Quantcast

Sekmadieniais ir švenčių dienomis siūloma uždaryti didžiuosius prekybos tinklus

Seimo Ekonomikos komiteto narys konservatorius Andrius Kupčinskas siūlo sekmadieniais ir švenčių dienomis, kurių yra keturiolika, uždrausti prekybą didesnėse nei 500 kv. metrų maisto ir gėrimų parduotuvėse.

Parlamentaras siūlo leisti joms dirbti tik keturis sekmadienius per metus – po du prieš Kalėdas ir Velykas, kad gyventojai spėtų apsipirkti. 

Tokią Mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo pataisą jis įregistravo antradienį. A. Kupčinsko teigimu, pataisa leistų „oro įkvėpti smulkiam ir vidutiniam verslui“.

„Jau pribrendome sekti bendrai europiečių pavyzdžiu – daugelyje Europos Sąjungos valstybių sekmadieniais didieji prekybos centrai nedirba“, – BNS sakė parlamentaras. 

Pasak A. Kupčinsko, pataisos prisidėtų prie žaliojo kurso įgyvendinimo: „Sekmadieniais visi galėtų inventorizuoti turimas maisto atsargas“.

Parlamentaras pripažino, kad su konservatorių frakcija pataisos nederino.

„Kol kas dar ne sesijos metas, nediskutavome dar. Pavasario sesija artėja, reikia registruoti visas iniciatyvas, kad būtų įtrauktos į sesijos programą. Pateikimą niekas nedraudžia padaryti, o tada jau išsidiskutuosime, derinsime bendrą frakcijos poziciją“, – BNS tvirtino A. Kupčinsko.

A. Kupčinskas taip pat siūlo, kad už tokios tvarkos pažeidimą prekybos įmonėms grėstų bauda iki 0,7 proc. praėjusių finansinių metų pardavimo pajamų, taip pat drausti dirbtinai ar laikinai mažinti prekybos plotą.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė negalėjo tiksliai pasakyti, kiek parduotuvių toks draudimas paliestų, bet teigė mananti, kad jų būtų daug. 

„Turime tik statistiką, kiek yra parduotuvių, kurių plotas virš 1,5 tūkst. kv. metrų, – tokių yra 30 proc. Tai triskart mažesnio ploto būtų dar daugiau“, – teigė R. Vainienė.

Pasak jos, uždraudus prekybos centrams dirbti sekmadieniais ir per šventes, bus nepatogu pirkėjams.

„Jeigu bus draudžiama dirbti maisto prekių parduotuvėms, tai gali reikšti, kad užsidarys ir visas prekybos centras su visomis kitomis parduotuvėmis, nes nedirbs didžiausią plotą užimantis jų nuomininkas. Reikia įsivaizduoti visą grandininę reakciją, kuri įvyks“, – svarstė ji.  

R. Vainienė įspėjo, kad tokiose parduotuvėse liks nenupirkto maisto ir gali strigti tiekimo grandinė: „Susidursime su didesniu maisto švaistymu“.

Prekybos įmonių asociacijos vadovė, be to, mano, kad pataisos gali paskatinti darbuotojų mažinimą, į biudžetą patektų mažiau įplaukų iš pridėtinės vertės mokesčio, o tai reiškia ir mažesnį šalies bendrąjį vidaus produktą.

Švenčių dienų dabar yra dvylika: sausio 1-oji, vasario 16-oji, kovo 11-oji, gegužės 1-oji, birželio 24-oji, liepos 6-oji, rugpjūčio 15-oji, lapkričio 1-oji ir 2-oji, gruodžio 24-26 dienos. Be to, sekmadieniais minima Motinos ir Tėvo dienos, o Velykos – sekmadienį ir pirmadienį.  

Lietuvoje diskusijos dėl prekybos centrų darbo laiko kyla nuo 2002 metų, kai didieji prekybininkai susitarė nedirbti per šventes, tačiau visi susitarimo laikėsi vos kartą – per tų metų Kalėdas.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel kaip konservatorius- taip ir kvailys ? Nenorit - neikit sekmadieniais i parduotuvę. Sėdėkit bažnyčioj ir garbinkit sau viešpatį. O mes tai norim ėsti ir sekmadieniais.

Laisvas zmoga

Laisvas zmoga portretas
I baznycia normalus zmoga eina sekmadieni ,o ne i akropolius! Lenkijoje ,ispanijoje ,ir kt . Nedirba didieji prekybipos centrai sekmadieny,nes ir prekybininkai privalo tureti sekmadieni laisva!

pensininkė

pensininkė portretas
aš manau kas per savaitgalį turi dirbti parduotuvės nes juk yra kad -žmonės dirba viesą savaitę ir gali apsipirkti tik per savaitgalį nes pavyzdžiui vakar po darbo parduotuvėse menkas asortimento pasirinkmas o kai kurių prekių net nėra arba blogos kokybės Lietuvoje jokios demokratijos vien varžymai
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių