Quantcast

Seimas pritarė patikslintam „Sodros“ biudžeto projektui

Seimas po svarstymo bendru sutarimu pritarė patikslintam Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) biudžeto projektui.

Pagal patikslintą biudžeto projektą, pajamos, palyginti su pirmuoju variantu, augs 104 mln. eurų, iki 5,127 mlrd. eurų, o išlaidos mažės 17,7 mln. eurų, iki 4,991 mlrd. eurų. Pajamos išlaidas viršytų 136,2 mln. eurų.

Jei Seimas pritars, kitąmet vaiko pinigai padidės nuo 60 iki 70 eurų. Papildoma išmoka (41 euras) skiriama vaikams su negalia, taip pat vaikams iš gausių ar nepasiturinčių šeimų, t. y. vaiko pinigai neįgaliems, gausių ar nepasiturinčių šeimų vaikams sieks 111 eurų per mėnesį.

Planuojama, kad nuo kitų metų rugsėjo mėnesio nemokamus pietus ugdymo įstaigose gaus ne tik vaikai iš nepasiturinčių šeimų, priešmokyklinukai ir pirmokai, bet ir visi antrokai.

Senatvės ir netekto darbingumo pensijos ateinančiais metais bus didinamos 9,58 proc. Tiek procentų didės ne tik senatvės pensija, bet ir išankstinės pensijos, netekto darbingumo pensijos, našlių ir našlaičių pensijos.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 metais pasieks 440 eurų, o vidutinė pensija – 413 eurų. Šiuo metu vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sudaro 400 eurų, o vidutinė pensija – 377 eurus.

2021 metais minimali alga, kuri mokama tik už nekvalifikuotą darbą, didės nuo 607 iki 642 eurų „ant popieriaus“. „Į rankas“ tai reikštų algos padidėjimą nuo 447 iki 467 eurų, jeigu asmuo nekaupia antroje pensijų pakopoje.

Kitąmet turėtų šiek tiek paaugti darbo užmokestis ir valstybės tarnautojams, pareigūnams, valstybės ir savivaldybių biudžetinių įstaigų darbuotojams, politikams ir teisėjams, nes bazinis pareiginės algos dydis didinamas nuo 176 iki 177 eurų.

Siūloma patvirtinti vidutinio šalies darbo užmokesčio, taikomo apdraustųjų asmenų 2021 metų valstybinio socialinio draudimo įmokų bazei skaičiuoti, dydį – 1 352,7 euro.

Iki galutinio „Sodros“ biudžeto priėmimo Seime dar liko vienas balsavimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių