Quantcast

Kišenių tuštinimo sezonas – jau ant nosies: kiek mokėsime už šildymą?

  • Teksto dydis:

Artėjantis šildymo sezonas bus pigesnis nei praėjęs, tačiau priklausomai nuo to, kur gyvenate, kainos gali skirti net keliais kartais. Kiek reikės mokėti už šildymą ir kurie miestai mokės daugiau ar mažiau? Plačiau – LNK reportaže.

Nors orai dar džiugina, ruduo vis tiek ateis kartu su visų nelaukiamu šildymo sezonu. Ekspertai ramina, kad jis bus mažiau baisus nei praėjęs.

„Turėtume matyti bent 20 proc. pigesnį šildymo sezoną“, – sakė laikinoji Lietuvos energetikos agentūros vadovė Agnė Bagočiūtė.

Šildymo kainos labiausiai mažėja dėl atpigusio biokuro.

„Šiemet matome 60 proc. atpigusias biokuro kainas“, – teigė A. Bagočiūtė.

Tačiau šildymo kainos Lietuvoje skirsis – pigiausia šiluma bus Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, o rangiausiai mokės Panevėžys.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Būna susirinkimai, kelia klausimus, kodėl tiek daug mokėti? Na, jei žmonės nesirūpina patys, tai taip ir gaunasi“, – sakė senjoras.

„Mūsų namas renovuotas, gyvename labai šiltai ir tikrai nemokame daug“, – pasisakė moteris.

Galime pasiguosti, kad iš Baltijos šalių šildymas pigiausias Lietuvoje, Estijoje šiek tiek brangesnis, o brangiausiai kišenes patuštins Latvijos vartotojai. Tačiau šilumos tiekėjų asociacijos vadovas atkreipia dėmesį, kad nors didmiesčių gyventojai Lietuvoje mokės pigiau, mažesni miestai ir miesteliai mokės brangiau.

„Pati blogiausia situacija bus žiedinėse savivaldybėse, kur yra daug mažų miestelių, o biokuro – nedaug. Juose vis dar naudojama nemažai gamtinių dujų“, – kalbėjo Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos vadovas Valdas Lukoševičius.

Tai reiškia, kad Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Panevėžio rajonų, kuriuose šilumą tiekia mažos įmonės, gyventojai mokės net tris kartus daugiau nei jų kaimynai iš gretimo miesto.

Pati blogiausia situacija bus žiedinėse savivaldybėse, kur yra daug mažų miestelių, o biokuro – nedaug.

„Tuose bendrabučių tipo pastatuose, kurie aukšti, siauri, lengvai perpučiami, mažai renovuoti, vidutiniškai sąskaitos dydis pernai buvo apie 150 eurų. O geriausiuose, renovuotuose pastatuose sąskaita buvo apie 45 eurus“, – teigė V. Lukoševičius.

Sovietinės statybos daugiabučiuose vidutinė sąskaita praėjusį šildymo sezoną buvo apie 110 eurų. Nuo pernai metų sąskaitos reikia nubraukti penktadalį sumos ir gausis suma, kurią teks mokėti ateinančią žiemą.

Geros žinios ir individualių namų savininkams – beveik dvigubai atpigo malkos bei granulės.

„Pirkti malkas pagal skelbimą ir kūrenti tą nefiktyvų pečių yra efektyviausias būdas. Tik reikia kas rytą, kas penkias valandas nešioti malkas, pelenus valyti “, – kalbėjo Lietuvos energetikos agentūros duomenų analitikas Antanas Budraitis.

Šildymas atpigs ne tik dėl biokuro kainų, bet ir dujų.

„Dujų kainų kritimas yra didžiulis, palyginus su pernai metais“, – sakė Lietuvos energetikos agentūros duomenų analitikas Dovydas Balčiūnas.

Tačiau tų individualių namų šeimininkai, kurie šildosi dujomis, nepajus tokio didelio atpigimo.

O kokios kainos bus nuo kitų metų sausio, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba tvirtins tik lapkritį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

galvotojui laike

galvotojui laike portretas
reikia dometis. Jeigu reikia, dabar savivaldybes irgi dalina bustus uz dyka ir jie vadinasi socialiniai bustai. Dabar niekas nevercia dirbti net ir turint 20 metu ir dar visokiu pasalpu moka, kad turetum uz ka gyventi. Tada privalejai iki tavo 55 dirbti nes kitaip tave butu pradeja "gydyti", uz dyka ir pries tavo valia. Dabar gydymas irgi nemokamas ir niekas, bent jau atvirai, kaip tada nereikalauja kysiu uz gydyma. Ir pabaigai ta valstybe sugriuvo ir jos nebeliko.

ai

ai portretas
svarbu islaikytiniui beretei dirbt nereikia...

Patvoriniam proletarui

Patvoriniam proletarui portretas
Tinginiai, eikite dirbti ir uzsidirbsite sildymui. O jie cia savo kiausius kasosi ir “ponus” kaltina, kad mokykloje nesimokino.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių