Quantcast

Seimas įpusėjo svarstymus, kaip „Sodra“ mokės pensijų anuitetus

Seime skinasi kelią tvarka, kaip nuo šių metų liepos bus mokami antros pakopos fonduose sukauptų pensijų anuitetai, jų valdymą parėmus „Sodrai“.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė Pensijų kaupimo ir dar penkių lydinčiųjų įstatymų pataisoms ir dėl jų apsispręs gegužę. 

Pataisos numato, kad greta standartinio ir atidėtojo anuiteto kaip pasirinkimo galimybė bus standartinis anuitetas su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu.

Vienkartine išmoka sukauptą turtą siūloma išmokėti, jei žmogus bus sukaupęs iki 5 tūkst. eurų.  

Sukaupus nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. eurų lėšos būtų išmokamos periodiškai, kol pasibaigs pinigai, o  viršijus 10 tūkst. ribą reikės įsigyti pensijų anuitetą – paslaugą, kuri garantuos kas mėnesį ar kelis mėnesius mokamą išmoką iki pat mirties. 

Anuitetų gavėjai, sukaupę daugiau kaip 60 tūkst. eurų, perviršį nuo šios sumos galėtų gauti vienkartine išmoka.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Rimantas Jonas Dagys pabrėžė, kad perėmusi anuitetų mokėjimą „Sodra“ juos išmokės net ir tada, kai fondai jas investuos nesėkmingai.

„Ir jeigu kas nors atsitiks, ir įstatymas tą numato, valstybė atsakys pilnai – dengsime jų galimas klaidas pilnai. Visiškai pilnai“, – Seime kalbėjo parlamentaras.

Pasak jo, šis anuitetų mokėjimo modelis yra pigesnis, nes „Sodra“ neišlaidaus rizikos perdraudimui: „Nereikia perdraudimų, nereikės mokėti papildomų pinigų. Visa valstybė prisiima visą garanto naštą pilnumoje ir nedalinai“.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas teigė nepasitikintis antra pensijų kaupimo pakopa: „Yra klaidinga sistema, nes ji negarantuoja esminio dalyko – normalios priemokos prie „Sodros“ pensijos. (...) Ji sudarys 5–6 proc. prie pensijos“.

Parlamentaras prognozuoja, kad po 10 metų anuitetus gaus apie 11 tūkst. pensininkų.

„Tai reiškia, kad po 26 antros pensijos pakopos sistemos gyvavimo metų anuitetų gavėjai sudarys 1 proc. nuo dalyvaujančių pensiniame draudime. Dabar tokių yra 0,02 proc. O pensijų fonduose dalyvauja 1,3 mln. žmonių“, – kalbėjo jis.    

A. Syso duomenimis, anuitetus jau įsigijo 635 šalies gyventojai. Šiais metais išmokas gali  gauti 552 žmonės, kurie vidutiniškai yra sukaupę po 16 tūkst. eurų.

Seimo Socialinių reikalų komitete šią ir praėjusią savaitę ilgiausiai diskusijos truko dėl to, kaip „Sodra“ išmokėtų pensijų anuitetus, kai lėšos fonduose būtų nesėkmingai investuotos ir anuitetams jų pritrūktų.

Be to, daug nesutarimų buvo dėl specialistų komiteto, atsakingo už anuitetų mokėjimą, kompetencijos ir galimybės tinkamai formuoti išmokų politiką. 

Pataisos numato, kad tokio komiteto nario atlygis negalėtų viršyti vidutinio šalies darbo užmokesčio, taikomo apdraustųjų asmenų „Sodros“ įmokų bazei skaičiuoti, tai yra apie 1 241 eurą.

Tuo metu šis komitetas galės priimti sprendimus dėl valstybės perskolinamos paskolos, reikalingos Pensijų anuitetų fondo veiklai bei priims sprendimus kitais klausimais. Bent vieną komiteto narį turėtų siūlyti Trišalė taryba.  

Seimas pernai gruodį priėmė Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kuriomis pusmečiui pavėlintas anuitetų išmokėjimo perdavimas „Sodrai“.

Parlamentas 2018 metų birželį pritarė pensijų kaupimo reformai, kad nuo 2020 metų sausio centralizuotu anuitetų tiekėju taps „Sodra“, tačiau SADM vėliau nurodė, kad iki 2019 metų pabaigos nebus suspėta tinkamai pasirengti vykdyti naujas funkcijas, įdarbinti reikalingus specialistus ir atlikti kitus veiksmus.

Pensijų anuitetas – tai vienkartinė arba periodinės pensijos išmokos, mokamos iki gyvenimo pabaigos iš pensijų fonde sukauptų pinigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apie rezervus

apie rezervus portretas
Sodra privalo atlikti skubią patikrą, ką išdarinėja pensininkai, apsiforminę, jog yra našliai ir imantys našlių pensijas. Viena tokia porelė pensininkų nelegaliai yra paėmusi iš Sodros apie 15 000 eur. Tiesiog, senukai gyvena, veda bendrą ūkį, bet nėra sudarę santuokos ir taip - jie našliai. Tai tokių gudruolių porelių yra šimtai tūkstačių Lietuvoje. Štai, ir turite rezervą kelių dešimčių milijonų eurų - tiesiog: 1. Normalus patikrinimas visų, imančių našlių pensijas. 2. Kruopštus suregistravimas, kiek yra tų netikrųjų našlių, gyvenančių poromis ir vedančių bendrą ūkį. 3. Apskaitos sudarymas. 4. Išieškojimas visų sumų, išmokėtų fiktyviems našliams-senatvės pensininkams. SĖKMĖS!

.

. portretas
Svarstykit apie mažiausių pensijų padidinimą iki 400 eurų. Rinkimai artėja, o apie pensininkų orų pragyvenimą gerovės valstybėje Seimas pamiršo? Skandalai praeis, bet pažadai liks pamiršti ir programos neįgyvendintos, tai kam reikalingas Seimas, jei nevykdo įsipareigojimų rinkėjams?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių