Quantcast

Prekybininkai: lietuviai – ne patys taupiausi ir infliacija jų neatbaido

  • Teksto dydis:

Pirkėjų vežimėliai Amerikoje – pustuščiai. Kilusios maisto kainos ne vieną verčia persvarstyti, ar verta išlaidauti maisto prekių parduotuvėje. Tačiau, panašu, kad lietuviai vis dar nelinkę veržtis diržų. Prekybininkai tvirtina, kad didelių pokyčių nepastebėję ir išaugus kainoms, pasakojama LNK reportaže.  

„Per pastaruosius kelis mėnesius pastebėjome, kad vis daugiau vartotojų yra ant finansinio sunkmečio ribos. Daugėja apsiperkančių su maisto talonais. Turbūt tai – infliacijos padarinys“, – kalbėjo Purdue universiteto Žemės ūkio ekonomikos departamento vadovas Jaysonas Luskas. 

Akcijas medžioti tenka ir lietuviams.

„Viską su akcijoms stengiuosi pirkti. Be abejo, žiūriu į kainas“, – sakė parduotuvėje užkalbintas senjoras.

„Perku tai, kas pigiau, stengiuosi mažiau valgyti“, – kalbėjo senolė.

„Nelabai daug gaminame namuose, todėl ne taip smarkiai jaučiame tų svyruojančių kainų“, – sakė jaunas vyras.

„Man kol kas užtenka, bet, žinote, išties produktai brangūs“, – porino kita pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau prekybos tinklai pabrėžia, kad lietuviai – ne patys taupiausi.

„Kažkokių didelių pokyčių mes nepastebėjome. Aišku, kažkokie simboliniai pokyčiai visą laiką yra, nes prekyba – kaip gyvas organizmas“, – komentavo „Norfos“ vadovas Dainius Dundulis.

Tiesa, ekonomistai pastebi, kad maisto prekių pardavimai mažėja. Tačiau spėja, kad užtruks, kol šią tendenciją pajaus ir prekybininkai.

„Kol kas kainų žemėjimo tikrai nėra. Kainų lygis nors ir gerokai lėčiau, bet stiebiasi į viršų“, – konstatavo INVL ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Kol kas kainų žemėjimo tikrai nėra. Kainų lygis nors ir gerokai lėčiau, bet stiebiasi į viršų.

 

„Maisto produktų pardavimai sumažėję. Žmonės žiūri, kiek išleisti maistui. Tie, kurie anksčiau neskaičiuodavo, pradėjo žiūrėti, ką perka“, – sakė SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Pastebima, kad lietuviai nesibaido ir daugiau sumokėti už Lietuvoje pagamintus produktus. Lietuviškas daržoves ar mėsą.

„Mūsų klientai žiūri, kokios kilmės produktai, todėl sveriamojoje lentynoje mes neturime nelietuviškos mėsos“, – teigė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

Vis dėlto ekonomistai perspėja ir lietuviškų daržovių bei vaisių ieškančius pirkėjus – jų kaina tiks augs.

„Stipriai pakilus energetikos kainoms, natūralu, kad šiltnamius apšildyti yra nenaudinga“, – kalbėjo I. Genytė-Pikčienė.

Tiesa, viename parduotuvės skyriuje jau dabar tautiečiai lankosi rečiau.

„Lietuvoje labai išvystyta šviežių produktų rinka, tad galima sakyti, kad šaldytų produktų, ypač mėsos, praktiškai neperka“, – teigė D. Dundulis.

Šaldyti produktai Lietuvoje brangiau ir kainuoja, nes jų išlaikymo kaštai didesni. Be to, kaip pastebi dalis prekybininkų, ilgo galiojimo produktai buvo populiarūs tik per pandemiją.

„Žmonės per pandemiją rečiau ir lankydavosi parduotuvėje. Tam, kad nereikėtų dažnai eiti apsipirkti, todėl ir ieškodavo ilgiau galiojančių produktų. Dabar įpročiai po truputį keičiasi ir grįžtama į senas vėžes“, – savo pastebėjimais dalijosi V. Budrienė.

Tiesa, dalis ekonomistų prognozuoja, kad jau pavasarį kainų kilimas gali gerokai sulėtėti. Bet ar ilgam, nežinia.

„Maisto kainų augimas slopsta, bet dėl pigimo, kol kas akivaizdi yra tik pieno produktų grupė, ko negalima pasakyti apie kitus produktus“, – patikino T. Povilauskas.

Statistikos departamento duomenimis, prekės per metus brango daugiau nei 21 proc., o paslaugos – beveik 12 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>...

>... portretas
tai mūsų pensininkai turi tik ta ką jiems kažkada davė tarybų valdžia Tikrai ne per 35 nepriklausomybės metus //// nebent nuprichvatizavo po sajūdžio //// Dabar tie katri dar tik bus kažkada pensininkais irgi turės tokia ,,gerovę" kokią turi jūsu aprašyti amerikonai////O jeigu dar Sorošas realizuos pasaulyje savo svajonę žemesnėms masėms ir rasėms ' nieko neturi - esi laimingas' tai bus dar ,,gražiau" Jūs pateikiate tokius amerikonus mums visiems kaip rodiklį kuriuo reikia sekti?:D:D

Klpd.

Klpd. portretas
Keisti tokie tyrimai.Kam jie reikalingi? Tai tiriama lietuvių taupumas, tai finansinis raštingumas..:D) Koks jūsų reikalas, suskiai?! Ko lendat į asmeninius žmonių reikalus? Ištirkit kaip skurdas plinta ar didėja jaunų šeimų nepajėgumas bankų nusikaltėlių grupuotei paskolas mokėt..Arba valdžios institucijų korupcijos laipsnį...Manau kad ši sorošinė valdžia turi paruošus mums naujų siurprizų - ne be reikalo Shimon net seimo nariams atsisakė pateikt išsamesnę info apie jau paruoštus, naujus mokesčius. Pasakė kad visi pamatys kai bus atiduota svarstyt:D)

...

... portretas
Lt pensininkai gyvena geriau nei amerikonai,ten dauguma ir pensijoj budami savo busto neturi,o LT paveldeje butus,namus,sodus,garazus puikiai is ju nuomos gyvena,o turedami dideli staza ir pensija gera gauna,o jei sveikatos yra dar ir dirba
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių