Quantcast

Dalis opozicijos neremia pasitraukimo iš antros pakopos pensijų fondų

Seimo opozicinės demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos nariai sako, kad gyventojams nereikėtų leisti bet kada pasitraukti iš antros pakopos pensijų kaupimo sistemos. Tačiau jie siūlo nuo kitų metų sausio leisti jiems  neterminuotai stabdyti įmokų mokėjimą.

„Šiuo metu susidariusioje situacijoje reikėtų ne žūtbūt siekti nutraukti dalyvavimą pensijų fonde (...), o išlaukti, kol investicinio vieneto vertė atsities“, – ketvirtadienį Seime spaudos konferencijoje teigė frakcijos narė Laima Nagienė.

Kitų opozicinių partijų siūlymus dėl pasitraukimo iš pensijų fondų ji vadina bandymais bet kokia kaina pataikauti gyventojams ir įspėja, kad tokie siūlymai žmonėms gali būti žalingi.

„Sprendimas visą praėjusiais metais nuvertėjusį pensijų turtą dabar pasiimti ir išleisti pinigus, tai yra pirkti pirkinius rekordiškai išpūstomis kainomis, būtų tik dar vienas be galo neapdairus, žalingas žingsnis. Būtų labai abejotina ir trumpalaikė nauda“, – tvirtino ji. 

Politikė kritikavo ir valstybės įnašą į pensijų kaupimą. Pasak jos, tokios paskatos nėra nė vienoje valstybėje. L. Nagienė mano, tokia tokia paskatina prieštarauja Konstitucijai.  

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija siūlo nustatyti vienkartinį automatinį gyventojų įtraukimą į antros pakopos pensiją fondus ir kas trejus metus leisti juose kaupiantiems žmonėms neterminuotai laikinai stabdyti įmokų mokėjimą, o per tą laiką jau sukauptos lėšos liktų pensijų fonde ir būtų toliau investuojami. Dabar pasitraukti galima ne ilgiau kaip 12 mėnesių iš karto arba dalimis per visą dalyvavimo pensijų kaupime laikotarpį. 

Taip pat siūloma apriboti pensijų fondų netiesiogines išlaidas, kurios atskaitomos iš dalyvių turto bei atsiskaityti kai kurių išmokų rūšių, o įvesti naują, kuri leistų pensijų gavėjams išmokėti visas sukauptas lėšas iškart tais atvejais, jeigu išmokos būtų mažesnės negu 10 proc. gaunamos senatvės pensijos. 

Visuomenėje kilus diskusijoms dėl automatinio įtraukimo į antrąją pensijų sistemos pakopą, Lietuvos bankas siūlo sistemą ne reformuoti, o ją tobulinti – susieti pensijų išmokų ribas su būsimos pensijos dydžiu, indeksuoti anuitetus jų fondui uždirbus pelno bei suteikti daugiau lankstumo.

Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių. Preliminariai skaičiuojama, kad šiemet į pensijų kaupimą bus įtraukta apie 64,8 tūkst. žmonių. Pernai kaupti nusprendė per 60 tūkst. asmenų. 

Antrosios pakopos pensijų fondai Lietuvoje pradėjo veikti 2004-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...pirkti pirkinius rekordiškai išpūstomis kainomis...

 ...pirkti pirkinius rekordiškai išpūstomis kainomis... portretas
Ne jusu reikalas kur žmogus išleis SAVO pinigus ...

Inga

Inga  portretas
Labai protinga mintis, pristabdyt įmokų mokėjimą 3metams, bet toliau leist bankams investuot esamus pinigėlius, kol iš jų liks tik špyga, atiduokit mūsų pinigus vagys

Vardas

Vardas portretas
Apgavo visus.Mano reikalas,kur leidžių savo €.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių