Quantcast

Seimas padidino socialines pašalpas, kompensacijas už būstą

Siekiant sušvelninti koronaviruso krizės pasekmes valstybė pusmetį labiau rems vienišus asmenis, mokės didesnes pašalpas įsidarbinus, kompensuos daugiau išlaidų už būstą ir jo šildymą.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams bei Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymų pataisas. Už balsavo beveik visi parlamentarai, išskyrus kelis susilaikiusius.

Skiriant paramą laikinai nebus vertinamas žmonių turtas. Ši išimtis galios šešis mėnesius po karantino.

„Tai yra labai galinga nuostata, žinoma, ji turi būti laikina. Pastovi priemonė bus galimybė tris mėnesius nevertinti turto“, – teigė „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Pasak jo, ši naujovė leis daugiau šeimų gauti laikiną paramą, kai jiems jos labiausiai reikės, nors jų turtas ir viršys leistinas normas. 

„Jeigu šeima, patyrusi finansinius sunkumus, ateina prašyti paramos, sako, man reikia pagalbos, tai tris mėnesius ji gaus paramą ir tris mėnesius turės galimybę parduoti turimą priekabą ar mašiną, ar kažkokį sodo namelį tam, kad pinigai atkeliautų greičiau pas šeimą“, – kalbėjo T. Tomilinas.

Jo teigimu, pataisos leis ir daugiau žmonių, turinčių žemės, gyvenančių ne mieste, gauti paramą.

„Didinama norma žemės turėjimo kaimo vietovėse iki 6 hektarų, (...) dabar norma yra trys ha. Iš trijų, keturių, penkių hektarų didelio turto nesusikrausi ir labai neretai žmonėms kaime reikia tos paramos čia ir dabar“, - sakė Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys. 

Paramą galės gauti asmenys ar šeima, kai vidutinės mėnesio pajamos vienam nariui bus iki 1,1 (dabar 1) valstybės remiamų pajamų (VRP) – 137,5 euro (dabar 125 eurai).

175 eurų (1,4 VRP) pašalpa bus skiriama iki šešių mėnesių, nuo šešių iki 12 mėnesių – 150 eurų (1,2 VRP), o po 12 mėnesių –  137,5 euro (1,1 VRP).

Bendrasis padidėjimas po 12 mėnesių būtų 12,5 euro nuo dabartinio VRP lygio. Pirmam šeimos nariui būtų 1,1 VRP – 137,5 euro, antram ir trečiam – atitinkamai 0,9 ir 0,7 VRP. Trijų asmenų šeimai bendras augimas būtų 45 eurai.

Apskaičiuojant pašalpą, į šeimos pajamas nebus įskaityta 20 proc. bendrai gyvenančių asmenų be  vaikų arba vieno asmens pajamų, 25 proc. – su vienu ar dviem vaikams ir 30 proc. – trim ar daugiau vaikų, taip pat  35 proc. – vieno iš tėvų, auginančių vieną ar du vaikus, o 40 proc. – tris ar daugiau vaikų.

Supaprastinti kriterijai, kaip bus papildomai skiriama pašalpa žmogui įsidarbinus: pirmus tris mėnesius siūloma mokėti 100 proc., ketvirtą-šeštą – 80 proc.,  septintą-dvyliktą – 50 proc. pašalpos.

5 proc. (iki 20–40 proc.) padidinta ir į pajamas neįskaitomų darbinių pajamų dalis. Nutarta neįskaityti dalies nedarbo išmokos ir darbo paieškos išmokos.

Vienam gyvenančiam asmeniui bus kompensuota didesnė būsto šildymo išlaidų dalis – nuo 1 VRP dabar iki 1,5 VRP. Šiuo metu jam kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir 1 VRP (125 eurai).

Seimas įvedė pastoviąją ir kintamąją būsto nuomos mokesčio kompensacijos dalis – jos priklausys nuo šeimos dydžio. Taip pat numatytas 32 eurų minimalus bazinis kompensacijos dydis vienam asmeniui.

Šiais metais dėl būsto nuomos mokesčio dalies kompensacijos papildomai reikės apie trečdalio milijono eurų, o 2021 metams – apie 1 mln. eurų.

Ekstremalios situacijos bei karantino metu parama būtų tęsiama be atskiro prašymo.

Preliminariais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, tam reikėtų 54,2 mln. eurų, paramą papildomai gautų apie 47,3 tūkst. asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių