Quantcast

Lietuvos bankas: „Swedbank“ ryšių su Sirijos cheminio ginklo programa – nėra

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas (LB) teigia neturintis faktų, galinčių patvirtinti Švedijos žiniasklaidos informaciją apie šalies finansų grupės „Swedbank“, įskaitant ir jos valdomą banką Lietuvoje, sąsajas su Sirijos cheminio ginklo programa.

Tačiau LB Priežiūros tarnybos direktorius Vytautas Valvonis patvirtino, kad šiuo metu atliekamo plataus masto tarptautinio tyrimo dėl galimo pinigų plovimo per „Danske Bank“ , „Swedbank“ ir kitus bankus metu renkama bei analizuojama ir su šiuo epizodu susijusi informacija.

„Šiandien neturime faktų ar įrodymų, kurie patvirtintų žiniasklaidoje pasirodžiusius teiginius. Tokią viešą informaciją vertiname labai atsargiai, ypač dėl to, kad šiuo metu vyksta plataus masto tyrimas kurį, bendradarbiaujant su Lietuvos banku ir kitomis Baltijos šalių priežiūros institucijomis, atlieka Švedijos priežiūros institucija. Informacija, įskaitant ir šio konkretaus epizodo atveju, yra renkama bei analizuojama“, – komentare BNS nurodė V. Valvonis.

Jo teigimu, Lietuvos bankas visą su tyrimu susijusią informaciją perduos Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT), atsakingai už neteisėtų piniginių operacijų tyrimą.

„Lietuvos bankas labai griežtai vertina pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikas, dėl kurių niekam negali likti klausimų ar abejonių“, – pabrėžė V. Valvonis.

Švedijos dienraštis „Dagens Industri“ pirmadienį pranešė, kad jo duomenimis, Švedijos „Swedbank“ susijęs su sandoriu, kuriuo buvo finansuojama Sirijos cheminio ginklo programa. Teigiama, kad jame, pasak vz.lt, dalyvavo „Swedbank“ klientai Lietuvoje, sudarę sandorius su vienu ar daugiau neskaidrios reputacijos banko FBME klientų.

Šią informaciją Lietuvoje pirmasis paskelbė portalas vz.lt, anot kurio, JAV teisėsaugos institucijos jau uždavė klausimų „Swedbank“ dėl šio ryšių su FBME banku.

„Dagens Industri“ teigimu, FBME buvo uždarytas 2017 metais, susijus jį su Sirijos cheminio ginklo programa. JAV finansų priežiūros institucijos dar anksčiau buvo apribojusios FBME patekimą į JAV finansų sistemą, nes bankas buvo siejamas su neteisėtos prekybos ginklais, narkotikais, teroristų finansavimo bei pinigų plovimo operacijomis.

Švedijos „Swedbank“ atsisakė komentuoti šią informaciją „Dagens Industri“.

„Swedbank“ galimo pinigų plovimo skandalo epicentre atsidūrė šių metų vasario viduryje, kad Švedijos televizija SVT paskelbė, kad pinigų srautai tarp „Swedbank“ ir itin plataus masto tarptautinio pinigų plovimo skandalo centre atsidūrusio „Danske Bank“ filialo Estijoje 2007-2015 metais galėjo viršyti 40 mlrd. Švedijos kronų (3,8 mlrd. eurų). Tai galėjo būti pinigų plovimas – pinigai keliavo tarp maždaug 50-ies realiai neveikusių įmonių sąskaitų.

Kovo viduryje agentūra „Bloomberg“ pranešė, jog SVT, remdamasi „Swedbank“ 2018 metų vidaus ataskaita, jau įvardijo gerokai didesnę sumą – per šiame banke atidarytas sąskaitas 2007-2015 metais galėjo būti pervesta apie 95 mlrd. kronų (9 mlrd. eurų) įtartinų lėšų.

Kovo pabaigoje Švedijos „Swedbank“ direktorių taryba atleido grupės vadovę Birgitte Bonnesen (Birgitą Bonesen), o po savaitės atsistatydino tarybos pirmininkas Larsas Idermarkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geda bankuo lietuvos

Geda bankuo lietuvos portretas
butu snoro bankas ar ukio bankas tai sumaisytu su zemem kaltus atrastu o dabar kai skandinavai nieko nedaro

...

... portretas
Ach, ir vėl: "Lietuvos bankas (LB) teigia neturintis faktų..." - tai kad: šis 'mūsų' LB kaip visuomet: NETURĖJO žinių apie VILIBOR aferą, NEŽINOJO apie artėjančią finansinę krizę, NEŽINOJO apie švedų bankų kenksmingą mums veiklą, NEŽINOJO apie be galo brangias paskolas Lietuvą ILGAM į dugną nugramzinusias... taip ir dabar - ESĄ nieko nežino... už kiek tas strutiškumas? :/

Anonimas

Anonimas portretas
Ka sako lietuviskos atmatos reikia suprasti atvirksciai. ,,SWEDBANKAS,, finansuoja teroristus Sirijoje taip pat ju gydyma Svedijoje
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių