Quantcast

„Reuters“: Pentagonas tęsia bendradarbiavimą su „Aviabaltika“

  • Teksto dydis:

Pentagonas toliau teikia užsakymus dviem susijusioms sraigtasparnių remonto įmonėms Lietuvoje ir Rusijoje, su kuriomis raginama nesudarinėti naujų kontraktų dėl esą netinkamai atliekamų darbų, rodo interviu ir dokumentai, su kuriais susipažino naujienų agentūra „Reuters“.

Kaip rodo vienas JAV armijos planavimo dokumentas, Pentagonas dar praeitą mėnesį svarstė galimybę pateikti užsakymų toms bendrovėms, dėl kurių per pastaruosius ketverius metus buvo gauta daug vidinių perspėjimų ir paskelbtos dvi Gynybos departamento generalinio inspektoriaus ataskaitos.

Viena Pentagono atstovė tvirtino, jog jokie darbai šiuo metu neatliekami pagal projektą, kuris dabar yra vertinimo stadijoje.

Pentagonas ilgiau nei dešimtmetį bendradarbiavo su Lietuvos bendrove „Aviabaltika“ ir jos seserine įmone Rusijoje – Sankt Peterburgo aviacijos remonto bendrove (SPARC). Šios bendrovės tiekė atsargines dalis Rusijos gamybos sraigtasparniams Mi-17 ir užsiėmė jų modernizavimu.

Pasak Pentagono pareigūnų, sraigtasparniai Mi-17 yra gyvybiškai svarbūs Afganistano kariuomenės kovos su terorizmu ir narkotikais misijoms, mažinant JAV karinį kontingentą toje šalyje. Vietos pilotai įgudę skraidyti šiais patvariais orlaiviais, kurie taip pat tiekiami JAV sąjungininkams Pakistanui ir Irakui.

Dviejų minėtų bendrovių, kurias valdo tas pats asmuo ir kurios Pentagono dokumentuose įvardijamos kaip vienas subjektas – AVB/SPARC – kritika suintensyvėjo pastaraisiais mėnesiais, kariuomenei tęsiant tyrimą dėl pareiškimų, jog tos įmonės taiko per didelius įkainius, neįsileidžia nepriklausomų kokybės inspektorių ir nederamai reikalauja išankstinių apmokėjimų.

Tas tyrimas vyksta jau ilgiau nei 14 mėnesių. Kol kas neaišku, ar Pentagonas toliau bendradarbiaus su tomis prieštaringai vertinamomis bendrovėmis, kai AVB/SPARC atsidūrė dėmesio centre, sustiprėjus platesnei kritikai dėl JAV armijos vykdomos Mi-17 naudojimo programos, kurios vertė – per milijardą dolerių.

Kritikai Kongrese ir žmogaus teisių aktyvistai teigia, jog dėl šios programos Pentagonas bendradarbiauja su abejotinos reputacijos verslo partneriais, ir ragina prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos administraciją) mažinti to projekto mastus.

Baudžiamasis tyrimas

„Reuters“ rugpjūtį pranešė, kad Pentagono gynybos baudžiamųjų tyrimų tarnyba atlieka tyrimą dėl armijos aviacijos dalinio, prižiūrinčio Mi-17 programą, ryšių tarp armijos pareigūnų ir AVB/SPARC, taip pat tikėtinai netinkamų mokėjimų toms bendrovėms. Šis tyrimas buvo pradėtas po pernai rugsėjį Pentagono generalinio inspektoriaus atlikto audito, per kurį buvo rasta „nusikalstamos veiklos požymių“ viename AVB/SPARC projekte.

Toje ataskaitoje išsamesnių paaiškinimų nebuvo pateikta, tik nurodoma, kad AVB/SPARC neįvardijo pakeistų sraigtasparnių detalių, o kai kuriuos orlaivius remontavo 12–20 mėnesių ilgiau nei planuota, todėl JAV vyriausybei tai kainavo 16,4 mln. dolerių.

Ataskaitoje rekomenduojama, kad armija nebeleistų toms bendrovėms dalyvauti pirkimų konkursuose. Tačiau „Aviabaltika“ komercijos direktorius Jonas Barazas „Reuters“ atsiųstame elektroniniame laiške nurodė, kad tos ataskaitos išvados „neatitinka faktinių aplinkybių“.

Jis atsisakė komentuoti konkrečius klausimus dėl bendrovės veiklos.

Lapkričio 6 dieną datuotame armijos planavimo dokumente dėl sraigtasparnių programos ateities nurodoma, kad minėtas armijos dalinys rekomenduoja toliau teikti užsakymus AVB/SPARC.

Tame dokumente aptariamas 2010 metų rugsėjį sudarytas kontraktas dėl penkių sraigtasparnių modernizavimo, pagal kurį armija iš anksto pervedė daugiau nei 6 mln. dolerių AVB/SPARC – pažeisdama JAV įstatymus ir federalines pirkimų taisykles, kaip nurodoma antrojoje Pentagono generalinio inspektoriaus ataskaitoje, parengtoje šių metų rugpjūtį, ir kituose dokumentuose.

Tie darbai taip ir nebuvo baigti, o armijos dokumente siūlomos trys išeitys: tęsti kontraktą dėl penkių sraigtasparnių modernizavimo, sumažinti darbų mastą iki dviejų orlaivių arba visiškai juos nutraukti.

Rekomenduojama tęsti dviejų sraigtasparnių modernizavimą ir priderinti darbų mastą prie pirminiame kontrakte numatytų, bet dar nepanaudotų lėšų kiekio. Pentagono atstovė Maureen Schumann (Morin Šuman) savo elektroniniame laiške nurodė, kad šiuo metu su sraigtasparniais, minimais tame dokumente, neatliekami jokie darbai.

Bendrovėms paprastai negali būti uždrausta atlikti JAV vyriausybės užsakymų, kol nėra paskelbtas oficialus sprendimas dėl nušalinimo. Pentagonas rugpjūtį informavo Kongresą, kad armija tebesvarsto generalinio inspektoriaus 2012-ųjų rugsėjį pateiktą rekomendaciją nušalinti abi bendroves.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių