Quantcast

G. Skaistė: galimą PVM nepriemoką kitąmet kompensuotų kiti mokesčiai

Lietuvos bankui (LB) įspėjant, kad 2024 metais valstybė gali nesurinkti planuojamo pridėtinės vertės mokesčio (PVM), finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad PVM surinkimo planą tikimasi įvykdyti, o kitu atveju nepriemoką kompensuotų didesnės pajamos iš kitų mokesčių.

„Kalbant apie PVM surinkimo lėtėjimą, tai turbūt yra neigiama rizika (kad PVM surinkimo planas nebus įvykdytas  – BNS), bet tuo pačiu yra sprendimai, pasiūlyti su darbo užmokesčio didinimu, kurie, natūralu, įtakos ir vidutinio darbo užmokesčio augimą bendrai rinkoje, tai tokiu atveju pajamos iš gyventojų pajamų mokesčio (GPM), iš socialinio draudimo, privalomojo sveikatos draudimo įmokų būtų didesnės ir įtakotų pozityviai pajamas“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete teigė G. Skaistė.

„Diskreciniai sprendimai (neapmokestinamųjų pajamų didinimas – BNS) dėl pajamų, jie yra didesni negu kad sprendimai, kurie mažina valstybės biudžeto pajamas“, – pridūrė ministrė.

Pasak jos, be to, kitąmet daugiau pajamų įplauks iš bankų solidarumo mokesčio, alkoholio ir tabako bei „žaliųjų“ akcizų.

Ministrė pabrėžė, kad sprendimas nebepratęsti PVM lengvatos maitinimo sektoriui taip pat leis surinkti daugiau pajamų.

LB Ekonomikos departamento Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus ekonomistas Vaidotas Tuzikas sakė, kad pajamų iš PVM planas 2024 metais gali būti neįvykdytas. 

„Turime tam tikrų pastebėjimų dėl PVM plano. Mūsų vertinimu, yra rizika, kad pajamų iš PVM planas gali būti pilnai ir neįvykdytas 2024 metais“, – komitete sakė jis.

Mūsų vertinimu, yra rizika, kad pajamų iš PVM planas gali būti pilnai ir neįvykdytas 2024 metais.

 

2024 metų biudžeto projektas numato, kad pajamos iš PVM padidės maždaug 11 proc., tuo metu mokestinė bazė augs perpus lėčiau – 6 procentais. V. Tuziko teigimu, skirtumas tarp planuojamų pajamų ir mokesčio bazės sieks 296 mln. eurų.

Pasak jo, kitais metais nustojus galioti PVM lengvatai restoranams, sporto renginiams ir atlikėjams, papildomai bus surinkta 140 mln. eurų, o likusius maždaug 160 mln. eurų planuojama gauti „iš palankios PVM permokos ir nepriemokos dinamikos“, nors, anot jo, pastaraisiais metais PVM nepriemoka nebemažėja.

V. Tuziko teigimu, antras svarbus veiksnys – finansinių sunkumų turinčių įmonių daugėja, todėl gali mažėti verslo mokami  mokesčiai.

„Tai, kiek įmonių nurodo, kad patiria finansinių sunkumų, tai tokių įmonių dalis pastaruoju metu yra didžiausia per dešimtmetį. Tai gali turėti įtakos įmonių gebėjimui vykdyti mokestinius įsipareigojimus“, – komitete sakė V. Tuzikas.

Iš PVM kitąmet planuojama gauti 6,647 mlrd. eurų pajamų – 39 proc. visų planuojamų biudžeto pajamų.

Naujausioje Europos Komisijos ataskaitoje nurodoma, kad PVM atotrūkis 2021 metais Lietuvoje siekė 14,5 proc. ir buvo 4,2 proc. punkto mažesnis nei 2020 metais, šalis per metus prarado 795 mln. eurų PVM. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
O negalėtų internete ir turguje Gariūnų prekiaujantys sąskaitas rašyti? Dėvėtų rūbų pardavėjai vežioja prekeiviams prekes, kad sąskaitų nereiktų rašyti. Suvaldykit šešėlį, o ne kraukit naujus mokesčius tiems, kas juos moka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių