Quantcast

R. Pocius: prognozuoti visuomeninę elektros kainą nuo liepos – sudėtinga

Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas sako, kad kol kas sudėtinga prognozuoti, kokia nuo liepos galėtų būti visuomeninė elektros kaina. Renato Pociaus teigimu, dabar rinkoje yra didelis neapibrėžtumas, kainos svyruoja.

„Prognozuoti, kokios tos visuomeninio elektros tiekimo kainos galėtų būti nuo liepos 1 dienos, pakankamai sudėtinga dabar“, – trečiadienį Seimo „valstiečiams“ sakė VERT vadovas.

„Matome didžiulį neapibrėžtumą rinkoje. Kovo mėnesio biržos vidutinė kaina siekė 88 eurus už megavatvalandę, šiandien turime jau 130 eurų. Tie svyravimai, nepaisant to, kad kaina yra sumažėjusi, jie yra pakankamai ženklūs“, – pridūrė R. Pocius. 

Pasak jo, jeigu biržoje elektra kainuotų nuo 100 iki 160 eurų, visuomeninė kaina galėtų būti nuo 20,8 iki 28,3 cento už kilovatvalandę. Nuo kovo 1-osios standartinis vienos laiko zonos tarifas yra 28 centai (iki tol buvo 56,5 cento)

„Iš tos prognozės, kurią turime šiandien, besiformuojanti kaina rodo mažėjimo tendenciją, bet kokia ji tiksliai bus, galėsime pasakyti birželio mėnesį, kada nustatysime buitiniams vartotojams visuomeninio tiekimo kainą“, – teigė R. Pocius. 

Visuomeninė elektros kaina taikoma 470 tūkst. vartotojų, priklausančių trečiajam rinkos liberalizavimo etapui ir iki 2026 metų neprivalančių pasirinkti nepriklausomo tiekėjo.

Pasak jo, stebimas ir gamtinių dujų vidutinės importo kainos mažėjimas, tačiau ji yra kur kas inertiškesnė ir „nereaguoja taip greitai taip, kaip elektros kainos“.

VERT skaičiavimais, kad jeigu dujų kaina rinkoje siektų 60 eurų už MWh, mažiausiems pirmos grupės vartotojams dujos nuo liepos atpigtų 51,7 proc. ir kainuotų 1,43 euro už kubą (dabar – 2,96 euro) be valstybės kompensacijos, o antros grupės vartotojams – apie 2,6 karto mažiau – 94 centus vietoj 2,48 euro.

Tuo metu jeigu dujų kaina siektu 150 eurų už MWh, dujos šių grupių vartotojams pigtų atitinkamai 13 proc. iki 2,57 euro ir 15,7 proc. iki 2,09 euro. 

LEA vadovas Virgilijus Poderys kovo viduryje yra sakęs, kad remiantis ateities sandoriais, elektros ir dujų kainos ir toliau turėtų išlikti panašios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių