Quantcast

Kauno rajono ūkyje – kiaulių maro židinys

  • Teksto dydis:

Kauno rajono ūkyje, kuriame savo reikmėms buvo auginamos trys kiaulės, patvirtintas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys. Šiemet tai jau trečias AKM protrūkis Lietuvoje, nustatytas kiaulių laikymo vietoje, informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Įtarimai dėl ligos kilo ūkyje staiga nugaišus vienai kiaulei, todėl jos gaišenos ir kitų laikytų kiaulių kraujo mėginiai pristatyti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą (NMVRVI) ištirti dėl AKM. Veterinarijos specialistai nedelsdami ėmėsi būtinų apsaugos priemonių, kad virusas neišplistų į aplinkinius ūkius. Ligos paveiktam ūkiui nustatyti laikini apribojimai.

Per savaitgalį šiame ūkyje nugaišo likusios dvi kiaulės. Rūgpjūčio 10 d. NMVRVI patvirtinus AKM, ūkyje pradėti ligos židinio likvidavimo ir dezinfekavimo darbai. Aplinkui nustatytos 3 km apsaugos ir 10 km stebėsenos zonos, kurios apima Kauno, Jurbarko, Raseinių ir Kėdainių rajonų savivaldybių teritorijas. Jose vykdomas kiaulių laikytojų ir jų laikomų kiaulių surašymas, siekiant nustatyti, ar AKM nėra išplitęs.

VMVT specialistų grupė pradėjo epizootinį tyrimą, kad būtų išsiaiškinta, kaip virusas pateko į ūkį. Pirminiais duomenimis, šiame ūkyje nustatyta biologinio saugumo priemonių neatitikimų: kiaulės laikytos laikiname, nesandariame statinyje, neefektyvus dezobarjeras, netinkamai naudoti darbo drabužiai ir kt. Be to, ūkis įsikūręs vos už 100 metrų nuo miško, visa tai sudarė didelę riziką virusui iš gamtos patekti į kiaulių laikymo vietą.

Specialistų, nuolat analizuojančių AKM viruso elgsenos pokyčius, vertinimu, ligos pasireiškimui ir plitimui ūkiuose didžiausią įtaką turi ne sezoniškumas, pagrindinė priežastis – biologinio saugumo reikalavimų nepaisymas. VMVT nuolat ir reguliariai atkreipia šalies kiaulių laikytojų dėmesį, kad ypač didelę riziką užkrėstoje teritorijoje AKM virusui plisti kelia ir žmonių veikla – t. y. lankymasis užkrėstoje teritorijoje esančiuose miškuose, grybavimas, uogavimas. Virusui aktyviai cirkuliuojant laukinėje gamtoje, o kiaulių laikytojams tinkamai nesilaikant biologinio saugumo priemonių, AKM užkratas iš laukinės gamtos lengvai pernešamas į nekomercines kiaulių laikymo vietas. VMVT primena, kad AKM šalies laukinėje gamtoje cirkuliuoja jau septintus metus, šiemet jis patvirtintas 174 šernams – 100 sumedžiotų ir 74 nugaišusiems.

Pastebėjus pakitusį laikomų kiaulių elgesį ar joms pradėjus gaišti, taip pat radus šerno gaišeną būtina nedelsiant informuoti artimiausią VMVT teritorinį padalinį arba pranešti specialistams visą parą veikiančia nemokama telefono linija tel. 8 800 40 403.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bor

bor portretas
Didesnio maro kaip dėdulė lanzbergis pasaulyje nėra.

xx

xx portretas
Kiauliu Maras ne savaiminis reiskinys. Mano giliu isitikinimu pasarai is Rusijos pigesni. Taciau tarp vakaru ir rytu vyksta ekonominis karas. Ko pasekoje Rusu atsakas i vakaru sankcijas .Todel nera ko stebetis.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių