Quantcast

Dar kartą siūlo dėl sausros neskelbti ekstremalios situacijos visoje Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC) jau antrą kartą siūlo Vyriausybei neskelbti valstybės lygio ekstremalios situacijos dėl sausros. Pirmą kartą tai pasiūlyta praėjusį penktadienį.

Tokį sprendimą centras antradienį priėmė pakartotiniame posėdyje išklausius Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei Valstybinės miškų urėdijos ekspertų vertinimus, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

„NKVC priėmė sprendimą, jog poreikio skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją šiuo metu nėra. Savivaldybėms paskelbus ekstremalias situacijas, turimų priemonių ir finansinių instrumentų esamai situacijai valdyti pakanka“, – rašoma  pranešime.

Pranešama, kad pagal atnaujintas orų prognozes sausros paveiktų Lietuvos rajonų skaičius stabilizavosi, o Jurbarko, Šilalės, Tauragės rajonuose stichinė sausra jau baigėsi. Be to, 50-tyje savivaldybių buvęs aukščiausias penktasis gaisringumo lygis likęs tik pavieniuose rajonuose, o vandens lygis telkiniuose išlieka panašus, kaip praėjusią savaitę.

Teigiama, kad žemės ūkiui taikomos priemonės yra pakankamos, o ūkininkams, dėl sausros negalėjusiems laikytis  reikalavimų, nebus taikomos sankcijos.

Pranešama, kad Europos Komisija birželio pabaigoje patvirtins reglamentus, kuriais bus padidinti tiesioginių išmokų avansai nuo 50 proc. iki 70 proc., o kaimo plėtros plotinių ir su gyvūnais susijusių priemonių – nuo 75 iki 85 proc. Taip pat kreiptasi į Komisiją dėl papildomų išimčių negamybiniuose plotuose, pavyzdžiui, leisti ganyti gyvulius ir ruošti pašarus.

Kitas susitikimas dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos skelbimo dėl sausros numatomas penktadienį.

Ekstremalią situaciją dėl sausros savo teritorijose jau paskelbė 13 savivaldybių: Biržų, Klaipėdos, Kretingos, Vilkaviškio, Rokiškio, Radviliškio, Raseinių, Plungės, Šilutės, Pakruojo, Šakių, Telšių ir Mažeikių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne tik daugiabučiams:

Ne tik daugiabučiams: portretas
Taupykime H2O!!! Senas H2O taupymo būdas: kiekvieną vandens puodelį panaudoti 2-3 kartus. Taip, kaip kadaise taupėme, kai iš toli, iš šulinių H2O nešiodavome. Laikas statyti daugiabučius (=DB), kuriuose vonios, dušo ir skalbyklės H2O nebūtų šalinamas į kanalizaciją, o būtų čia pat ar grupiniame boileryje kaupiamas ir nukreipiamas į tualetų bakelius (nuleisti pasinaudojus unitazu). Iš vonios nenuleistas (į kibirus, skalb. katilą supiltas) H2O gali būti naudojamas vazonams ar palangės augalams palaistyti, grindims išplauti (o išplovus - dar ir unitazui nuplauti). Į kriauklę/plautuvę po čiaupu pastatykime dubenį, ir į jį bėgs vanduo nuo plaunamų rankų (vonioje), obuolių, bananų, ir t.t., bei nuo skalaujamų indų (virtuvėje). Taip sumažinsime H2O švaistymą ir DB, ir privačiuose namuose, taupysime gruntinius vandenis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių