Quantcast

Lietuviai graibsto būstus Ispanijoje: įvertina ne visus niuansus

  • Teksto dydis:

Nuo karo Ukrainoje pradžios lietuviai jau įsigijo būstų Ispanijoje už 40 mln. eurų. Saulėtą Ispanijos pakrantę įsimyli ne tik Lietuvos politikai, bet ir paprasti tautiečiai. Nekilnojamojo turto (NT) brokeriai pastebi, kad šiuo metu būstus Ispanijoje šluoja visa Rytų Europa. Taip pat pastebi, kad lietuviai ima pardavinėti būstą ir Lietuvos pajūryje, o gautus pinigus išleidžia būsto Ispanijoje įsigijimui.

„Karas tikrai daro įtaką. Vienas iš pagrindinių tikslų – turėti planą B, jeigu kažkas nutiktų. Kad turėtų saugią vietą ir galėtų atvežti savo šeimą“, – teigė NT brokerė Ispanijoje Kristina Novikovienė.

Investicijos į Ispanijos NT per trejus metus jau šoktelėjo dvigubai. Pernai per devynis mėnesius iš Lietuvos į Ispanijos vilas, apartamentus iškeliavo beveik pusė milijardų eurų. 

„Tas skaičius pasiekė istorinį maksimumą, bet ir tai, kad investicijos į Ispanijos NT sudaro net 86 proc. visų Lietuvos investicijų į Ispaniją“, – tvirtino ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

„Matome ir verslo kompanijų susidomėjimą Ispanijoje, kurie įprastai veikdavo Lietuvoje. Tai dabar matome, kad  su vietos partneriais  įsigyja sklypus, plėtoja kotedžus, poilsio būstą“, – pasakojo NT plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Lietuvos gyventojai per devynis mėnesius pardavė ar įsigijo būstą Ispanijoje už 18 mln. eurų, o nuo karo Ukrainoje pradžios – 40 mln. eurų.

„Gyventojų pajamų augimas ir palūkanų mažėjimas, perkamoji galia Lietuvoje vis labiau atsigauna. Lietuvos gyventojų nuomonė apie finansus sausį buvo geriausia per 200 mėnesių, geriausia nuo 2007 metų vasaros. Tai reiškia, kad žmonės tikrai turės atliekamų pinigų investicijoms“ , – teigė A. Izgorodinas.

Lietuvius domina ir biudžetiniai variantai, ir prabangios vilos. Dažniausiai perka dviejų-trijų miegamųjų butus už 150 tūkst. prie pakrantės Alikantėje.

„Jeigu mes toliau eisime ta pačia linkme, tai gali būti, kad arba nebebus ko parduoti, arba kainos dar labiau didės“, – sakė K. Novikovienė.

Privalumų daug – užtikrintos atostogos, nes saulėta ir šilta kone visus metus. Mažesnės ir sąskaitos, mat nekainuoja šildymas.

Jeigu mes toliau eisime ta pačia linkme, tai gali būti, kad arba nebebus ko parduoti, arba kainos dar labiau didės.

„Vieno miegamojo apartamentai, įskaitant visus mokesčius, metams man kainuoja iki 600 eurų“, – atviravo Seimo narys Antanas Matulas.

Bet lietuviai įvertina ne visus ispaniškus niuansus.

„Turto priežiūros iššūkiai didžiuliai. Turtas gali būti užimtas, jeigu jis neprižiūrimas, o tada iškraustyti žmones – tikrai sudėtinga. Tokių atvejų daugėja“, – atskleidė M. Statulevičius.

Į Ispanijos NT iškeliauja ir dalis pinigų iš Lietuvos pajūrio. Brokeriai stebi, kad savininkai parduoda būstą Palangoje, o vėliau perka būstą užsienyje.

„Atvažiuoja, apsižiūri ir sako, kad šiuo metu pardavinėja NT Palangoje,  Klaipėdoje. Pasako, kad jau turi klientus, kurie domisi, tai jie būna bet kada pasiruošę atvažiuoti pirkti“, – dalijosi NT finansininkas Ispanijoje Almantas Mekionis.

Klaipėdoje situacija kita. Būsto neįperkantys vilniečiai jau pusmetį – pagrindiniai butų pirkėjai uostamiestyje.

„Šiuo metu labai dažnai tenka susidurti. Dažniausiai jie perka vieno ar dviejų kambarių butus“, – sakė NT brokeris Klaipėdoje Darius Česnulevičius.

Viename skelbimų portale 1990-ųjų metų statybos 40 kvadratinių metrų buto kaina Palangoje prasideda nuo 70 tūkst. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Išvada

Išvada portretas
Žiurkės ruošiasi sprukti iš skęstančio laivo.

žinant

žinant portretas
ka mes turim ir del ko turetu cia zut uzsienio kariai ,tai gal ir teisingai daro ? ,bet ?

W

W portretas
graibsto , - kuo toliau nuo ruskiu ir lietuviu
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių