Quantcast

Nepavydėtina situacija: butą Londone bandantys įsigyti lietuviai liko ant ledo

  • Teksto dydis:

2017-aisiais Londone supleškėjo Grenfell Tower daugiabutis, kartu su savimi nusinešęs 72 žmonių gyvybes. Per keletą mėnesių vien Londone gaisre paskendo net keli naujos statybos daugiabučiai. Atsižvelgdami į šiuo veiksnius, bankai ėmėsi griežtesnių priemonių – jie atsisako suteikti paskolas daugiabučiams, jei jų apdaila (cladding – aut.), skirta namo apšildymui, susideda iš panašių medžiagų, kaip jau sudegusių daugiabučių.

Kaip praneša anglija.today, Londone gyvenanti lietuvių šeima jau penkis mėnesius laukia akimirkos, kada galės įsikelti į norimą būstą, tačiau koją kiša namo apdaila. 2010-ųjų metų statybos daugiabutis Rytų Londone apšiltintas degių priedų turinčia apdaila. Tiesa, ši apdaila, arba emigravusiems tautiečiams paprasčiau suprantama kaip klaidinga, panaudota ir dar tūkstančiams Londono daugiabučių.

Už 325 tūkstančius svarų parduodamas butas pakibo ore, o norintys jį pirkti lietuviai ir butą bandantys parduoti jo savininkai, šiai dienai, liko ant ledo.

Lietuviams atstovaujantis agentūros „Pirrie Palman Movehomelegal“ advokatas neslėpė – ši situacija pastaraisiais mėnesiais labai dažna. Po to, kai vienas po kito Londone pleška namai, kurie vos per kelias valandas pasiglemžia visą žmonių turtą, bankai nebe taip noriai dalija paskolas butams įsigyti. Visai kita kalba eina apie namus – jie dažniausiai itin senos statybos ir menkai arba visai neapšildyti, todėl papildomo patikrinimo neprivalo praeiti.

Naujienų portalui Anglija.today lietuviai pasakojo, kad balandį sukirto rankomis su buto pardavėjais ir pradėjo tvarkyti reikiamus dokumentus. Viskas vyko sklandžiai, turimas pradinis įnašas buvo kiek didesnis, todėl problemų tariantis su banku nebekilo. Tačiau liepos mėnesį, kai liko tik pervesti pinigus ir pasirašyti galutinius dokumentus, bankas paprašė dokumento, kuris įrodytų, iš ko susidaro minėtoji apdaila. O tuomet ir užvirė visa košė.

Paaiškėjo, kad namo apdaila prieš dešimtmetį rūpinosi lygiai šimtmetį gyvuojanti JK įmonė „Sorrel“, kuri, pasak lietuvių, keletą savaičių vilkino dokumentų gavimo procesą.

„Jiems bandė skambinti ir mūsų advokatas, ir brokeris, kuris priklauso „Spicyhaart“ agentūrai. Pradžioje jie neatsiliepdavo į skambučius nei mums, nei mūsų atstovams. Vėliau, kartą per kelias dienas pagaliau prisiskambinus, tik atšaudavo, kad viską kaip tik išsiuntė advokatams. Paaiškėdavo, kad, visgi, jie pateikdavo ne visus duomenis. Tikėtina, kad procesą jie vilkino todėl, kad žinojo, kokia namo apdaila ir kad ji neatitiks reikiamų standartų“, - svarstė lietuviai.

Beveik du mėnesius bandžius išgauti namo apdailą įrodančius dokumentus, kompanija, visgi, pristatė jų detales, nors ir ne visas. Kurios labai nepatiko bankui.

„Dabar advokatas mums pranešė dar geresnę naujieną. Bankas nesutinka duoti paskolos, kol apdaila besirūpinusi įmonė jos nepakeis. Esą, kompanija turi atlikti visus darbus, kad namas atitiktų naujai, tik nuo šių metų pradžios keliamus reikalavimus. Mūsų žiniomis, pakeisti vieno namo apdailą kainuoja apie 250 tūkstančių svarų. Ir tai – tik vienam daugiabučiui. O tokių čia jų – tūkstančiai. Įmonė, žinoma, kišti savo pinigų nesutinka, todėl lieka užburtas ratas“, - tvirtino lietuviai.

Pasak advokato ištrauktos šūsnies dokumentų, tokiame akligatvyje vien jų agentūroje atsidūrė dešimtys šeimų. Vieni negali parduoti būsto, nes jie neatitinka keliamų reikalavimų, kiti dėl to pačios priežasties negali jo įsigyti, kadangi bankas nesutinka suteikti paskolos.

Naujienų portalas Anglija.today primena, kad rugsėjo 16 d. pilnai sudegė Šiaurės Rytų Londone, Claptone stovintis penkių aukštų daugiabutis.

Rugsėjo 9 d. pilnai sudegė didžiulis keturių aukštų ir kelių laiptinių daugiabutis Pietų Londone. Įvykio vietoje dirbo daugiau kaip 125 gaisrininkai.

Rugpjūčio 23 d. užsidegė šalia Grefell Tower stovintis daugiabutis, tačiau gaisrą spėta užgesinti jam neišplitus.

Liepos 22 d. Rytų Londone liepsnojo prekybos centras.

Birželio 9 d. visiškai sudegė naujai pastatytas daugiabutis Rytų Londone, Barkinge. Sudegė 20 butų, dar 10 jų buvo stipriai apgadinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

„Axis Indusrties“

„Axis Indusrties“  portretas
Giliai dzin kas Londej vyksta....

opa i europa

opa i europa portretas
Da pazistu as ta pora tai GediMinas iR Saulius viens dirba ceLIntrina banke vakarais i okitas malasai linksma i tipa sebe, da drauges tuiritpo airijoj kurios taksuoja swedbanke koMpanija labai... uzdirbt nesugeba dirbt nE is esMESe savoturto neturi pinigu neturi dirbt nenori taciausu malonumu vaziuoj ant meilesir draugystes dar pasitikejimo idommiausia kad saulius mano KAD KAIMYNAII JI TURI MAITINTI GLOBOTIAPRENGTI IR APGYVENDINTI KAIP bezdomas katinas KITAIP JIS JIEM TURTA GADINS RAMYBESNEDUOS IR KITAIP SIKS na kapadarysi neviesim dievsgeruMODuod ir proto ikrecia, ana tai visokiommm pozomzmones mva TUREJAUPENSININKE NUO ALYTAS TAI VISYLI IRODYNEJOO MAN KAD MANAPINIL Saulius turiprivatu rysi su kaunodiena,taivisokiom POZOM JA MY

Anonimas

Anonimas portretas
Na ir liberastinis idiotizmas. Pries 10 metu tokios medziagos ATITIKO standartinius reikalavimus. Per 10 met pasikeite reikalavimai tai iseina kad pazeidziami istatymai taikant siu dienu reikalavimus buvusiems legaliems istatymams pries 10 metu. Istatymai atgaline data NETEISETI. Stai kokia supis.ta ta DEMOKRATIJA Europoje. Butai PRIVALO BUTI PARDUODAMI PIGIAU izoliacijos pakeitimo sumai, arba VALSTYBE PRIVALO KOMPENSUOTI sia suma kompanijoms kurios keis sias medziagas. Bet kokiu atveju pirkejas NETURI DEL TO NUKENTETI.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių