Quantcast

NT ekspertas: studentai geidžiamiausių nuomininkų eilėje stovi paskutinėje vietoje

Pavasarį, baigiantis mokslo metams, daugelis studentų iš sostinės patraukia į savo gimtuosius kraštus, taip atlaisvindami savo nuomojamus butus.

Nekilnojamojo turto (NT) bendrovės „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada Eltai teigė, kad toks sezoniškumo elementas daro įtaką visai NT rinkai, nors studentai dažnai nėra patys laukiamiausi nuomininkai.

„Žiūrint šiek tiek iš toliau, tai fiksuojamas studentų mažėjimas. Pirmakursių praėjusiais metais bene 10 proc. buvo mažiau priimta. 10 proc. mažiau pirmakursių mieste lemia tam tikras tendencijas. Pastebime, kad, anksčiau rugsėjį, spalį būdavo išprotėjusi rinka ir studentams būdavo labai prastai, nes jie geidžiamiausių nuomininkų eilėje stovi paskutinėje vietoje, šį rudenį jiems nebuvo taip blogai, nes pasiūlos yra padaugėję. Tad pastarąjį rudenį nebuvo tokio sezoninio šuolio“, - Eltai teigė M. Čiulada.

Pasak jo, nors studentai butus pavasarį palieka tuščius, tačiau nuomos sutartys ne visada nutraukiamos - dažniausiai jos sudaromos metams ar ilgiau, ir į juos vėliau sugrįžta tie patys studentai.

„Vasarą butas būna tuščias, komunaliniai maži, tad su savininku sutariama, kad vasaros metu bus mokama pusė nuomos, ir tokio svyravimo nėra. Didesnis pokytis, kad anksčiau, jeigu butas būdavo laisvas, savininkas desperatiškai skubėdavo jį išnuomoti, o dabar savininkai daug laisviau žiūri, - net jei šildymo sezono metu butas yra laisvas, nemažina kainos“, - Eltai komentavo M. Čiulada.

Eksperto teigimu, sezoniškumas yra vienas esminių faktorių būsto rinkoje, tačiau priklausantis ne vien tik nuo studentų.

„Butų savininkai stengiasi rinkoje būti su savo objektu rugpjūtį, rugsėjį, spalį. Per šiuos tris mėnesius sudaroma pusė visų metinių nuomos sutarčių, mieste tuo metu vyksta didysis kraustymasis. Į miestą taip pat grįžta žmonės iš atostogų, sodybų, į darbus, į darželius, mokyklas, miestas po vasaros tuštumos rudenį papilnėja. Tai jaučiasi ir nuomos rinkoje. Jei savininkas jaučia susidomėjimą ir už durų laukia trys nuomininkai, tai jis linkęs kainą pakelti 5, net kartais iki 10 proc. rudens sezoną, bet taip pat sėkmingai ir nukrinta kokį sausį-vasarį“, - pasakojo M. Čiulada.

Pasak M. Čiulados, jei kažkas bando nuomoti tuo metu, tai jaučia spaudimą iš dviejų pusių - nuomininkams reikia mokėti dideles sąskaitas už šildymą, o ir pačių nuomininkų yra mažai, nes tokiu metu būna šalta ir niekas negalvoja apie persikraustymą.

Jis pridūrė, kad, jei savininkas į rinką papuola su savo objektu žiemą, natūralu, kad jis yra linkęs mažinti kainą, kuri, pasak M. Čiulados, sumažėja tuos pačius 5-10 proc., o kartais ir dar daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių