Quantcast

Notarų rūmai: gyventojai kol kas nedrąsiai naudojasi nuotolinėmis notarų paslaugomis

  • Teksto dydis:

Gyventojai kol kas nedrąsiai naudojasi nuotolinėmis notarų paslaugomis, sekmadienį pranešė Lietuvos notarų rūmai.

„Liepos 1 įsigaliojus įstatymo pataisoms, leidžiančioms atlikti notarinį veiksmą ne tik notaro biure, bet ir nuotoliniu būdu, šia galimybe kol kas buvo pasinaudota maždaug 70 kartų. Dauguma atliktų notarinių veiksmų – įgaliojimų patvirtinimas“, – pranešime teigė Notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis.

Jo teigimu, vienos didžiausių kliūčių gyventojams atlikti notarinį veiksmą nuotoliniu būdu – kvalifikuoto elektroninio parašo neturėjimas ir nepakankamas kompiuterinis raštingumas.

Nedidelis nuotolinių notarinių veiksmų skaičius, anot M. Stračkaičio, nekelia nerimo – panašios tendencijos iš pradžių buvo stebimos ir Latvijoje bei Estijoje, kur nuotoliniai notariniai veiksmai buvo įteisinti atitinkamai 2018 metų liepą ir 2020 metų vasarį.

Net ir COVID-19 pandemijos įkarštyje kaimyninėse Baltijos šalyse nuotoliniai notariniai veiksmai sudarė tik maždaug 10 proc. visų atliktų notarinių veiksmų.

M.Stračkaitis teigia besitikintis, kad nuotoliniai notariniai veiksmai taps ypač aktualūs tūkstančiams po visą pasaulį išsibarsčiusių Lietuvos piliečių, kuriems iškyla poreikių patvirtinti įgaliojimą, pateikti prašymą dėl palikimo priėmimo ir kitais atvejais.

„Todėl kviečiame Lietuvos piliečius, ilgesniam laikui išvykstančius į užsienį dirbti ar keliauti, pasirūpinti kvalifikuotais elektroniniais parašais“, – teigė Notarų rūmų prezidentas.

Liepą įsigaliojusios Notariato įstatymo pataisos numato, kad notariniai veiksmai gali būti atliekami ne tik notaro biure, bet ir nuotoliniu būdu.

Prisijungęs prie Lietuvos notarų rūmų sukurtos elektroninės sistemos eNotaras, klientas gali joje susikurti savo paskyrą, pasirinkti norimą notaro biurą, nuotoliniu būdu komunikuodamas su notaru ir jo padėjėjais, pasiruošti notariniam veiksmui ir jį atlikti.

Asmens tapatybė nustatoma dviem etapais – klientui prisijungus per Elektroninius valdžios vartus bei notarui patvirtinus asmens atvaizdo ir registro duomenų atitikimą.

Kaip ir notaro kabinete, notarinis veiksmas atliekamas notarui išsiaiškinus asmens valią ir išaiškinus notarinio veiksmo esmę ir jo pasekmes.

Siekdamas užtikrinti asmens teisėtų interesų apsaugą ar notarinių veiksmų atlikimą reglamentuojančių nuostatų įgyvendinimą, notaras gali neatlikti notarinio veiksmo nuotoliniu būdu, tokiu atveju veiksmas gali būti atliktas notaro biure.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių