti 5714 žmonių, iš kurių įgulą sudaro 1536 žmonės.

Mažieji nuvilioja klientus

Klaipėdos uoste šiemet lankėsi 58 kruiziniai laivai. Paskutinysis 176 m ilgio „Marco Polo“ atplaukė spalio 19 d.

Per šių metų sezoną Klaipėdos uoste apsilankė 69,65 tūkst. jūrų turistų. Nors Baltijos jūroje šiemet lankėsi rekordinis kiekis jūrų turistų ir laivų, Klaipėdos uoste jų sumažėjo. 2017 m. Klaipėdos uoste buvo 63 laivai ir 74,72 tūkst. jūrų turistų.

Galime tik guostis, kad ir Latvijos sostinėje Rygoje jūrų turistų šiemet net 10 proc. mažiau nei pernai. Šiemet Rygoje lankėsi 83 kruiziniai laivai. Jais atplaukė per 76 tūkst. kruizinių laivų keleivių. 2017 m. buvo per 86 tūkst. kruizinių keleivių.

Trys laivai į Rygos uostą šiemet užsuko kaip kalėdiniai ir naujametiniai kruizai. Sausio pradžioje du kartus uoste buvo „Princess Anastasia“ su 3300 keleivių. Šiemet gruodžio 25 d. Rygos uoste lankysis „Baltic Princess“ su 1500 keleivių. Atmetus tuos laivus kruizinis sezonas Rygos uoste prasidėjo balandžio 22 d. ir baigėsi spalio 18 dieną.

Tai, kad kai kuriuose vidutinės klasės uostuose, kaip Klaipėda, Ryga, mažėjo kruizinių laivų, aiškinama ir tuo, kad dalį jų paviliojo mažiukai kruiziniai uosteliai. Net 9 laivus šiemet priėmė vieną prieplauką turintis Estijos Saremo salų uostelis. Gerokai padaugėjo laivų Visbio uostelyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinovas

Žinovas portretas
Ne kažin kas nusėda iš jūrų turizmo. Apie 2-3 mln. pajamų uostui, įskaitant rinkliavas ir dar 2-3 mln. pajamų turizmo ir transporto bendrovėms.

Centas

Centas portretas
O kokie pelnai nusedo Klaipedoje, kiek gauta iplauku .Gal kaip Palangoje pagalves mokestis, kuo daugiau poilsiautoju tuo maziai iplauku is pagalves mokescio?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių