Quantcast

Seimo komitetas – už siūlymą pažaboti prekybininkų praktiką taikyti baudas tiekėjams

Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) pritarė pasiūlymui neleisti prekybos tinklams taikyti baudų tiekėjams už prekes, jei dėl jų tiekimo nesusitarta raštu.

Komitetas šias savo narių parengtas Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo pataisas priėmė bendru sutarimu. Lapkričio 14 d. jos turėtų būti svarstomos Seimo plenarinėje posėdžių salėje.

Projekte numatyta, kad mažmeninės prekybos įmonėms bus draudžiama iš tiekėjų reikalauti pristatyti užsakytą prekių kiekį, jei dėl tokio kiekio ir jo pristatymo termino tarp tiekėjo ir prekeivio nebuvo susitarta raštu, elektroniniu paštu ar kitomis elektroninėmis priemonėmis.

Projekto rengėjų teigimu, įstatymo patobulinimai padėtų pilnai panaikinti praktiką, kai prekybos įmonės taiko „nepagrįstas baudas tiekėjams“, taip pat „užtikrintų interesų pusiausvyrą“.

„Patikslinta nuostata, kad mažmeninės prekybos įmonėms draudžiama reikalauti iš tiekėjų (...) pristatyti mažmeninės prekybos įmonės užsakytą prekių kiekį, jei tiekėjas per vieną darbo dieną nuo gauto užsakymo dienos pranešė (...) įmonei negalintis pristatyti (...) įmonės užsakyto prekių kiekio arba negali pristatyti prekių per (...) įmonės nurodytą terminą“, – trečiadienį posėdyje sakė KRK pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Pataisų aiškinamajame rašte argumentuojama, kad iniciatyvą „paskatino maisto pramonininkų identifikuota problema – didžiųjų prekybos tinklų tiekėjams taikomos baudos už pažeidimus, kurių padarymui įtakos turi ne nuo tiekėjo valios priklausantys veiksniai“.

KRK anksčiau šiuo klausimu ne kartą vykdyta parlamentinė kontrolė, pats komitetas yra siūlęs tokias pataisas parengti Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

ELTA yra rašiusi, kad maisto pramonės atstovai prašė politikų baudų skyrimą sureguliuoti įstatymu.

Jų teigimu, prekybininkų ir tiekėjų santykiai ne visuomet būna sąžiningi, esą kartais reikalaujama sąlygų, kurių tiekėjams neįmanoma įvykdyti bei už tai skiriamos baudos. Savo ruožtu Prekybininkų asociacijos prezidentė Rūta Vainienė yra sakiusi, kad prekybos tinklai baudų nebetaiko nuo 2019 m., o priimtas įstatymas reguliuotų „tai, ko nėra, bet teoriškai gali būti“.

Tuo tarpu Konkurencijos taryba kovą KRK vykdytos parlamentinės kontrolės metu pažymėjo, jog vis dar sulaukia signalų apie taikomą baudų praktiką bei palaiko tiekėjų poziciją, kad nesant teisiniam reguliavimui, ateityje ji vėl gali suintensyvėti.

Seime pataisas po pateikimo palaikė 81 parlamentaras, po vieną – prieštaravo ir susilaikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių