Quantcast

Siekiama sukurti sąlygas pensijų fondams prisidėti prie Pagalbos verslui fondo

Finansų ministerija siūlo išplėsti galimybes pensijų fondams investuoti į įvairesnes priemones ir taip sudaryti galimybes daugiau investuoti į Lietuvos ekonomiką, nukreipiant dalį pensijų fonduose sukauptų lėšų į vietinį verslą.

Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, siūloma įtvirtinti galimybę pensijų fondams pensijų turtą tiesiogiai investuoti ir į kitus investavimo objektus, nei šiuo metu nustatyta, pavyzdžiui, į nekilnojamąjį turtą, į nebiržinių įmonių vertybinius popierius (akcijas, obligacijas).

Taip pat siekiama nustatyti maksimalias investicijų į kitus investavimo objektus (nekilnojamąjį turtą, nebiržines finansines priemones) ribas – iki 10 procentų grynųjų aktyvų, bet ne daugiau kaip 5 procentai grynųjų aktyvų į vieną objektą.

Be kita ko, ministerija siekia įtvirtinti galimybę pensijų fondams pensijų turtą investuoti į išvestines finansines priemones ne tik rizikos valdymo tikslais.

Anot Finansų ministerijos, sprendžiant dėl galimybės išplėsti pensijų fondų investavimo subjektų ratą, buvo remiamasi gerąja užsienio šalių praktika. Pažymėtina, kad daugelyje ES valstybių pensijų fondams leidžiama tiesiogiai investuoti į nekilnojamąjį turtą.

Kai kuriose valstybėse tokioms investicijoms netaikomi jokie apribojimai, o tokios valstybės kaip Estija, Latvija, Vengrija, Graikija, Šveicarija, Izraelis, Ispanija taiko investicijų portfelio diversifikavimo reikalavimus, tiesiogiai į nekilnojamąjį turtą leisdamos investuoti ne daugiau kaip 5, 10, 20 ar 30 proc. viso valdomo pensijų turto.

Pažymima, kad priėmus įstatymus, kurių projektai teikiami, būtų sukurtos teisinės prielaidos pensijų fondams prisidėti prie Pagalbos verslui fondo.

Planuojama, kad šis klausimas bus svarstomas antradienio Seimo posėdyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Jūs pažiūrėkit kokie gudručiai!:D). Neužtenka mums kad liandzbergai iš pensininku fondo paėmė 11 'limonu' privačios mokyklos statymui, štai ir kiti dabar nusižiūrėjo sau tokią valgyklą?:D). Špygą taukuotą jums, o ne paramą. Privatus yra privatus.. Jūs ponai net su savo darbuotojais pelnais nesidalinat, todėl neturit jokios teisės tikėtis kad kiti jums padės iš savo pinigų..Kai jums prireikia. Iš šitų fondų gali imti tik (geriausiu atveju) Valstybė. Ir tai tik su griežta Skvernelio kontrole ir rimta garantija. Žinom mes tokius ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių