Quantcast

Seimas pritarė pataisai: įteisins naują išankstinių pensijų mokėjimo tvarką

Seimas po svarstymo pritarė Socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisai, kuri įteisins naują išankstinių pensijų mokėjimo tvarką.

Ji numato, kad pensijos amžiaus sulaukę žmonės, turintys 40 metų ir ilgesnį darbo stažą ir trumpiau – ne ilgiau nei trejus metus – gavę išankstinę pensiją, nuo 2021 metų galės gauti visą pensiją.

Skaičiuojama, kad nauja tvarka pareikalautų 1,2 mln. eurų papildomų biudžeto lėšų.

Lietuvoje yra 280 žmonių, turinčių didelį darbo stažą ir gaunančių išankstines pensijas. 

Pakeitimai įsigaliotų nuo 2021 metų, o reikalaujamas darbo stažas tokių pensijų gavėjams kasmet didėtų po pusmetį. Po 2026 metų, kai ir vyrams, ir moterims į pensiją bus galima išeiti tik sulaukus 65 metų, būtinasis darbo stažas paaugs iki 35 metų, o tiems, kurie, trejus metus gavę išankstinę pensiją, norės gauti nesumažintą pensiją, reikalingas darbo stažas nuo 2027 metų bus 43 metai,o 2031-aisiais ir vėliau – 45 metai.

Lietuvoje dabar išankstinę pensiją galima gauti, jei iki pensijos lieka penkeri metai, žmogus yra sukaupęs būtinąjį stažą ir neturi kitų pajamų, tačiau kas mėnesį jo būsima pensija mažėja 0,4 proc. – tai reiškia, kad sulaukęs pensinio amžiaus žmogus gauna gerokai mažesnę išmoką.

Išankstinės pensijos – vidutiniškai ši pensija siekia 280 eurų – mokamos nuo 2004 metų liepos. Dabar jas gauna apie 5,7 tūkst. žmonių, o jų vidutinis darbo stažas siekia 35,9 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stanislovas

Stanislovas portretas
Noriu nuraminti visus kritikus: Zmogus isdirbes tiek metu ir saziningai mokejas mokescius nieko nenuskriaudzia o gauna tai ko nusipelne ir tai yra teisinga : Verkia tie kurie norejo but gudresniais -nedirbo voge vaidino erelius o dabar kai arteja senatve nori vel uz dyka gyventi : Jus pakartokit mano istorija-43 darbo metai nei karto nepasinaudojau biuleteniu jei pavyks -manau turesit kita nuomone su pagarba

Saulius

Saulius portretas
Norint gauti išankstinę pensiną reikės pradėti dirbti 17 metų,17+45=62,kiek tokių atsiras ???

Seimui dėl pensininkų diskriminacijos

Seimui dėl pensininkų diskriminacijos portretas
Pensininkų diskriminacija, kurie dirbo iki pensijinio amžiaus, Seimas nepadidino pensijų iki 400 eurų, kurios nesiekia 300 eurų. Kodėl neparašė koks pensininkų skaičius negauna 350 eurų pensijos, Sodroje duomenys pateikti? Kurie gavo priešlaikinę pensiją, dar užsidirbo papildomai liko gudresni pagal Seimo priimtą įstatymą! Priimtas įstatymas turėtų būti papildytas mažiausias pensijas padidinti iki 400 eurų!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių