Quantcast

G. Nausėda: reikia tęsti Baltijos šalių derybas dėl Astravo elektros nepirkimo

  • Teksto dydis:

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina energetikos ministrą tęsti derybas su Estija ir Latvija, siekiant bendros pozicijos dėl elektros nepirkimo iš Astravo atominės elektrinės (AE) ar kitų nesaugių branduolinių jėgainių.

„Sveikintinos pastangos ieškoti sutarimo tarp svarbiausių partnerių regione, todėl svarbu įsivertinti, kiek mūsų pagrindiniai siekiai susitarimuose yra įgyvendinami. Energetikos ministras toliau turėtų tęsti dialogą su Latvijos ir Estijos kolegomis dėl elektros nepirkimo iš „nešvarių“ elektrinių. Privalome padaryti viską, kad Baltijos šalys pasiektų vieningą poziciją ir šiuo klausimu“, – feisbuke rašo prezidentas.

Opozicijai pažėrus kritikos energetikos ministrui Žygimantui Vaičiūnui, prezidentas užsiminė, kad tai neduoda naudos.

„Vargu ar tam pasitarnaus abipusiai kaltinimai interesų išdavyste ir energetikos ministro Ž. Vaičiūno atsistatydinimo reikalavimai. Tai daroma net iki galo neįsigilinus į problemos ir ieškomo susitarimo esmę. Visi siekiame to paties, todėl privalome ne trukdyti, o padėti vieni kitiems rasti Lietuvai priimtiniausią sprendimą“, – teigia G. Nausėda.

Prezidentas taip pat paragino nedelsti įgyvendinant elektros tinklų sinchronizavimo su Europa projektą, kuris turi būti užbaigtas iki 2025 metų.

„Siekdami, kad veiksmais, o ne žodžiais kontroliuotume savo elektros sistemą ir elektros prekybą, privalome kuo skubiau įgyvendinti Baltijos šalių elektros sinchronizacijos projektą“, – sako G. Nausėda.

Vyriausybė trečiadienį nepriėmė sprendimo dėl Baltijos šalių bendro susitarimo prekiaujant elektra su Baltarusija ir kitomis trečiosiomis šalimis, patvirtino premjeras Saulius Skvernelis. Jis tikisi ir didesnio Europos Komisijos įsitraukimo į derybas.

Susitarimas su Baltijos šalimis svarbus, Lietuvai ketinant neįsileisti Astravo atominės elektrinės (AE) elektros, kai tik ji pradės veikti.

Opoziciniai konservatoriai priekaištauja ministrui Ž. Vaičiūnui, kad šis esą siūlo mažiau ambicingą ir potencialiai žalingą Lietuvai susitarimą su Latvija ir Estija, kurios užuot kartu nepirkusios elektros iš Astravo AE, dabar tik palaikytų Lietuvos pasiryžimą boikotuoti baltarusišką elektrą.

Ministras atkerta, kad norint iki jėgainės įjungimo turėti bent kokį susitarimą ir naują prekybos elektra su trečiosiomis šalimis metodiką, būtina ieškoti visoms šalims priimtino kompromiso. Trijų Baltijos šalių susitarimui, numatančiam, kad visos jos nepirks Astravo AE elektros, priešinasi Latvija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o'Žys \\\\\.../////

o'Žys  \\\\\...///// portretas
Eilinį kartą Gitanas parodė priklausomybę TSRS 'profesoriui',"prezidentui",dainuojančios revolicijos 'rireriui'.Nepirksim,tai ką atomkė saugesnė bus.GĖDA ir bėda,Lietuva be prezidento.

kapsas

kapsas portretas
Astravo elektrinės grėsmės burbulas tai tik Lubiankos planas sukiršinti žmones kuriam įgyvendinti pasirinktas TSRS VSK DĖDULĖ ir konservatorių gauja, o nepirkti AE elektros tai sūlyti gali tik didžiausi Lietuvos priešai. Elektrinė pastatyti ir ji veiks, ir turi veikti, kad būtų saugiausia, pilnu projektiniu pajėgumu, o Lietuva, jei blaiviai mastytų, turi iš jos gauti kuo didžiausą naudą.

Butman

Butman portretas
Litovcai siulau jums 30%pigesne elektra. Nepirksim, fui tavo alektra smirda autoritarizmu ir ji gali sprogti:)
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių