Quantcast

Seimas nepriėmė svarstyti siūlymo nuo 2020 metų įvesti tris GPM tarifus

Seimas artimiausiu metu nekeis gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifų. 

Seimas ketvirtadienį atsisakė priimti apsvarstyti pozicijoje esančių socialdemokratų parengtas pataisas, kuriomis siūlyta vienodu GPM apmokestinti visas, o ne tik su darbo santykiai susijusias pajamas. Už svarstymą balsavo 15 Seimo narių, prieš – 25, o susilaikė 32 parlamentarai. 

Taip pat socialdemokratai siūlė nuo 2020 metų įvesti tris GPM tarifus vietoje nuo sausio būsiančių dviejų.

Metines pajamas iki 26 VDU (dabar 24,3 tūkst. eurų), siūlyta apmokestinti 20 proc. tarifu, pajamų dalį, nuo 26 iki 40 VDU (37,4 tūkst. eurų) – 27 proc., o tą dalį, kuri  būtų didesnė negu 40 VDU – 34 proc. tarifu.

Pataisas pristatęs Algirdas Sysas sako, kad nustačius naujus tarifus, į biudžetą būtų surenkama daugiau pajamų.

Jis tikino, kad daugiausia gyventojų – apie 410 tūkst. – gauna nuo 9 240 iki 28,8 tūkst. eurų per metus. A. Syso duomenimis, 13 tūkst. gyventojų dabar gauna didesnes negu 10 VDU, o 14 tūks. – 6–10 VDU (5,6 tūkst. eurų – 9,3 tūkst. eurų) dydžio pajamas per metus. 

Socialdemokratų duomenimis, daugiau kaip 24 tūkst. eurų per metus gauna virš 100 tūkst. gyventojų, iš kurių 77 tūkst dirba pagal darbo sutartis, virš 36 tūkst. eurų – 35 tūkstančiai.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mėnesinis darbo užmokestis šalies ūkyje 2018 metų trečiąjį ketvirtį sudarė 935,7 eurų.

Nuo 2019 metų GPM tarifai sieks 20 proc. ir 27 proc. 27 proc. GPM tarifas bus taikomas „Sodros“ įmokų lubas viršijančioms pajamoms – apie 140 tūkst. eurų per metus. 2020 metais lubos žemės iki 84 VDU (78,598 tūkst. eurų), o 2021 metais – iki 60 VDU (56,1 tūkst. eurų).

Dabar Lietuvoje yra 1,4 mln. pajamas iš darbo santykių gaunančių gyventojų. 

Spręs, ar keliskart sumažinti mokestį

Seimas spręs, ar daugiau negu keturis kartus sumažinti mokestį už aplinkos teršimą sąvartynuose šalinamomis nepavojingomis atliekomis.

Seimas ketvirtadienį priėmė svarstyti atitinkamas Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nuo kitų metų už atliekų toną mokesčio tarifą sumažinti iki 5 eurų. 2014 metų lapkritį Seimas buvo priėmęs pataisas, pagal kurias šis mokestis nuo 2019 metų turėjo išaugti iki 21,72 euro. 

Pataisas pristatęs Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Mažeika pareiškė, kad pataisos parengtos gavus „didelių nuogąstavimų dėl padidėsiančių mokesčių“.

„Iš savivaldybių ir regioninių atliekų tvarkymo centrų gauta žinių apie planuojamus didinti mokesčius gyventoja už atliekų išvežimą. Gavom, kad jie jau perskaičiuoja mokesčius“, – teigė parlamentaras.   

Sumažintas mokestis galiotų tik 2019 metais metais. 

2020 metais mokestis būtų didesnis ir siektų 27,51 euro. K. Mažeika prognozuoja, kad iki to laiko Lietuvoje pradės veikti daugiau atliekų degintojų ar perdirbėjų ir į sąvartynus bus vežama mažiau atliekų.

„Per tą laiką atsiras daugiau atliekų perdirbimo galimybių ir bus bent viena atliekų deginimo jėgaine daugiau“, – aiškino K. Mažeika.

Galutinį sprendimą dėl mokesčio mažinimo Seimas priims iki Kalėdų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kada tie seni dibilai isdves?

...

... portretas
Klausimėlis kiek kitas: "Už svarstymą balsavo 15 Seimo narių, prieš – 25, o susilaikė 32 parlamentarai" - tai IKI KIEK galim Seimą mažinti?..

Anonimas

Anonimas portretas
Nepasisakyta, kad mokestinė prievolė bus perkelta nuo darbdavių ant darbuotojų pečių. Dėl šitos priežasties vizualiai didės visų darbuotojų (dirbančių pagal darbo sutartis) popieriniai atlygijimai, bet po mokesčių atskaitymų bus gaunama tas pats, jei ne mažiau. Taigi nuo kitų metų daug kas galės pasakyti, kad gauna jau "Europinius" atlyginimus, nors realybė bus visiškai priešingą. Niekas taip ir nepaaiškina kodėl GPM turėjo būti keliamas iš 15 proc. iki 20 proc. Tas šuolis yra gana nemažas, ypač skaitant, kad ne visi darbdaviai bus finansiškai pajėgūs visiems darbuotojams kelti atlyginimus mokestinės naštos dydžių, kad darbuotojai nepajaustų neigiamos po pakilusių mokesčių įtakos.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių