Quantcast

Palaipsniui ruošiamasi iš Rusijos perimti Europos naftos rinką

Nors naftos kartelis OPEC+ anksčiau žadėjo naftos gavybą padidinti 650 tūkst. barelių per dieną, bet pasirodžius liepos mėnesio duomenims galima konstatuoti, kad gavyba iš viso išaugo 490 tūkst. barelių per dieną, teigia Vilniaus universiteto (VU) Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto docentas Algirdas Bartkus.

Pastarąjį mėnesį kartelio šalyse naftos buvo išgauta 216 tūkst. barelių per dieną, o tai, VU ekonomisto vertinimu, irgi yra „šioks toks prieaugis“.

Vis tik jis pažymi, kad naftos gavybą didino ne visos OPEC+ šalys, o pirmiausiai Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), kurios ir sudarė pastarojo padidėjimo „liūto dalį“. Anot A. Bartkaus, sprendimą didinti gavybą jos priėmė pirmiausiai siekdamos palaipsniui pasiruošti perimti Europos rinką iš Rusijos.

„Nuo gruodžio mėnesio bus įvestas naftos embargas Rusijai. Europa nebepirks žaliavinės naftos iš Rusijos, o nuo kovo ir visokių naftos „pusfabrikačių“. Aišku, kad Europos rinką perims kiti kraštai, Saudo Arabija ir JAE, kurie jau dabar didina gavybą. Vadinasi, palaipsniui tą Rusijos naftos dalį jie, matyt, ketina pasiimti sau“, – Eltai kalbėjo VU ekonomistas.

Kaip aiškina A. Bartkus, spartesnio gavybos didinimo kol kas nereikėtų tikėtis, kadangi OPEC+ sąlyginai aukštesnės naftos kainos yra naudingos, o „pjauti šakos, ant kurios sėdi“ kartelio šalys, jo teigimu, neketina.

Aišku, kad Europos rinką perims kiti kraštai, Saudo Arabija ir JAE, kurie jau dabar didina gavybą. Vadinasi, palaipsniui tą Rusijos naftos dalį jie, matyt, ketina pasiimti sau.

Panašios pozicijos laikosi ir finansų analitikas Marius Dubnikovas, manantis, kad OPEC+ šiuo metu laikosi pozicijos, jog naftos kaina dabar yra pakankamai stabili, kartelio šalims leidžianti toliau investuoti į gavybą ir kartu neatbaidyti vartotojų.

„Neskubama didinti, nes aukšta kaina yra palanki naftą išgaunančioms šalims. Ypatingai arabų šalys, be abejo, tuo mėgaujasi. Apie 100 dolerių už barelį besisukanti naftos kaina jiems neša milžiniškas lėšas. Didesnis didinimas muštų kainą. O ta kaina, kuri dabar yra, ji aukšta, bet nešokiruoja ir labai stipriai nelaužo ekonomikos“, – aiškino jis.

OPEC+ naftos paklausos smukimo kol kas neprognozuoja

Vis tik finansų analitikas pažymi, kad tai, kiek sparčiai tokios šalys, kaip JAE ar Saudo Arabija apsispręs padidinti išgaunamos naftos kiekį, pirmiausiai priklausys nuo politinių procesų.

„Viskas labai priklausys nuo politikos. Naftos kaina nėra jau tokia rinkos kaina. Akivaizdžiai, yra kartelis. JAV tariasi dėl to, kokiu kursu rasti balansą. Viskas priklausys nuo derybų“, – įsitikinęs M. Dubnikovas.

Tuo metu A. Bartkus atkreipia dėmesį, kad gavybos apskritai didinti neapsimokėtų, jeigu prognozuojamas ekonominis nuosmukis, kartu reiškiantis ir naftos paklausos kritimą. Vis dėlto VU ekonomistas pabrėžia, kad naujausiose OPEC+ prognozėse numatoma, kad naftos paklausa išliks panašaus lygio ir smarkiai nukristi neturėtų.

„Naftos paklausos prognozių jie neperžiūrėjo. Tai reiškia, kad jie nelabai pasimauna ant kabliuko, jog visos ekonomikos tikrai smuks“, – sakė A. Bartkus.

OPEC+ naftos gavybą nusprendė didinti mažiau, nei skelbta anksčiau

ELTA primena, kad OPEC+ rugpjūčio pradžioje susitarė dėl nedidelio gavybos padidinimo, nors JAV prezidentas Joe Bidenas praėjusį mėnesį Saudo Arabijoje vykusiose derybose stengėsi užtikrinti didesnį gavybos padidinimą.

Saudo Arabijos ir Rusijos vadovaujamas kartelis nusprendė rugsėjo mėnesį padidinti gavybą 100 tūkst. barelių per dieną, t. y. daug mažiau nei anksčiau, sakoma pareiškime, paskelbtame po ministrų vaizdo konferencijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pragare

Pragare portretas
niekam tos naftos nereiks. Gersit už dyką.

Vien jau tai,

Vien jau tai, portretas
kad egzistuoja oficialus karteliai ir monopolijos - rodo,kad nera jokios "rinkos ekonomikos","konkurencijos" ir kitu pudru,kuriu mums pripyle vietoje smegenu,vos per 30 meteliu... Negana to,visa "alternatyviaja ir zaliaja" energetika,kazkodel leidziama monopolizuoti ... tiems patiems karteliams! O baisiausia,kad butent ju tikslams sukeliami karai ir zudomos desimtys milijonu zmoniu,nusluojamos istisos salys,pakeiciama istisu regionu politika,meluojant ir badant pirstais i kitus "kaltininkus"! Visais laikais,tusti lozungai tamsuoliams stabmeldziams,virsdavo nerealiais turtais lozungu autoriams. Ir - tik del minios tamsumo ir kvailumo... :-(

tam --,,salin,,,,...tai ,kad tu avepiza is to akmens

tam --,,salin,,,,...tai ,kad tu avepiza is to akmens portretas
amziaus ir nebuvai isejes ... tu ten dabar esi .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių