Quantcast

G. Šimkus: už numatomą didesnį 2024-ųjų biudžeto deficitą svarbesnis jo pajamų surinkimas

Premjerei Ingridai Šimonytei pirmadienį pranešus, kad patikslinus kitų metų biudžeto projektą ir papildomai pridėjus išlaidų, jo deficitas padidės iki 3 proc., Lietuvos banko (LB) vadovas Gediminas Šimkus akcentuoja biudžeto pajamų surinkimą.

„Finansine prasme, turbūt didžiulio skirtumo tarp 2,9 ir 3 proc. biudžeto deficito nėra. Klausimas, kiek tu priartėji prie to 3 proc. lygio ir kaip šioje ekonominėje situacijoje tu matai tas galimybes, kad bus surinktos tos biudžeto pajamos“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė G. Šimkus.

„Turbūt biudžeto išlaidas įsisavinti yra paprasčiau nei užtikrinti biudžeto pajamų surinkimą tokioje apsunkusioje ekonominėje padangėje“, – kalbėjo LB valdybos pirmininkas.

Jis pakartojo centrinio banko atstovų anksčiau išsakytas prognozes, jog kitais metais gali būti neįvykdytas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) pajamų surinkimo planas.

Mes įžvelgiame riziką, kad gali būti kai kurių pajamų nesurinkimas, tarp tokių, kaip minėjau, – PVM.

 

„Dėl kai kurių pajamų kategorijų, pavyzdžiui PVM pajamų surinkimo, jis yra po tokiu klaustuku, kad bus surinktas, nes PVM bazė auga kur kas mažiau negu numatomos (surinkti – BNS) jo pajamos“, – teigė G. Šimkus.

„Mes įžvelgiame riziką, kad gali būti kai kurių pajamų nesurinkimas, tarp tokių, kaip minėjau, – PVM“, – kalbėjo jis.

Naujausioje Europos Komisijos ataskaitoje nurodoma, kad PVM atotrūkis 2021 metais Lietuvoje siekė 14,5 proc. ir buvo 4,2 proc. punkto mažesnis nei 2020 metais, šalis per metus prarado 795 mln. eurų PVM.

Pirmadienį Seime po valdančiosios koalicijos tarybos posėdžio I. Šimonytė pranešė, kad patikslinus kitų metų biudžeto projektą ir papildomai numačius išlaidų keliams ir kitoms reikmėms, biudžeto deficitas padidės nuo planuotų 2,9 proc. iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Spalio 10-ąją Seimui pristatytą projektą premjerė yra pavadinusi saiko biudžetu dėl kitais metais įsigaliosiančių europinių finansinės drausmės taisyklių, leidžiančių ne didesnį nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) viešųjų finansų deficitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Duokit darbo

Duokit darbo portretas
Profesorių dukroms, medikų vaikams su aukštųjų mokslų diplomais ir dr mokslo laipsniais, amžinas šokėjas, balerinos ir gimnastes į viešus darbus. Prokurorų nekilnojamą turtą vertinkit pagal taršos skleidimo lygį ir dėl to nusavinti visą jų turtą, pamažu pamažu ir apsivalyti nuo perteklinių veltėdžių.

Toks

Toks portretas
svarbus tas surinkimas,kad savus vejame is darbu,i ju vieta kisdami pigius vergus is Rytu,kurie cia nemoka jokiu mokesciu ir dar versla nuo mokesciu "isvaduoja"! O juk 3\4 biudzeto sudaro PVM ir DARBO mokesciai!

Tai ir rinkite

Tai ir rinkite portretas
Iš Jurgos B., kur vienam Šimkui idiotą sūnų gimdė, paskui dangsto pakrypėlį Algį vežiodama iki Ispanijos ir salų, paskui oerformansus viešai rodė, kaip gražu yra menas kur tas pats Algis pasirašo esąs idiotas...iš šitų rinkitės mokesčius. Nes vos tik reikia juos mokėti, jie apsiformina ar tiesiog esą makaronais kiaulių jovale, ar jokios gyvenamos vietos neturinčiais bėdžiais, sergančiais AIDS. O tai ir yra tiesa. Daugiau nebėra kam mokesčių mokėt, išskyrus ansamblų šokėjus, pedofilus drožėjus ir gimnastas nepilnametės iš Burlioklandijos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių