Quantcast

Didžioji dalis verslininkų ir gyventojų ruošiasi eurui

  • Teksto dydis:

Euro įvedimui Lietuvoje jau ruošiasi didžioji dalis gyventojų ir įmonių, rodo banko „Swedbank“ užsakymu bendrovės „TNS LT“ atliktas tyrimas. Tam jau pradėjo ruoštis 82 proc. gyventojų ir 9 iš 10 įmonių.

„Tikrąjį pasiruošimą įmonės pradės tik paskutinį laikotarpį paskutinį metų ketvirtį. Tačiau svarbiausius darbus palikdamos euro įvedimo išvakarėms, bendrovės rizikuoja susidurti su nepatogumais ir didesnėmis sąnaudomis“, - antradienį spaudos konferencijoje sakė „Swedbank“ Verslo bankininkystės tarnybos vadovas Dainius Vilčinskas.

Anot jo, įmonių pasiruošimo eurui indeksas siekia 55 balus iš 100 galimų. Latvijoje prieš metus jis siekė 54 balus.

Gyventojų pasirengimo eurui indeksas, lyginant su vasariu, padidėjo nuo 30 iki 41 balo.

„Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdinė tvirtino, kad didėjantis indeksas rodo, jog žmonės ruoštis eurui pradėjo ganėtinai anksti.

„Šalyje vis dar yra daugiau kaip 10 mlrd. litų grynųjų litų, kurią didžiąją dalį turi gyventojai. Juos reikėtų įnešti į banko sąskaitą, nes nuo sausio 1 dienos sąskaitose valiutos bus keičiamos be jokio mokesčio“, - sakė O Žvirzdinė.

Anot apklausos, 47 proc. įmonių ketina atlikti pakeitimus buhalterinėse sistemose, 35 proc. - pritaikyti savo IT sistemas, o 32 proc. - informuoti klientus apie kainų ar kitus pokyčius, susijusius su naujos valiutos įvedimu.

61 proc. apklaustų žmonių žino, kokiu kursu bus keičiami eurai, 37 proc. - kur ir kada bus galima nemokamai pasikeisti valiutą, o 24 proc. žino svarbiausias su euru įvedimu susijusias datas.

Gyventojų apklausą atliko tyrimų bendrovė „TNS LT“, rugpjūčio 1-13 dienomis apklaususi 510 gyventojų ir 500 įmonių.

Lietuva eurą įsives nuo 2015 metų sausio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Besiviliantis

Besiviliantis portretas
LRS (Lietuvos Respublikos Svainijai) žmonės visiškai nerūpi, ji domisi tik savais ir jų gerove. Lietuvoje jau greit nebeliks nieko lietuviško: bankai jau seniai parduoti, stambios verslo bendrovės - irgi. Žemę jau irgi pardavinėja, nacionalinę valiutą netrukus "išmes į savartyną"... Gyventojai - klapčiukai užsieniuose... Žmonės, atsibuskite! Jei dar tokių esama...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių