Quantcast

A. Izgorodinas: teiginys, kad atlyginimai Lietuvoje auga sparčiausiai ES, – mitas

Lietuvą įvardinti kaip šalį, kurioje atlyginimai auga sparčiausiai ES, nėra tikslu, teigia „SME Finance“ patarėjas ekonomikai Aleksandras Izgorodinas.

„Taip, žiūrint procentais, būsime antri arba treti ES pagal atlyginimų augimą, bet jei skaičiuotume eurais per valandą – būtume maždaug vienuoliktoj vietoj. Lietuva brangsta tokiu pat tempu, kaip brangsta visa ES“, – Eltai sakė A. Izgorodinas.

Ekspertas, komentuodamas naujausius Lietuvos eksporto duomeni, pripažįsta, kad 22,8 proc. didėjimas yra išties stebinantis.

„Mūsų eksportas labai priklauso nuo euro zonos pramonės situacijos, o ta situacija nėra jau tokia gera, pavyzdžiui, Vokietijos stabiliai pramonė krinta jau 9 mėnesius. Tokiu eksporto rezultatu parodėme ekonomikos stebuklą, kurio niekas nesitikėjo“, – Eltai teigė ekonomistas.

Paklaustas apie tolesnę eksporto augimo tendenciją, A. Izgorodinas pateikė atsargesnes prognozes ir išskyrė svarbiausius rizikos faktorius.

„Pirma, neabejotinai eksportą į Jungtinę Karalystę turėtų paveikti „Brexit‘as“. Žiūrint į nominalų augimą, pirmą pusmetį JK buvo antra po Vokietijos, bet tai buvo dėl eksporto į sandėlį ir avansu. Antrą pusmetį, manyčiau, tai keisis, visgi už tą sandėlį gamintojui reikia mokėti. Be to, diversifikuotai pradėjo blogėti ir bendra JK ekonominė situacija: prastėja pramonės rodikliai, nekilnojamojo turto rinkoje irgi šaltukas.

Antras rizikos aspektas – Vokietija. Šiuo metu išankstiniai indikatoriai rodo, kad trečią ketvirtį Vokietijos pramonė taip pat pradėjo nuosmukiu. Kuo ilgiau krinta Vokietijos pramonė, tuo didesnė tikimybė, kad tai paveiks ir Lietuvos eksportuotoją, nes jis gaus mažiau užsakymų. Jei tas nuosmukis persimes į Vokietijos vidaus rinką, mūsų eksportuojančios įmonės irgi pajus to neigiamas pasekmes“, – sakė ekonomistas.

Antram pusmečiui A. Izgorodinas prognozuoja 6-7 proc. eksporto augimą, kai pirmą pusmetį jis siekė 11 proc.

„Mūsų vienas didžiausių privalumų yra tas, kad Lietuvoje ir ES darbo rinka ir gyventojai į ekonomikos problemas reaguoja pavėluotai. Beveik garantuoju, kad šiais metais Vokietijos ir euro zonos vidaus rinka išliks labai stipri. Visgi pagrindo kalbėti, kad pats eksporto augimo tempas lėtės, išties yra“, – teigė A. Izgorodinas.

ELTA primena, kad paslaugų eksportas, Statistikos departamento ir Lietuvos banko duomenimis, 2019 metų antrą ketvirtį sudarė 3 mlrd. eurų ir per metus padidėjo 22,8 proc., paslaugų importas – 1,8 mlrd. eurų (16,7 proc.).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auga zmoniu skaicius

Auga zmoniu skaicius portretas
KURIEMS JAU NUSISPJAUT I PENCIJOS DYDI ZIURI KAIP IZGIVENT SIA DIENA TAS SKAICIUS TAI AUGA TA NOREJO TURBUT PASAKYT

Kam auga

Kam auga portretas
??????

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Skaitai ir juokinga, kad verkti norisi. KODĖL NERAŠOT KIEK VISKAS BRANGSTA IR DAR NE PABAIGA.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių