Quantcast

Dalis neapsisprendusių dėl pensijų kaupimo galės tai padaryti vėliau

  • Teksto dydis:

Iki liepos 1-osios dėl rimtų priežasčių neapsisprendę, ar pradėti kaupti pensijai antros pakopos fonduose, galės tai padaryti ir vėliau, teigia „Sodros“ atstovas.

„Viena iš tokių išlygų tiems gyventojams, kurie buvo naujai įtraukti nuo šių metų pradžios į kaupimą: jeigu jie negavo iš „Sodros“ žinutės, neperskaitė, negavo registruoto laiško – tai galėtų būti viena iš sąlygų, dėl kurių jie galėtų atsisakyti dalyvauti kaupime po termino. Jie turi pagrįsti, kad jokiais būdais – nei elektroniniu, nei registruotu paštu – to mūsų pranešimo, kad jie įtraukiami į kaupimą, negavo“, – antradienį LRT radijui sakė „Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis.

Pasak jo, viena iš pateisinamų aplinkybių galėtų būti ir rimtas sveikatos sutrikimas, dėl kurio asmuo negalėjo padaryti sprendimo – kiekvienas atvejis bus vertinamas individualiai.

„Kitos aplinkybės, kurios galėtų būti, bus vertinamos individualiai. Žmogus gali kreiptis ir rašyti prašymą (...). Žmogus visada turi teisę, jeigu yra ginčas, kreiptis ir į teismą“, – sakė S. Jarmalis.

Jo teigimu, kol kas nėra naujausių duomenų apie gyventojų apsisprendimą dėl pensijų kaupimo. Be to, paskutinė birželio savaitė buvo ypač aktyvi, tad statistika turėtų keistis.

„Turime už pirmus penkis mėnesius, tai judėjimas vyko į abi puses, jei taip galima pasakyti. Nors 25 tūkst. gyventojų kaupimą nutraukė ir pinigus grąžino į „Sodrą“, apie 20 tūkst. gyventojų buvo pasirašę naujas kaupimo sutartis. Taip pat 100 tūkst. gyventojų, kurie anksčiau dalyvavo kaupime, kaupimą sustabdė, bet kartu 67 tūkst. gyventojų, kurie buvo pasirinkę vietoj 1,8 proc., iš karto pasirinko kaupti didesniu 3 proc. tarifu“, – kalbėjo „Sodros“ atstovas.

Pirmadienis buvo paskutinė diena antros pakopos pensijų fonduose jau kaupiantiems gyventojams atsisakyti kaupimo – jį sustabdyti, sukauptas lėšas paliekant pensijų fonde, arba visiškai pasitraukti iš fondų ir su sukauptomis lėšomis grįžti į „Sodrą“. Pastaruoju atveju jiems bus atstatyta sumažinta „Sodros“ pensija.

Nuo šių metų pradžios į antros pakopos pensijų kaupimą įtraukti nauji gyventojai pirmadienį taip pat turėjo paskutinę galimybę atsisakyti privataus kaupimo arba pasirinkti kitą, o ne automatiškai jiems priskirtą fondą.

Pasak „Sodros“, šiemet privačiai kaupti pradedantiems gyventojams bus taikomas pereinamasis tarifas – 1,8 proc. atlyginimo ir 0,3 proc. valstybės paskata, tačiau iki liepos 31 dienos jie savanoriškai gali pasididinti tarifą iki 3 proc. Tokiu atveju jiems būtų mokama ir maksimali 1,5 proc. valstybės paskata.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kalejimu sukciai

Kalejimu sukciai portretas
Banke pribure man kad labai gerai kaupti II pakopoj labai nenorejau sutikt bet ikalbejo galvojau "dzin parvarysiu namo ir per el bankininkyste viska atmesiu" taip taip ziuriu kad TIK iki birzelio falo galima buvo, na zodziu marketingas marketingas ir marketingas suknisti aferistai jie gauna % nuo kiekvieno durnelio kaip as dabar, o sustabdyti gali tik 12 menesiu ir tik karta per visa gyvenima, kur logika? KOKIA CIA NESAZININGA NESAMONE? KUR MUSU ISTATYMAI TEISES? AS NORIU ISEITI IS SITOS APGAULES IR LIETUVOS ISTATYMAI NELEIDZIA? Tas tam pamoka anas tam na zodziu ranka ranka plauna. Nebuvo ir nebus tos II pakopos pensiju nes net p.s. po apacia parasyta banko sutarty "bankas neisipareigoja moketi jei ivyks krize are fondas zlugs" - tai aisku kad jis zlugs - JIE TYCIA SUFALSIFIKUOS KAD JIS TIPO NEVA ZLUGO. Tuc tuojau turi buti sutvarkyta sita afera yra tik viena sodra kuri mokes ir viskas valstybes standartas. Beto skaitant supratau kad jei kaupi II pakopoj tai sodros pensija mazesne
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių