Quantcast

Italija visiems dar labiau veržia diržus ribojimais: ką svarbu žinoti lietuviams?

  • Teksto dydis:

Nuo sausio 10 dienos Italijoje be žaliojo paso nebus galima patekti ne tik į restoranų ir kavinių vidų ar lauką, bet ir viešbučius, muziejus, baseinus ar net viešąjį transportą, praneša „Info diena“. Ką turi žinoti į šią šalį vykstantys Lietuvos turistai?

Kaip teigiama, žaliąjį pasą galima gauti tik pasiskiepijus pagal pilną vakcinacijos schemą arba persirgus. Didžioji dauguma paslaugų bei pramogų bus prieinamos tik tiems, kurie turi imunitetą koronavirusui. Neturint žaliojo paso, bus galima gauti tik pačias būtiniausias paslaugas.

Italijoje jau nuo to laiko, kai įvestas žaliasis pasas, jau buvo protestų. Didžiausi jų – spalį, kai buvo įvestas žaliasis pasas visiems dirbantiesiems. Tačiau paskui protestai sumažėjo. Žmonės vis dar susitenka protestuoti, bet masinių ar su smurto protrūkiais protestų nebuvo.

Italija yra pamėgta ir Lietuvos turistų, ką jie turėtų žinoti? Iki sausio pabaigos visi atvykstantys į Italiją – taip pat ir paskiepytieji, privalo turėti neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Greitasis testas turi būti atliktas prieš parą ir galioja 24 val., o PGR testas galioja šiek tiek ilgiau – dvi dienas. Vykstant į Italiją privaloma atlikti testą visiems.

Taip pat reikia pasirūpinti kaukėmis, nes jos privalomos visur – net ir lauke. Visuose miestuose. Pabrėžiama, kad viduje kaukės visą laiką privalomos. O dabar kai kur dar įvestas ir reikalavimas viduje dėvėti respiratorius. Pavyzdžiui, viešajame transporte. Taip pat be super žaliojo paso daugelis paslaugų ir turistams nebus prieinamos. Jo reikės norint patekti į restoraną – nesvarbu, ar lauke, ar viduje, į kiną, teatrą, muziejų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Šiuo metu Italijoje baigėsi mokinių atostogos – jie sugrįžo į mokyklas mokytis kontaktiniu būdu. Tačiau bus sprendžiama, kokiam koronaviruso atvejų skaičiui pasitaikius klasėje, mokiniai bus siunčiami mokytis nuotoliniu būdu. Verslai čia neužsidaro – dirba paisydami visų taisyklių.

Tiesa, dėl to, kad daugelis žmonių Italijoje yra karantine, trūksta autobusų vairuotojų, traukinių eismas taip pat vyksta chaotiškai. Tačiau yra išimčių tiems žmonėms, kurie paskiepyti trečiąja vakcinos doze ir turėjo kontaktą. Tokiems karantinas nėra privalomas. Jie turi stebėti save savaitę, nešioti respiratorių, o po savaitės pasidaryti testą. Ir jei testas neigiamas, jie neturi karantinuotis.

Svarbu paminėti, kad Italija pirmoji įvedė privalomą vakcinaciją vyresniems nei 50 metų asmenims, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą Italijoje. Nesvarbu, ar tai – užsieniečiai, ar italai. Žmonėms duotas dešimties dienų terminas pateikti gydytojo pažymą, jei jie negali vakcinuotis dėl sveikatos, ir taip pat rezervuoti laiką vakcinai.

Jei žmonės to nepadarys iki vasario 1 dienos, iš pradžių jiems bus taikoma 100 eurų bauda, o vėliau asmenys, kuriems yra daugiau nei 50 metų, į darbą galės patekti tik turėdami super žaliąjį pasą. O jei ateis į darbą be jo, jiems gresia bauda nuo 600 iki 1500 eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių