Quantcast

Didėja pieno supirkimo kainos

  • Teksto dydis:

Pieno supirkimo kainos Lietuvoje augo antrą mėnesį iš eilės - tai liudija apie aktyvią perdirbtos produkcijos gamybą eksportui, teigia Lietuvos pienininkų asociacijos „Pieno centras“ direktorius Egidijus Simonis.

Per šių metų rugpjūtį vidutinės natūralaus pieno supirkimo kainos padidėjo 3 proc., iki 285,8 euro už toną.

„Žaliavos kainos šįmet svyruoja gana nesmarkiai, todėl pieno produktų gamintojų didmeninės pardavimo kainos vidaus rinkoje taip pat atitinkamai keičiasi gana nežymiai“, - sako E. Simonis.

Jo teigimu, nuo šių metų sausio iki rugpjūčio geriamojo pieno gamintojo kainos sumažėjo 2 proc. iki 0,49 eurų, švieži sūriai ir varškė atpigo 1,6 ir 1,3 proc., arba atitinkamai iki 3,78 ir 2,29 eurų. Minimu laikotarpi daugiausiai, beveik 15 proc., pabrango sviestas – liepą didmeninėje prekyboje jis kainavo 4,47 eurus. Taip pat 3,4 proc., arba iki 1,81 euro pabrango grietinė. Statistikoje nurodomos gamintojų didmeninės kainos kilogramais, be pridėtinės vertės mokesčio.

„Matome, kad baltyminių pieno produktų kainos svyravo gana nesmarkiai, o pieno riebalų kainų pokytis buvo didesnis – tai atitinka tendencijas tarptautinėje prekyboje“, - sakė E. Simonis

Pusę Lietuvos pieno supirkimo rinkos valdantiems stambiems pieno ūkiams, parduodantiems daugiau kaip 40 tonų pieno per mėnesį, šalies pieno perdirbimo įmonės rugpjūtį už natūralų pieną mokėjo vidutiniškai 345,7 euro už toną. Per mėnesį žaliavinio pieno kaina stambiesiems ūkiams padidėjo 2,8 proc. Kaina, mokama stambiems Lietuvos pieno ūkiams, atitinka žalio pieno kainų vidurkį Europos Sąjungoje (ES).

ES šalyse, kuriose vyrauja dideli pieno ūkiai, išankstiniais duomenimis, rugpjūtį mokėta vidutinė kaina už natūralų pieną siekė 344,8 eurus už toną, arba 0,8 proc. daugiau nei liepą. Šių metų rugpjūtį vidutinės pieno supirkimo kainos Bendrijoje buvo 30 proc. didesnės nei atitinkamai pernai.

Per 7 mėn. žaliavos Lietuvoje supirkta 1,7 proc. mažiau (794 tūkst. tonų), tačiau birželį ir liepą supirkimas iš Lietuvos ūkių buvo didesnis 1,8 proc., palyginti su 2016 m. tuo pačiu metu.

Be to, liepą pirmąkart fiksuotas šiek tiek didesnis pieno supirkimo kiekis iš šeimos ūkių.

Per 7 mėnesius žaliavos importuota penkis kartus daugiau, nei eksportuota žalio pieno. Žaliavos importas minimu laikotarpiu išaugo 17,6 proc. iki 232,6 tūkst. tonų, o eksportas susitraukė 16,2 proc. iki 45 tūkst. tonų.

Pasak E. Simonio,  tai patvirtina, kad esant aukštoms supirkimo kainoms, iš ūkininkų Lietuvoje superkami didesni kiekiai, nes pastaruoju metu jiems neapsimoka žaliavos vežti į Lenkiją.

Per 7 mėn. pieno perdirbimas išaugo 3,1 proc. iki 982 tūkst. tonų.


Šiame straipsnyje: pienaspieno kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

n...

n... portretas
o sviestas pabrango geroookai... mėgstu lydytą-nuskaidrintą sviestą...

Tik

Tik  portretas
nereikia knists smegenu kad atpigo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių