Quantcast

Ruošiamasi aukščiausio pastato Lietuvoje – TV bokšto – rekonstrukcijai

  • Teksto dydis:

Prieš 40 metų pastatytą Vilniaus TV bokštą rengiamasi rekonstruoti, ekspertizei rodant, kad būtina iš esmės atnaujinti tiek pagrindinę pastato konstrukciją, tiek vidaus infrastruktūros tinklus, praneša Susisiekimo ministerija.

Statinį valdantis Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) nuo 2021 iki 2024 metų į rekonstrukciją investuotų iki 15 mln. eurų. Skaičiuojama, kad visos bokšto veiklos po to per metus sugeneruos iki 3,7 mln. eurų pajamų.

Šiuos klausimus susisiekimo ministras Marius Skuodis nuotoliniu būdu antradienį aptarė su Telecentro vadovybe.

„TV bokštas jau tapęs ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos simboliu, siejamu su Sausio 13-osios įvykiais. Rekonstruotas bokštas pritrauktų daugiau lankytojų ir miesto svečių, jame būtų galima išplėsti esamas ir pasiūlyti naujų paslaugų. Tokį tikslą ir keliame įmonei“, – pranešime sakė M. Skuodis.

Rekonstruotas bokštas pritrauktų daugiau lankytojų ir miesto svečių, jame būtų galima išplėsti esamas ir pasiūlyti naujų paslaugų.

Telecentro užsakymu buvo parengta galimybių studija, kurioje įvertinta dabartinė Vilniaus TV bokšto būklė ir galimos alternatyvos: „paprastasis remontas“, „rekonstrukcija“ arba „veiklos perkėlimas“. Atliekant studiją, buvo išanalizuota ir kitų šalių geroji praktika, ji rodo, kad tokiu atveju naudingiausia yra bokšto rekonstrukcija.

Bus siekiama pripažinti TV bokšto rekonstrukcijos projektą valstybei svarbiu ekonominiu projektu.

Po ketverius metus truksiančios rekonstrukcijos Vilniaus TV bokštas būtų pritaikytas specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, atnaujintas ir Sausio 13-osios atminimo muziejus, įrengti priešgaisriniai liftai ir priešgaisrinė sistema, pakeisti vidaus infrastruktūros tinklai, atnaujinta energetinė infrastruktūra ir transliavimo technologijos bei įranga.

20-ame aukšte norima įrengti terasą, šalia bokšto – automobilių stovėjimo aikštelę. Pasikeitus technologijoms ir renovavus patalpas, atsirastų galimybė efektyviai išnaudoti apie 3700 kv. metrų laisvų plotų.

Vilniaus TV bokštą kasmet aplanko vidutiniškai per 120 tūkst. lankytojų. Tikimasi, kad po rekonstrukcijos lankytojų skaičius sieks 200 tūkst. per metus. Rekonstrukciją numatoma įgyvendinti keturiais etapais, išlaikant lankytojų srautus ir gaunamas pajamas.

1980 metais statytas 326 metrų aukščio Vilniaus televizijos bokštas yra aukščiausias Lietuvos pastatas ir inžineriniu požiūriu unikalus statinys, įtrauktas į Kultūros paveldo registrą. Jis yra vienas lankomiausių turistinių objektų Vilniuje. Jis iki šiol nebuvo kapitaliai remontuojamas.

Pagal analogišką projektą pastatyti televizijos bokštai Baku ir Taline.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Beraščiui Simui

Beraščiui Simui portretas
Simai, ar baigei bent 4 klases? Labai jau daug rašybos klaidų darai...Kažkaip neišeina pasirodyti protingam...

Simas

Simas portretas
Cia du nevisprociai nutare pakomentuoti,dabar atsilieps ir daugiau tokiu uzsilikusiu sovietiniu vatniku,kurie niekaip negali susitaikyti kad Lietuva yra laisva nuo Rusijos diktato.Dar pamirsot apie kolukius parasyti jusu mylimiausia objekta.

Ožys \\\\\.../////

Ožys  \\\\\...///// portretas
Koncwerviniai idijotai,ką restauruotumėt jei Rusai nebūtų pastatę.Susprogdint,kaip paminklą Kryžkalnyje Šustrauskas ožio paliepimu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių