Quantcast

Gripu užkrėsta lenkiška paukštiena į Lietuvą nepatenka

Lenkijoje siaučiant paukščių gripui, užkrėsta mėsa į Lietuvą nepatenka, sako Maisto ir veterinarijos tarnyba. Tačiau ji įspėja, jog šalies paukščių laikytojai turėtų imtis papildomų saugumo priemonių.

Lenkijoje nuo gruodžio pabaigos iki sausio 6-osios nustatyti septyni paukščių gripo protrūkiai, sunaikinta dešimtys tūkstančių paukščių.

Pasak Lietuvos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo Mariaus Masiulio, visi ūkiai, kur nustatytas gripas, yra izoliuoti, juose paukščiai saugiai sunaikinti, o produkcija iš užkrėstų paukštynų tiek į vietinę, tiek kitų šalių rinkas nepateko.

„Nerimauti arba sakyti, kad į mūsų rinką patekusi paukštiena iš Lenkijos yra nesaugi, mes tikrai negalėtume, nes pasitikime Lenkijos veterinarijos tarnybos kontrole, bet mes ir patys vykdome sustiprintą kontrolę, stebime, kad iš tų regionų, kuriuose buvo nustatytas paukščių gripas, nebūtų įvežama produkcija, paukštiena arba jos gaminiai“, – BNS sakė M. Masiulis.

Pasak jo, kol kas neaišku, kaip paukščiai užsikrėtė, todėl yra didelė grėsmė Lietuvos ūkiams, nes virusą gali pernešti laukiniai paukščiai.

„Paukščių laikytojams išlieka didžiausia grėsmė, kadangi, nepaisant to, jog visi židiniai yra kaimyninėje Lenkijoje lokalizuoti ir izoliuoti, tačiau išlieka tikimybė, kad virusias yra aplinkoje ir gali būti pernešamas su perskrendančiais vandens laukiniais paukščiais“, – sakė M. Masiulis.

Jis paragino Lietuvos paukščių augintojus imtis visų būtiniausių biologinio saugumo priemonių. Jie raginami negirdyti paukščių atvirų telkinių vandeniu, pašarus laikyti saugiai, siūloma kuo dažniau skalbti drabužius, dezinfekuoti batus.

M. Masiulio teigimu, gruodžio 31 dieną Lenkijoje nustatyti trys gripo protrūkiai kalakutų ūkiuose, kur buvo laikoma daugiau nei 40 tūkst. paukščių. Šiemet gripas pasiekė du vištų ūkius su 49 tūkst. paukščių, taip pat du smulkius ūkius, kur laikyta po maždaug 40 vištų.

Pasak M. Masiulio, šiuo metu draudžiama prekiauti ne tik užkrėstų, bet ir kitų, esančių tame pačiame regione, ūkių paukštiena.

Kitą savaitę Europos Komisija turėtų įvesti papildomas ribojimo priemones ir padidinti zonas, kuriose būtų draudžiama prekyba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
... o į Gariūnus?.. :s

Anonimas

Anonimas portretas
Valio. Puikios žinios Lietuvos paukštininkams. Brangs mėsa ir kiaušiniai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių