Quantcast

N. Mačiulis: infliacija piko Lietuvoje dar nepasiekė

„Swedbank“ ekonomistai šiemet šalyje prognozuoja kur kas didesnius infliacijos rodiklius nei kad numato Lietuvos bankas (LB) ar Finansų ministerija. Pasak „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio, 2023-iaisiais kainų augimo tempai Lietuvoje turėtų stabilizuotis, tačiau galimo aukščiausio taško infliacija dar nėra pasiekusi.

„Infliacija piko Lietuvoje dar nepasiekė, priešingai nei euro zonoje. Prognozuojame, kad pikas bus apie 11 proc. vasario ir kovo mėnesiais ir po to pradės mažėti dėl bazės efekto ir dėl galimai palankesnių tendencijų žaliavų rinkose“, – „Swedbank“ ekonomikos apžvalgoje kalbėjo N. Mačiulis.

„Swedbank“ ekonomistų parengtos metinių infliacijos rodiklių prognozės ženkliai viršija valstybinių institucijų skelbus skaičius. Vis tik N. Mačiulis neatmeta, kad metinė infliacija gali viršyti ir jų pačių prognozes.

„Prognozuojame, kad šiemet vidutinė metinė infliacija sieks 7 proc. Tai yra gerokai daugiau, negu mes patys prognozavome anksčiau. Gerokai daugiau, negu prognozuoja Finansų ministerija ir Lietuvos bankas. Sakyčiau, kad 7 proc. yra gana konservatyvi prognozė. Gali būti ir blogesnių scenarijų“, – mano jis.

Kaip aiškina N. Mačiulis, Lietuvoje iki šiol stebimas kainų augimas apima įvairius prekių ir paslaugų sektorius.

„Greta pabrangusių žaliavų, energetinių išteklių, sparčiai didėjantys atlyginimai lėmė tai, kad infliacija tapo plataus masto. Pabrango ne tik dujos ir elektra, bet ir maisto produktai, jie šiuo metu dešimtadaliu brangesni nei buvo prieš metus. Daugelis laisvalaikio paslaugų, maitinimo, apgyvendinimo, švietimo paslaugos taip pat pabrangusios beveik dešimtadaliu. Buvo plataus masto infliacija“, – teigė jis.

Tačiau, nepaisant ženkliai didesnių šių metų prognozių, „Swedbank“ ekonomistai numato, kad kitais metais infliacija sumažės iki 2,7 proc.

„Bet mes vis tiek matome infliacijos normalizacijos ir mažėjimo tendenciją žiūrint į ateitį. Didelė dalis tos infliacijos yra išorinė ir normalizuojantis žaliavų kainoms, atsikuriant tiekimo grandinėms, krintant transportavimo sąnaudoms, mes prognozuojame, kad kitais metais vidutinė metinė infliacija nukris žemiau 3 proc“, – sakė N. Mačiulis.

ELTA primena, kad gruodžio mėnesį Lietuvos bankas paskelbė dvigubai didesnes šių metų infliacijos prognozes, siekiančias 5,1 proc. Savo ruožtu Finansų ministerija skaičiuoja, kad ateinančiais metais, stabilizavusis energetinių žaliavų kainoms, vidutinė metinė infliacija turėtų lėtėti iki 4 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių