Quantcast

Finansų analitikas įvertino biudžeto projektą: įžvelgia rizikų dėl pajamų surinkimo

Vyriausybei patvirtinus 2021 metų biudžeto projektą, finansų analitikas Marius Dubnikovas sako, kad jame išlaidos suplanuotos gana nuosaikiai, tačiau atkreipia dėmesį, kad dėl pandemijos yra rizikų pajamų surinkimui.

„Didžiausia rizika kyla nuo pajamų eilutės ir sunku įvertinti, ar ji optimistinė, ar pesimistinė, nes nežinome, kaip šalis išeis iš žiemos, kalbant apie pandemiją, koks bus nedarbas ir kokios bus pajamos iš pridėtinio vertės mokesčio ir gyventojų pajamų mokesčio“, – Eltai sakė M. Dubnikovas.

„Jei turėsime stiprių susirgimų proveržį ir lokalių karantinų, tai gali pažeisti akcizų surinkimą, ypatingai kuro. Šie trys mokesčiai yra ašiniai formuojant biudžetą“, – pridūrė finansų analitikas.

Jis teigiamai įvertino, kad didelė dalis išlaidų kitų metų biudžete yra nukreiptos į ateities ekonomikos DNR planą ir ekonomikos transformaciją, tačiau atkreipė dėmesį, kad būsimai valdžiai svarbi užduotis bus nukreipti jas tinkamai.

„Kitai valdžiai bus milžiniška užduotis, kad tos lėšos pasiektų tinkamus objektus ir (kad tai būtų – ELTA) investicijos, kurios turėtų ateityje generuoti grąžą, o ne kaštus. Galima nusitiesti kelią į laisvąją ekonominę zoną ir gauti teigiamą rezultatą, galima nusitiesti keliuką per mišką ir gauti kaštus, nes reikės nuolat remontuoti, o pajamų negausime“, – sakė M. Dubnikovas.

Finansų analitikas taip pat teigiamai įvertino, kad biudžete nekalbama apie 13-ąją pensiją.

„Džiugu, kad biudžete nesimato tokių dalykų kaip 13-a pensija, kuri yra nukreipiama diskusijai prieš spalio 25 dienos antrąjį (Seimo rinkimų – ELTA) turą“, – sakė jis.

Tuo metu Vyriausybės paliktas saugiklis apsisprendžiant dėl kitų metų minimalaus atlyginimo didinimo (MMA), pasak M. Dubnikovo, yra būtinas.

„MMA saugiklį turime turėti, nes jeigu mes jį didinsime (...) dideliu žingsniu, aklai, nepaisant to, kokia yra ekonominė padėtis, galime sukelti didesnį bankrotų skaičių, mažėjančių darbo vietų skaičių. Ir taip yra užprogramuotas didėti nedarbas dėl to, kad tikrai matysime žlugusių verslų dėl pandemijos“, – sakė M. Dubnikovas.

Vyriausybė trečiadienį pritarė kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų projektui. 2021 metų valstybės biudžete planuojama gauti 11,384 mlrd. eurų pajamų, o asignavimai sieks 15,49 mlrd. eurų.

Kartu su ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšomis asignavimai viršija pajamas 4,1 mlrd. eurų.

Socialinei apsaugai išlaidos sieks 7,33 mlrd. eurų, ekonomikai – 3,5 mlrd. eurų, švietimui – 3 mlrd. eurų, sveikatos apsaugai – 2,73 mlrd. eurų.

Vaiko pinigai didės 10 eurų nuo 60 iki 70 eurų, taip pat ir neįgaliems bei nepasiturinčių šeimų vaikams – iki 110 eurų.

Vyriausybė taip pat pritarė, kad MMA nuo kitų metų turėtų didėti iki 642 eurų (iki mokesčių), tačiau paliko galimybę šių metų gruodį dydį persvarstyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių