Quantcast

Seimas svarstys rezoliuciją dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku

Seimas plenariniame posėdyje antradienį svarstys Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio teikiamą rezoliuciją dėl nepasitikėjimo Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku.

Rezoliucijoje teigiama, kad LB vengė bendradarbiauti su parlamentinį tyrimą atliekančiu Seimo Biudžeto ir finansų komitetu (BFK), veikiančiu laikinosios komisijos teisėmis, ir galimai sąmoningai neteikė BFK visos LB turimos informacijos apie VILIBOR indekso pokyčių krizės laikotarpiu priežastis bei aplinkybes ir šių pokyčių įtaką gyventojų palūkanų išlaidoms, taip apsunkindamas BFK vykdomą tyrimą bei BFK pristatydamas iškreiptą ir tikrovės neatitinkantį vaizdą apie 2009-2010 metų krizę Lietuvoje.

Taip pat dokumente pažymima, kad LB pozicija parlamentinio tyrimo atžvilgiu ir jo elgesys neteikiant visos turimos informacijos apie VILIBOR indekso nustatymo metodiką ir jos vertinimus bei šio indekso pokyčių aplinkybes krizės laikotarpiu, buvo skirtas ginti siaurus institucinius ir komercinių bankų, o ne jų klientų ir visų šalies piliečių, interesus.

Rezoliucijos rengėjai mano, kad savo žodžiais ir veiksmais LB valdybos pirmininkas siekė nuteikti LB tarnautojus atmestinai ar net neigiamai vertinti BFK atliekamą tyrimą, pažeisdamas geros moralės principus bei esminius LB taikomame etikos kodekse įtvirtintus pagarbos žmogui ir valstybei, padorumo, viešumo principus, menkino Tautos atstovybės vykdomą veiklą, ją apibūdindamas kaip „beprasmiškiausią darbą“, „marodieriavimą“ ir net „santykius su lavonais“.

Seimo narių nuomone, Lietuvos banko pozicija parlamentinio tyrimo atžvilgiu ir valdybos pirmininko V. Vasiliausko elgesys buvo skirti ginti siaurus institucinius ir komercinių bankų, o ne jų klientų ir visų šalies piliečių interesus.

Rezoliuciją pasirašė 44 Seimo nariai.

ELTA primena, kad LVŽS ir socialdemokratai praėjusią savaitę rengė bendrą posėdį aptarti galimą manipuliavimą VILIBOR rodikliu, kuriame BFK komisijos, atliekančios krizės tyrimą, pirmininkas Stasys Jakeliūnas pareiškė nepasitikėjimą LB valdybos pirmininku V. Vasiliausku.

„Jausmai, emocijos, santykiai neturi nieko bendro, bet tai, ką leido sau pareikšti V. Vasiliauskas, mano įsitikinimu, netelpa į jo įgaliojimų ir net įprastų pareigūnų moralės ir etikos rėmus. Aš siūlyčiau aptarti Seime nepasitikėjimą juo, kaip Lietuvos banko valdybos pirmininku. (...) Tie pareiškimai apie beprasmiškiausią darbą, santykius su lavonais nedera jokiam valstybės pareigūnui, ypač tokios institucijos kaip Lietuvos banko“, – sakė S. Jakeliūnas.

S. Jakeliūnas taip pat teigė, kad planuos parengti rezoliuciją su raginimu V. Vasiliauskui pačiam atsistatydinti.

Posėdyje turėjo dalyvauti Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis, tačiau jis į posėdį neatvyko.

Posėdyje su Lietuvos banko vadovais turėjo būti aptarta Lietuvos banko vadovų pozicija parlamentinio tyrimo atžvilgiu ir informacija apie galimą manipuliavimą VILIBOR rodikliu ir šio rodiklio įtaka Lietuvos žmonių būsto paskolų ir Vyriausybės vertybinių popierių palūkanų didėjimui.

Į posėdį buvo kviečiamas Lietuvos valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas, tačiau jam negalėjus dalyvauti posėdyje, į jį pasisiūlė ateiti jo pavaduotojas R. Kuodis. Vis dėlto jis trečiadienį pateikė raštą, kad į posėdį neatvyks.

Kaip teigė BFK komisijos pirmininkas S. Jakeliūnas, Lietuvos banko vadovas ar jo pavaduotojas yra tie asmenys, kurie turėtų atsakyti į visus klausimus.

Kaip ELTA jau skelbė, Seimo BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009-2010 metais ir vėliau turėjo 2005-2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika. Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009-2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009-2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Tyrimo išvadų pristatymas Seime yra atidėtas iki spalio 31 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ansorad

Ansorad portretas
Senai laikas absoriniu kompaniju kurejas rusu oligarchams jau seniai turejo atsistatydinti

Kuilys

Kuilys portretas
Ateis kita sena merga ir nelies sito bankininko Snoro ir Ukio pseudo gelbetojo...jo snukis kaip sake Tučka Jeronimas per Blinda sena , tavo snukis man primena arklio užpakali....fui šlykštu, ir kaip žeme tokius nešioja :)))

vargas

vargas portretas
gelele neleis skriausti savo statytinio nes jis vykdo jos ir dedules sutves norus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių