Quantcast

Lietuvos bankas: finansinis turtas bus valdomas klimato kaitos ir investavimo principais

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas numato pertvarkyti finansinio turto investicijų portfelį pagal bendrus Eurosistemos sutartus klimato kaitos ir atsakingo investavimo principus, praneša Lietuvos bankas.

Bankas primena, kad Eurosistema – Europos centrinis bankas ir devyniolika euro zonos šalių centrinių bankų – dėl bendros pozicijos taikyti šiuos principus susitarė vasario mėnesį.

„Remdamiesi sutartais principais, pradedame įgyvendinti pokyčius, kurie leis centriniam bankui geriau pažinti, vertinti ir atskleisti klimato kaitos rizikas ir konkrečiomis investicijomis prisidėti prie Europos žaliojo kurso bei ekonomikos transformavimo klimatui draugiška kryptimi“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Gediminas Šimkus.

Eurosistemos centriniai bankai taip pat sutarė siekti, kad per artimiausius dvejus metus būtų pradėtos skelbti metinės, su pinigų politika nesusijusių investicinių portfelių ataskaitos, atsižvelgiant į Didžiojo dvidešimtuko šalių (G 20) Finansinio stabilumo tarybos, sudarytos Su klimatu susijusios finansinės informacijos atskleidimo darbo grupės rekomendacijas.

Remiantis šiomis rekomendacijos, numatoma pateikti informaciją apie investicijų portfelį, įvertinant investicijas pagal jų poveikį šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijai, taip pat kitus klimato kaitos ir atsakingo investavimo matavimo rodiklius.

Centriniai bankai susitarė taikyti klimato kaitos ir atsakingo investavimo principus po to, kai buvo atliktas plačios apimties parengiamasis darbas tarp Eurosistemos narių, atsižvelgus į tarptautinio Žalesnės finansų sistemos tinklo analizę ir rekomendacijas.

Lietuvos bankas Žalesnės finansų sistemos kūrimo tinklo nariu tapo praėjusiais metais. Šiuo metu organizaciją sudaro 87 nariai ir trylika stebėtojų iš viso pasaulio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių