Quantcast

ES komisarė: ES sankcijos Rusijos naftai ją paveiks labiau nei Bendrijos valstybes

Europos Sąjungos energetikos komisarė Kadri Simson sako, kad Rusijos pradėtas karas Ukrainoje privertė Bendriją persvarstyti savo galias ir sugebėjimus energetikos srityje.

Anot jos, Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ visiškai sustabdžius dujų tiekimą vamzdynais Lenkijai ir Bulgarijai, tai taip pat buvo lūžis dabartinėje krizėje.

„Rusija neįvertina Europos Sąjungos, neįvertina valstybių narių vienybės ir bendradarbiavimo ir neįvertina, kaip esame pasirengę visiškai kontroliuoti savo energetikos ateitį“, – Lietuvą ir Lenkiją sujungusio dujotiekio atidarymo ceremonijoje sakė K. Simson.

Ji taip pat kalbėjo, kad dujotiekis yra svarbus, tačiau norint dar labiau užsitikrinti energetinį saugumą, kitas svarbus žingsnis – elektros tinklų sinchronizacija su kontinentine Europa.

„Europos Sąjungos narės neturi būti priklausomos nuo trečiųjų šalių, ypač, kurios nėra patikimos. Praėjo dešimt metų, kai turime tris Baltijos šalis ir Lenkiją, teikiame paramą sinchronizavimo projektui užbaigti ir matydami bendradarbiavimo dvasią šiandien, galime pasiekti ir tai užbaigti artimiausiu metu“, – sakė eurokomisarė.

Be to, Europos Sąjungos svarstomos naujos sankcijos Rusijai, įtraukiant naftos embargą, paveiks agresorę labiau nei ES ekonomiką ir atvers kelią Bendrijos šalims rasti alternatyvių tiekėjų, sako K. Simson.

Pasak jos, išvakarėse Europos Komisijos pateiktas „visiško embargo“ pasiūlymas apima tiek rusišką naftos žaliavą, tiek ir perdirbtus produktus, tiekiamus jūromis ar vamzdynais.

„Bet mūsų pasiūlymas turėtų tapti tokiu embargu, kuris paveiks Rusiją labiau nei mūsų pačių ekonomikas. Mes tai darysime tvarkingai, kad visos mūsų šalys narės turėtų galimybę rasti alternatyvius tiekėjus“ , – Lietuvą ir Lenkiją sujungusio dujotiekio atidarymo ceremonijoje netoli Vilniaus ketvirtadienį sakė už K. Simson.

Ji pripažino, kad valstybėms, neturinčioms priėjimo prie jūrų ir naftos terminalų, „kyla didesni iššūkiai“.

„Bet visos mūsų valstybės gali atsisakyti rusiškos naftos – tai ir buvo šeštojo sankcijų paketo esmė“, – kalbėjo komisarė.

Anot jos, jau pirmasis ES sankcijų paketas buvo nutaikytas į Rusijos naftos perdirbimo įmones.

„Tad diena po dienos Rusijos galimybės gaminti naftos produktus reikšmingai mažėja, nes jie nebeturi prieigos prie įrangos, kurios reikia modernizuoti ir išlaikyti jų perdirbimo įmones“, – tvirtino K. Simson.

Kalbėdama apie Europos priklausomybę nuo rusiškų dujų ji pabrėžė, kad šiuo metu ES narės „kur kas geriau pasiruošusios“ galimam Rusijos dujų nutraukimui nei 2014-aisiais po Krymo okupacijos.

Pasak EK narės, šalys jau turi alternatyvius tiekimo maršrutus, regioninius planus, kaip nutrūkus tiekimui iš Rusijos kaimynės gali padėti tiek dujas reversiniu būdu dujotiekiais ar per SGD terminalus ir tai jau padarė, kai Rusija praėjusią savaitę nutraukė dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai.

„Šie nenumatytų atvejų planai yra priimti ir aš manau, tai yra geriausias liudijimas, kaip šalys narės parodė solidarumą Lenkijai ir Bulgarijai praėjusią savaitę“, – kalbėjo ji.

Europos Sąjunga šiuo metu svarsto 6-ąjį sankcijų paketą Rusijai, vasario pabaigoje pradėjusiai karą Ukrainoje. Paketu siūloma uždrausti rusiškos naftos importą, tačiau ne visos bloko narės tam pritaria, viena tokių – Vengrija.

Praėjusią savaitę Rusija nutraukė dujų tiekimą Bulgarijai ir Lenkijai, atsisakiusioms vykdyti Kremliaus vienašališką reikalavimą už jas mokėti rubliais.

Europos Komisija įspėjo, kad Rusija taip gali pasielgti ir su kitomis ES valstybėmis narėmis, paragino šiam spaudimui nepasiduoti ir pažadėjo, jog ES atsakas į „Gazprom“ veiksmus bus „neatidėliotinas, vieningas ir koordinuotas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Durneliai

Durneliai portretas
Pridarė nesamonių ir dar guodžiasi. Ukraina pasmerkta - tas buvo aišku iš pat pradžių. Putino nieks nesulaikys - reikėjo seniai su juo gražiuoju derėtis, kol dar nepasiuto, šnekėtis o ne įžeidinėt žemint ir kojas į rusus valyt. Nuo sankcijų rudenį mes patys vargsim kaip ciucikai - superbrangaus SDT terminalo dujos neišgelbės o tik pareikalaus dar didesnių pinigų, o anglies kūrenimui kluika Simas Gentvilas neleis naudoti ( tik atėjes į valdžią pirmiausia prastūmė per seimą tokį įstatymą) Čia pat dar prie Lietuvos sienos Lukošenka kirba kuris vakar įteisino mirties bausmę asmenims dalyvaujantiems ,,teroristinėse organizacijose"(Cha kokia plati sąvoka) ir netikėtai pradėjo aktyvius karinius manewrus - matosi kad turi savo planų mūsų atžvilgiu ..Linksma ES marjonečių uoliai tenkinančių pasaulinių korporacijų norus ir visai neišmanančių diplomatijos pagrindų, politika ane?:D)

Zose

Zose portretas
Būtent, naujo dujotekio/naftotekio/produktotekio pajungimas yra gerai. Bet seno nukirtimas yra blogai. Nes jei viena, atjungi, o kitą prijungi, tai jokios nepriklausomybės nėra - tik pasikeičia pusė, nuo kurios priklausai. O kaina pasikeis į kums nenaudingą pysę. Lietuviška patarlė šiam atvejui - Nuo vilko, ant meškos. Nors čia reiktų perfrazuoti - nuo meškos, ant vilko :)

Ekonom.

Ekonom. portretas
Kaip nesupranta kad visą Europą daro priklausomą energetiskai nuo JAV.Kaip idiotai klauso ,kad rusų naftą ir dujas reikia nepirkti o boikotuoti.Baisu ,juk tai JAV tikslas būti turtingiausiai pasaulyje,sunaikinti visus ir padaryti kad būtų nuo Amerikos priklausomi.Ar suprantate tai ??? Lietuvoje Ignalina buvo uždaryta del tokio pačio tikslo.Sveikinu visas šalis, kurios priešinasi ir neleidžia sau diktuoti ,Europos sąjungai ir JAV.Nepasiduokite ir pirkite dujas, naftą ir tų kurie pigiau ir palankiau jums parduos.Protingi tik tokie verslininkai ir politikai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių