Quantcast

Seimo komitetas siūlo iki 2025 metų mažos taršos zonas įrengti didmiesčiuose, kurortuose

  • Teksto dydis:

Tik dviem savivaldybėms įvykdžius įstatymo reikalavimą ir iki šių metų įrengus mažos taršos zonas, Seime skinasi kelią pataisos, kuriomis siūloma sušvelninti įpareigojimus įsirengti tokias zonas.

Aplinkos apsaugos komitetas trečiadienį pritarė liberalesniems Alternatyviųjų degalų įstatymo pakeitimams, kuriuos pateikė Laisvės frakcijos narys Kasparas Adomaitis ir konservatorius Sergėjus Jovaiša. Dabar dėl pataisų balsuos Seimas.

K. Adomaitis siūlo įpareigoti tokias zonas nustatyti iki 2024 metų, o įrengti iki 2025-ųjų ir tik kurortuose arba miestuose su  daugiau nei 50 tūkst. gyventojų. Tai reiškia, kad šios zonos turėtų būti nustatytos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir galbūt Alytuje bei Birštone, Druskininkuose, Neringoje ir Palangoje.

Aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė siūlė svarstyti galimybę gyventojų skaičiaus kartelę nuleisti iki 20 tūkst., tačiau komitetas šios idėjos nesvarstė.

Susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė pabrėžė, kad visos savivaldybės ir visi miestai bei miesteliai gali turėti pagal savo kriterijus nustatytas mažataršes zonas.

Komiteto pirmininkė konservatorė Aistė Gedvilienė teigė, kad pataisą dėl mažesnio gyventojų skaičiaus būtų galima įregistruoti vėliau. Tai esą galėtų padaryti ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Jeigu matys reikalą, ta pataisa atsiras“, – teigė ji. 

K. Adomaitis paprašė ministerijos pateikti duomenis dėl oro užterštumo vietovėse, kur yra apie 20 tūkst. gyventojų: „Kur matoma, kad ten blogai su oro tarša“. 

Viceministrės A. Vaiciukevičiūtės teigimu, jei mažos taršos zonas turėtų įrengti miestai su bent 20 tūkst. gyventojų, tai turėtų padaryti 14 miestų.  

Susisiekimo ministerijos Ateities susisiekimo politikos grupės vyriausiasis specialistas Kęstutis Vanagas komiteto narius informavo, kad kol kas taršos zonas nustatė ir įrengė tik Kupiškis ir Panevėžio miestas.

Komitetas taip pat pritarė S. Jovaišos siūlymui įpareigoti mažos taršos zonas nustatyti ir kurortinėms teritorijoms. S. Jovaiša įsitikinęs, kad taip joms bus lengviau žengti paskutinį žingsnį ir tapti kurortais.

Dabar Lietuvoje yra penkios kurortinės teritorijos: Anykščiai, Trakai, Zarasai, Ignalinos rajono Strigailiškio ir Palūšės gyvenvietės bei Kauno rajono Kulautuva, Kačerginė ir dalis Zapyškio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių