Quantcast

Seimas balsuos dėl suvaržymų su Astravo AE susijusioms įmonėms

Seimas apsispręs dėl griežtesnių suvaržymų strateginiuose šalies energetikos projektuose dalyvaujančioms užsienio ir Lietuvos įmonėms, tiesiogiai ar netiesiogiai susijusioms su Astravo atomine elektrine (AE) Baltarusijoje.

Siekiama, kad energetikos įmonės vyriausybinei strateginių įmonių sandorius tikrinančiai komisijai privalėtų pačios pranešti ne tik apie ketinamus sudaryti sandorius, bet ir esminius jau pasirašytų sutarčių pakeitimus.

Komisijai tektų pranešti apie sandorius, nepriklausomai nuo jų vertės, jei įmonės turi duomenų, kad sandorio šalis tiesiogiai ar per tarpininkus dalyvauja Astravo AE statyboje.

Dabar įmonės į komisiją turi kreiptis, kai būsimo sandorio vertė viršija 10 proc. jų pajamų.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Laurynas Kasčiūnas yra pripažinęs, kad pastaruoju metu nuolat pasiekia informacija, kad energetikos įmonės perka arba ketina įsigyti įrangą, pavyzdžiui, elektros kabelių ir energijos kaupimo baterijų, iš gamintojų ar tiekėjų, kurie taip pat dalyvauja Astravo AE projekte.

Pasak jo, įmonės, prisidedančios prie Astravo AE statybos ar jos veiklos, neturėtų gauti užsakymų Lietuvoje, kadangi Seimas yra pripažinęs Astravo AE nesaugia, keliančia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Seimas ketvirtadienį balsuos dėl griežtinimus numatančių dviejų įstatymų – Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos bei Būtinųjų priemonių, skirtų apsisaugoti nuo trečiųjų šalių nesaugių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių – pataisų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adas

Adas portretas
Geriau pirktu is Astravo pigesne elektra.

Anonimas

Anonimas portretas
ka ZIDRIEJI gali padaryti su sia AE ? ogi NIEKO ! tik paloti ir pavaizduoti kad DIRBA !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių