Quantcast

Į naujus ratus persėdęs jaunas ūkininkas vis ieško, kaip plėsti ūkį: jau augina ir pupas, ir kanapes

  • Teksto dydis:

Kaip lietus ir saulė – taip Lietuvos žemės ūkiui gyvybiškai svarbūs ir jaunieji ūkininkai. Naujas idėjas jie atsineša turėdami žinių ir užsidegimo, tačiau ne visada – pakankamai lėšų jas realizuoti. Radviliškio rajone ūkininkaujantis Karolis Rekštys džiaugiasi, kad postūmis jo besikuriančiam ūkiui buvo Europos Sąjungos (ES) parama, kurią gavęs persėdo į naują traktorių, o tai leido darbus atlikti greičiau ir efektyviau.

Jaunieji ūkininkai jau gali Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“. Paraiškos bus renkamos iki liepos 29 d. Šiam etapui skirta 22,8 mln. Eur Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto lėšų.

K. Rekštys šią paraišką užpildė prieš penkerius metus, kai nusprendė pradėti ūkininkauti. Darbai kaime jaunam vyrui nebuvo naujiena, mat jo senelis buvo ūkininkas, triūsęs nedideliame kelių hektarų ūkyje. Plėsti ūkį senelis noro neturėjo, tad ūkininkauti Karolis ėmėsi kartu su mokyklą pabaigusiu pusbroliu.

„Šiuo metu jau turime 120 hektarų ūkį, kuriame auginame pupas, rapsus, kviečius. Jau antri metai, kai pradėjome sėti ir kanapes. Vis ieškome, kokiomis kultūromis praturtinti savo ūkį, tai ir kitais metais, manau, dar ką nors naujo bandysim auginti“, – sako jaunasis ūkininkas.

Plėsti ūkį ir imtis naujovių K. Rekščiui būtų žymiai sunkiau, jeigu ne ES parama. Ūkininkavimo pradžioje pusbroliai dirbo su senais rusiškais traktoriais, o pagal veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ gautos lėšos leido įsigyti jau šiuolaikinį, nors ir dėvėtą Vakarų gamintojų traktorių.

„Iškart pasijuto pokytis – darbai vyksta greičiau, efektyviau, viskas vyksta net ir ekonomiškiau. Vien tik pliusai“, – sako K. Rekštys.

Jusdamas akivaizdžią naudą, jaunasis ūkininkas ir darkart tikisi pasinaudoti galimybe sulaukti ES lėšų. Šiemet jis jau pateikė paraišką valdų modernizavimui ir planuoja įsigyti teleskopinį krautuvą, dar vieną traktorių, išmanųjį barstytuvą ir kitos technikos, kuri padės plėsti ūkį ir gauti dar geresnių rezultatų.

„Tikrai rekomenduoju ir kitiems nepraleisti tokios progos. Tai nėra sudėtinga, o jeigu iškyla kokių nors klausimų, jeigu ko nors nesupranti – gali greitai pasiskambinti į Nacionalinę mokėjimo agentūrą, kur tave pakonsultuoja ir pasiūlo greičiausią bei geriausią sprendimą“, –  ir kitus ūkininkus teikti paraiškas ragina K. Rekštys.

Kas gali kreiptis dėl paramos

„Šia tiksline parama norima palengvinti kartų kaitą žemės ūkio srityje ir sukurti palankesnes sąlygas tinkamos kvalifikacijos ūkininkams imtis darbų“, – sako Kaimo plėtros ir paramos regionams departamento Regionų koordinavimo skyriaus patarėja Ana Suboč.

Kreiptis dėl paramos gali ne vyresni nei 40 metų amžiaus ūkininkai (paraiškos teikimo metu dar nėra suėję 41 metai), kurie ne anksčiau kaip prieš 2 metus iki paramos paraiškos pateikimo yra įregistravę žemės ūkio valdą ir ūkį savo vardu bei pirmą kartą steigiasi žemės ūkio valdoje ir ūkyje kaip ūkio valdytojai.

Paraiškų laukiama iš jaunųjų ūkininkų, kurie užsiima žemės ūkio produktų gamyba arba prekinių žemės ūkio produktų, pagamintų (išaugintų) jaunojo ūkininko valdoje, apdorojimu, perdirbimu bei tiekimu rinkai. Jie turi užsiimti gyvulininkyste, sodininkyste, daržininkyste, uogininkyste arba augalininkyste. Taip pat gali turėti mišrų ūkį.

„Keliamas reikalavimas ir dėl profesinių įgūdžių bei kompetencijų, - pabrėžia NMA atstovė A. Suboč. – Jaunasis ūkininkas turi būti įgijęs (arba iki verslo plano įgyvendinimo pabaigos įsipareigoja įgyti) bent vieną iš šių jų: profesinį žemės ūkio srities išsilavinimą arba žemės ūkio srities profesinę kvalifikaciją, aukštąjį žemės ūkio ir (arba) veterinarijos srities išsilavinimą, išklausęs jaunųjų ūkininkų kompetencijos ugdymo programą.“

Svarbu ir tai, kad dėl paramos besikreipiantys jaunieji ūkininkai anksčiau nebūtų pateikę paraiškos tiesioginėms išmokoms gauti. Kreiptis dėl tiesioginių išmokų jie gali tik po paraiškos pateikimo, bet ne vėliau kaip per 18 mėnesių nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.

Galima kompensuoti 100 proc. projekto išlaidų

Paramos suma vienam paramos gavėjui gali siekti 40 tūkst. Eur, kompensuojant 100 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

Išlaidos yra laikomos tinkamomis finansuoti, jeigu jos yra būtinos, naudojamos verslo planui įgyvendinti ir numatytai veiklai vykdyti bei tiesiogiai susijusios su remiama veikla ir planuojamu įkurti žemės ūkio sektoriumi. Jos negali būti įsigytos iš susijusių asmenų.

NMA specialistė atkreipia dėmesį, kad parama mokama 2 dalinėmis išmokomis: 80 proc. - po sprendimo skirti paramą, likę 20 proc. - kitais metais po verslo plano įgyvendinimo, bet tik tuo atveju, jei verslo planas tinkamai įgyvendintas. Tinkamai neįgyvendinus verslo plano, susigrąžinama ir išmokėta paramos dalis.

Paraiškos NMA gali būti teikiamos užpildant ŽŪMIS elektroninę dokumento formą. Pildant paraiškas per ŽŪMIS, jos gali būti teikiamos iki kvietimo teikti paramos paraiškas paskutinės dienos 24 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na kokios problemos ..pupas , kanapes

na kokios problemos ..pupas , kanapes portretas
jau augina dabar pasek aguonas augink HEROJINA jo kainos didesnes ...turesi konservatlibersosines LGBT Laisves partijos ir teisesmaukiniu mafijos ,palaikyma ,biznis sukelstes is karto.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių