Quantcast

Elektros tiekėjus ketinama įpareigoti su skolininkais tartis dėl mokėjimų grafiko

Seimas spręs, ar įpareigoti elektros tiekėjus su skolininkais sudaryti mokėjimo grafiką  išdėstant skolos apmokėjimą dalimis, bet ne ilgiau kaip iki šešių mėnesių.

Pakeitimų iniciatoriai sako, kad taip siekiama apsaugoti įsiskolinusius gyventojus, kad jiems nebūtų nutrauktas elektros tiekimas.  

Seimas praėjusią savaitę priėmė svarstyti tokias keturių socialdemokratų inicijuojamas Elektros energetikos įstatymo pataisas. Toliau Seimas jas svarstys gegužės pabaigoje.

Pataisos numato, kad skolų dengimo grafikas būtų sudaromas ne tik su buitiniais vartotojais, bet ir kitais, prašančiais išdėstyti jų skolų apmokėjimą dalimis. 

„Jeigu susiformuoja tam tikras įsiskolinimas už suteiktas paslaugas, tai yra parduotą elektros energiją, tiekėjas turėtų pareigą pasiūlyti išdėstyti įsiskolinimą į mokėjimo grafiką nuo trijų iki šešių mėnesių. Trys mėnesiai todėl, kad būtų tam tikras apčiuopiamas laiko tarpas, šeši mėnesiai – viršutinė riba, kad nebūtų tam tikro piktnaudžiavimo“, – pristatydamas pataisas Seime kalbėjo vienas iniciatorių socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Tas atidėjimas, leidimas išsimokėti per keletą mėnesių padės spręsti ir sezoniškumo klausimą.

 

„Didžiulė visuomenės dalis rimtų santaupų neturi ir net susiformavusi pusantro tūkstančio, dviejų tūkstančių sąskaita gali rimtai išmušti taip vadinamus finansinius srautus. Netikėta padidėjusių išlaidų apimtis jau trikdo normalų, tvarkingą šeimos gyvenimą“, – pridūrė jis.

„Valstietis“ Giedrius Surplys pabrėžė, kad nauja tvarka bus naudinga gyventojams, kurie šildosi elektra.

„Tas atidėjimas, leidimas išsimokėti per keletą mėnesių padės spręsti ir sezoniškumo klausimą“, – tvirtino jis. 

Konservatorius Edmundas Pupinis teigė, kad dėl naujovės padidės tiekėjų sąnaudos, nes tokias sutartis reikės administruoti. 

„Ar tikrai daug žmonių susiduria su tokia problema, kad vis dėlto reikėtų atidėjimų? Ir iš tikrųjų ar nebūtų per didelė našta  įvesti tokią tvarką ir po to paskatinti atidėlioti savo tam tikrus mokėjimus ir paskui vis tiek kažkada reikės sumokėti“, – svarstė parlamentaras.

G. Paluckas tikino, kad papildomos išlaidos įmonių finansinei padėčiai nepakenks: „Energijos tiekėjas yra stipresnėje situacijoje ir finansiškai. Tiek perdavimo, tiek skirstymo įmonės, tiek energijos pardavėjai su jokiomis likvidumo problemomis nesusiduria“.

„Jeigu įsiskolinimai būtų masiniai arba jų būtų labai daug, tokiu atveju, be jokios abejonės, reikėtų įvertinti tas rizikas“, – aiškino G. Paluckas.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narė Laima Nagienė abejojo, ar reikia leisti skolų mokėjimą išdėstyti ir įmonėms.  Jos manymu, joms būtų galima nustatyti kitas sąlygas nei buitiniams vartotojams.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių