Quantcast

Pirmieji lietuviški agurkai – jau prekyboje: jų kaina įkandama ne visiems

  • Teksto dydis:

Jau šią savaitę bus galima ragauti pirmųjų šio sezono lietuviškų trumpavaisių agurkų. Kodėl šios daržovės kai kuriose prekybos vietose kainuoja euru brangiau, nors augintojai sako jų nedidinę, ir kodėl derlius vėluoja, pasakojama LNK reportaže.

Šiemet agurkai pasirodė visa savaite vėliau, tačiau viename didžiausių agurkų auginimo ūkių, esančių Kėdainiuose, jau pradėti skinti pirmieji šie gražuoliai. Pirmą derlių skinantys darbuotojai sako, kad ir patys kasmet šių daržovių laukia.

„Mūsų agurkai tinka viskam: ir rauginimui, ir marinavimui. Labai skanūs ir švieži“, – teigė darbuotoja.

Agurkų derlius vėlesnis nei įprastai dėl permainingos žiemos ir dėl to, kad taupant ūkiai juos sodino vėliau.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Truputį vėliau sodinome dėl energetikos situacijos. Įtakos turėjo ir saulės trūkumas“, – sakė „Agrošiltnamių“ direktorius Paulius Andriejavas.

Pernai dėl energetikos kainų šuolio sezonas buvo rekordiškai trumpas. Tikimasi, kad šiemet jis tęsis bent iki lapkričio, tačiau nuostoliai dideli. Kad išsilaikytų, iš ūkio atleista per pusšimtis darbuotojų. Vien šildymui teko atriekti daugiau kaip pusantro milijono eurų.

„Jeigu vieno hektaro šildymas per metus kainuodavo apie 100 tūkst. eurų, tai dabar – 300–400 tūkst. eurų“, – teigė P. Andriejavas.

Derlius bus panašus kaip ir pernai.

„Esame pasodinę 6,2 hektaro. Iš viso – apie 150 tūkst. daigų. Planuojame nuskinti apie 300 tūkst. tonų agurkų per metus“, – kalbėjo agronomas Jonas Valevičius.  

Šiltnamiai žada kainų prekybininkams nedidinti.

„Kaina nesikeitė. Tas truputėlį gal ir nustebino, nes jeigu mes žiūrėtume į visą kitą žemės ūkio sektorių arba į pramonę, tai visur jos didėjo dėl infliacijos, padidėjusių sąnaudų ir kitų priežasčių. Tačiau šiltnamio daržovės kaina nepakito“, – komentavo P. Andriejavas.

Šiemet vidutinė kaina už kilogramą agurkų euru didesnė nei pernai.

Pernai kai kuriose vietose pirmieji agurkai kainavo ir 12 eurų už kilogramą, bet vidutiniškai kaina svyravo apie 8 eurus. Šiemet vidutinė kaina už kilogramą agurkų euru didesnė nei pernai.

„Šiemet kilogramas agurkų kainuoja 8,99 euro. Sezono pradžioje, kaip visi žinome, tiek daržovės, tiek vaisiai būna brangesni, nes ir tiekėjų būna mažiau“, – teigė „Iki“ atstovė Vaida Budrienė.

„Pirkėjai lietuviškoms daržovėms ir vaisiams tam tikrais atvejais teikia prioritetą. Pavyzdžiui, lietuviški agurkai, pomidorai, obuoliai labai perkami, nes žmonės jiems teikia pirmenybę“, – sakė „Lidl“ atstovė Lina Skersytė. 

Nors kainos ir didelės, lietuviai šluoja pirmąsias daržoves iš lentynų.

„Dėl kainų, sakyčiau, gal ir normalios, nes pati gyvenu kaime, puikiai suprantu, kiek reikia įdėti darbo“, – sakė prekybos centre kalbinta pašnekovė.

„Oi, apie kainas geriau patylėti, nežinau, kas gali už tiek pirkti“, – porino kita pirkėja.

„Aš pirmenybę teikiu, aišku, lietuviškoms prekėms, kai kainos sunormalėja, ne pačioje derliaus pradžioje perku “, – teigė moteris. 

Vis dėlto daržovių augintojai prognozuoja, kad esant neaiškumams dėl karo ir ateities, kaip gali svyruoti energetikos išteklių kainos, jeigu ūkiai neinvestuos į modernizavimą, vis dažniau girdėsime apie bankrotus. O tuomet gali pritrūkti lietuviškų daržovių. Taip nutiko Jungtinėje Karalystėje, kuri pradėjo riboti galimų nusipirkti daržovių skaičių vienam gyventojui. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Genute

Genute portretas
Dėl manęs jų gali niekada nebūt.

Eik nx rašiste..

Eik nx rašiste.. portretas
..

Anonimas

Anonimas portretas
Kad tie agurkai dar vienos trašos
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių