Quantcast

Paaiškėjo „Metų renovacijos projektas 2021“ nugalėtojai

  • Teksto dydis:

Kovo 17–balandžio 12 d. vyko Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) inicijuoti „Metų renovacijos projektas 2021“ rinkimai. Jų metu žmonės buvo kviečiami susipažinti su 2020 m. renovuotų daugiabučių istorijomis ir atiduoti savo balsą už labiausiai patikusį projektą.

Iš viso rinkimuose dalyvavo keturiolika projektų, trys iš jų tapo favoritais: Taikos pr. 3, Klaipėdoje, Draugystės g. 25A, Marijampolėje ir Stoties g. 14, Šiauliuose.

„Džiaugiamės galėdami pasidalyti geriausių renovacijos projektų istorijomis. Nepaisant to, kad didžiąją praeitų metų dalį praleidome karantino sąlygomis, renovacija nesustojo ir šiemet rinkimuose netrūko gerųjų pavyzdžių. Viešo balsavimo metu buvo išrinkti trys laimėtojai, tačiau iš tikrųjų visi atsinaujinę savo daugiabučius jau yra laimėtojai ir jų apdovanojimas – tai geresnės gyvenimo sąlygos, kurias ypač vertiname dabar, daug laiko praleisdami namuose“, – teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Daugiabutis, pasipuošęs baltišku ornamentu

„Metų renovacijos projektas 2021“ rinkimuose daugiausia balsų gavo Klaipėdoje, Taikos pr. 3, esantis devynaukštis namas, kuris po modernizacijos kardinaliai pasikeitė tiek iš išorės, tiek iš vidaus.

Šis devynaukštis namas yra netoli uostamiesčio senamiesčio, todėl objekto išvaizdai renovacijos metu buvo skiriamas ypatingas dėmesys. Daugiabučio fasadui buvo panaudotos pilkos ir molio raudonumo spalvų akmens masės plytelės – tokios spalvos būdingos ir Klaipėdos senamiesčiui, su kuriuo stengtasi išlaikyti architektūrinį vientisumą. Namą papuošė žaismingas baltų simbolikos ornamentas, bylojantis apie istorinę atmintį.

Po renovacijos namas įgijo C energinio naudingumo klasę. Atnaujinus šildymo sistemą, mokesčiai sumažėjo daugiau kaip 60 proc.

Pasitelkti modernūs energiniai sprendimai – saulės energija

Didelio dėmesio sulaukė ir Draugystės g. 25A, Marijampolėje, esantis daugiabutis, kurio vertė po modernizacijos išaugo. Namo gyventojai jau beveik metus džiaugiasi šiltesniu ir gražesniu būstu.

Po modernizacijos Draugystės g. 25A esantis daugiabutis pasiekė B energinio efektyvumo klasę. Objekte įrengta atsinaujinančių energijos išteklių (saulės kolektorių) sistema, kuri naudojama karštam vandeniui ruošti. Pastaroji padeda sutaupyti daugiau nei pusę reikalingos energijos ruošiant karštą vandenį ir taip gerokai sumažina namo poveikį aplinkai.

Daugiabutis, menantis 100 metų istoriją

Kitas daug visuomenės simpatijų sulaukęs objektas – vienas seniausių Šiauliuose modernizuotų daugiabučių. Stoties g. 14 namas pastatytas 1921 m. Jo gyvavimo pradžioje čia veikė saldainių ir šokolado fabrikas „Birutė“, o po Antrojo pasaulinio karo jis buvo rekonstruotas į gyvenamąjį pastatą. Šiuo metu daugiabučio šimtametę istoriją atspindi išsaugotos fasado architektūrinės detalės, o patrauklus estetinis vaizdas skatina vis daugiau šiauliečių domėtis galimybe atnaujinti savo būstą. Apšiltinus pastatą ir modernizavus šildymo sistemą, gyventojų mokesčiai sumažėjo daugiau nei 40 proc.

„Pirmiausia daugiabučio atnaujinimo teikiama nauda džiaugiasi gyventojai, tačiau tai reikšminga ir visam miestui, nes renovuoti pastatai keičia miesto veidą. „Metų renovacijos projektas 2021“ rinkimų nugalėtojai – pavyzdžiai, kurie parodo, kaip, taikant skirtingus architektūrinius sprendimus, naujam gyvenimui galima prikelti pilką sovietinį daugiabutį arba išsaugoti unikalų kultūrinį paveldą. Sveikiname visus laimėtojus ir tikimės, kad šie pavyzdžiai įkvėps ir kitus modernizuoti savo daugiabučius“, – teigia BETA direktorius.

Būsto energijos taupymo agentūra apdovanojimus „Metų renovacijos projektas 2021“ nugalėtojams įteiks pasibaigus visuotinio karantino apribojimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kodel vieniems

 Kodel vieniems portretas
informacija apie renovacija buna suprantama ir issami kaip Jonuciu gyv.o kitiems kaip Petrasiunuose viskas yra slepiama po devyniais uzraktais ir po to gyventojiai liko kvailio vietoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių